396
Ανοιξαν ξανά τα καταστήματα και επέστρεψαν οι εργαζόμενοι, αλλά με πλήρη προστατευτικά μέσα | REUTERS/Lisi Niesner

Χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό στην Αυστρία – Ανοιξαν ξανά καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 10:03
Ανοιξαν ξανά τα καταστήματα και επέστρεψαν οι εργαζόμενοι, αλλά με πλήρη προστατευτικά μέσα
|REUTERS/Lisi Niesner

Χαλάρωση των μέτρων για τον κορονοϊό στην Αυστρία – Ανοιξαν ξανά καταστήματα

Protagon Team Protagon Team 14 Απριλίου 2020, 10:03

Με το σταδιακό άνοιγμα των εμπορικών καταστημάτων από σήμερα Τρίτη, αλλά κάτω από αυστηρούς όρους, η Αυστρία κάνει το πρώτο βήμα για την άρση των μέτρων κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, τα οποία ισχύουν εδώ και έναν μήνα.

Μέχρι σήμερα, ανοιχτά παρέμεναν καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ), τα φαρμακεία, τα καταστήματα καλλυντικών και ειδών καθαρισμού, τα καταστήματα ζωοτροφών, οι τράπεζες, τα ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις καθαρισμού και τα πρατήρια καυσίμων.

Σύμφωνα με οδηγία του αυστριακού υπουργού Υγείας, Ρούντολφ Aνσομπερ, από σήμερα θα λειτουργούν επιπλέον, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους: συνεργεία αυτοκινήτων και δικύκλων, πλυντήρια αυτοκινήτων, καταστήματα πώλησης οικοδομικών υλικών, ξυλείας, σιδήρου, ειδών κήπου και εμπορίας πολυτίμων μετάλλων.

Υπό την προϋπόθεση ότι η επιφάνεια του χώρου των πελατών δεν υπερβαίνει τα 400 τετραγωνικά μέτρα, θα λειτουργούν επίσης: καταστήματα ρουχισμού, υποδημάτων, οπτικών ειδών, κινητής τηλεφωνίας, ενώ κλειστά θα εξακολουθήσουν να παραμένουν καταστήματα επίπλων, κουρεία και κομμωτήρια, όπως επίσης ξενοδοχεία και εστιατόρια.

Οι ώρες λειτουργίας θα είναι μεταξύ 07:40 και 19:00.

Το Οικονομικό Επιμελητήριο Αυστρίας υπολογίζει ότι, μόνο στη Βιέννη, ο αριθμός των καταστημάτων που θα ανοίξουν υπερβαίνει τα 4.600.

Σε καταστηματάρχες οι οποίοι θα επιτρέπουν την είσοδο στα καταστήματά τους συγχρόνως σε πολλούς πελάτες, με αποτέλεσμα να μην τηρείται η μεταξύ τους απόσταση ασφαλείας, που ήδη ισχύει και ανέρχεται σε ένα μέτρο, θα επιβάλλονται πρόστιμα μέχρι και 3.600 ευρώ.

Επιπλέον, για την είσοδο σε κατάστημα θα ισχύει γενικά η υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας, ή άλλου προστατευτικού μέσου κατά της μόλυνσης με σταγονίδια, όπως το κασκόλ, που υποχρεούται να φέρει μαζί του ο πελάτης, καθώς δεν θα υπάρχει πλέον η δωρεάν διάθεση μασκών, όπως αρχικά συνέβαινε στα σούπερ μάρκετ.

Υποχρεωτική θα είναι η χρήση μάσκας στα δημόσια μέσα μετακίνησης και στα ταξί. Από το μέτρο εξαιρούνται παιδιά ηλικίας μέχρι έξι ετών, ενώ η τήρηση απόστασης ασφαλείας ενός μέτρου ισχύει σε όλες τις στάσεις δημόσιων μέσων μετακίνησης και στους σιδηροδρομικούς σταθμούς.

Τη στιγμή που επιδημιολόγοι προειδοποιούν ότι η πρόωρη χαλάρωση των μέτρων αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορονοϊού, με το άνοιγμα των καταστημάτων, θα μπορούσε να ανατρέψει τις επιτυχίες που υπήρξαν έως τώρα, εκπρόσωποι της οικονομίας επισήμαιναν ότι τώρα εμφανίζεται «λίγο φως στο τέλος του τούνελ».

Σύμφωνα με έρευνα στην οποία σεμμετείχε το Πανεπιστήμιο Γιοχάνες Κέπλερ της πόλης Λιντς στην Ανω Αυστρία, το αυστριακό εμπόριο, με κλειστά τα καταστήματα, χάνει κάθε μήνα ανάμεσα σε 2 και 3 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ μία άλλη έρευνα έχει υπολογίσει σε 6,7 δισεκατομμύρια ευρώ την απώλεια που υπήρξε μέσα στον Μάρτιο για τον χώρο του εμπορίου στην Αυστρία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...