735
To Παρίσι είναι με διαφορά ο ισχυρότερος πόλος έλξης για τους τουρίστες παρά τις διαδηλώσεις και τις πυρκαγιές... | Shutterstock

Οι 10 πιο τουριστικές χώρες – η Ελλάδα δεν είναι μέσα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 20:47
To Παρίσι είναι με διαφορά ο ισχυρότερος πόλος έλξης για τους τουρίστες παρά τις διαδηλώσεις και τις πυρκαγιές...
|Shutterstock

Οι 10 πιο τουριστικές χώρες – η Ελλάδα δεν είναι μέσα

Protagon Team Protagon Team 23 Ιανουαρίου 2020, 20:47

Περισσότερα άτομα έκαναν φέτος διακοπές σε άλλες ή στη δική τους χώρα, εντούτοις ανακόπηκε ο ρυθμός αύξησής τους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού.

Ετσι, σε 1,5 δισ. υπολογίζονται το 2019 οι τουρίστες σε όλο τον κόσμο, όταν το προηγούμενο έτος ήταν 1,4 δισ. Παρά την αύξηση στον αριθμό τους, παρατηρήθηκε επιβράδυνση 4% στην άνοδο του αριθμού διεθνών αφίξεων, που είναι και η χαμηλότερη από το 2016. Ο αριθμός των τουριστών είχε παρουσιάσει αύξηση 6% το 2018, 7% το 2017 και 4% το 2016.

Η επιβράδυνση της ανόδου οφείλεται κυρίως στην παράλληλη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, στις γεωπολιτικές εντάσεις και στην αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (WTO). Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε επίσης το «λουκέτο» της Thomas Cook.

Ωστόσο, οι μελλοντικές προοπτικές και οι εκτιμήσεις για το 2020 είναι θετικές. Ο WTO εκτιμά αύξηση 3% – 4% και σε αυτό θα συμβάλουν μεγάλα πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα, όπως είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο στην Ιαπωνία.

Με βάση την έκθεση του ΠΟΤ, καταγράφηκε αύξηση των τουριστικών αφίξεων σε όλες τις περιοχές, με το υψηλότερο ποσοστό στη Μέση Ανατολή (+8%) και την Ασία να ακολουθεί (+5%). Οι διεθνείς αφίξεις σε Ευρώπη και Αφρική σημείωσαν άνοδο 4%, ενώ στην Αμερική 2%.

Η Γαλλία εμφάνισε τη μεγαλύτερη αύξηση στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες μεταξύ των δέκα κορυφαίων αγορών.

Οι 10 χώρες με τους περισσότερους τουρίστες

10 Βρετανία – 36 εκατ. τουρίστες

Με κορυφαίες τουριστικές εγκαταστάσεις και υποδομές, η Βρετανία είναι δέκατη στην παγκόσμια κατάταξη και απορροφά 17,2 δισ. δολάρια από τους επισκέπτες της. Η πλειοψηφία των τουριστών είναι από την Ευρώπη και ακολουθούν ΗΠΑ και Καναδάς.

9 Ταϊλάνδη – 38 εκατ. τουρίστες

Ηλιος, παραλίες, τροπικά νησιά, πλούσια άγρια φύση, αρχαιολογικοί χώροι, ναοί, γαστρονομία και χαμηλές τιμές, η Ταϊλάνδη είναι εδώ και χρόνια ένας ισχυρός τουριστικός προορισμός. Το 20,2% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της χώρας υπολογίζεται ότι προέρχεται από τη συγκεκριμένη βιομηχανία, ενώ αναπτύσσεται τόσο ραγδαία, που υπολογίζει έως το 2032 να υποδεχθεί 100 εκατομμύρια τουρίστες!

8 Γερμανία – 39 εκατ. τουρίστες

Το τουριστικό προϊόν της Γερμανίας υπολογίζεται στο 4,5% του ΑΕΠ και ο κλάδος απασχολεί δύο εκατομμύρια εργαζομένους. Βερολίνο, Μόναχο και Αμβούργο είναι οι πιο περιζήτητες πόλεις.

7 Μεξικό – 41 εκατ. τουρίστες

Παρθένες παραλίες, θέρετρα πέντε αστέρων, πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και χαμηλές τιμές, είναι αρκετά για να μετατρέψουν το Μεξικό σε έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς παγκοσμίως και να το κατατάξουν στην 7η θέση.

6 Τουρκία – 46 εκατομμύρια τουρίστες

Μπορεί το 2014 η Τουρκία να είχε μόλις (;) 41,2 εκατ. τουρίστες, όμως η επιθετική διαφήμιση που έκανε, τους αύξησε ξανά το 2017. Οι πιο δημοφιλείς προορισμοί της είναι η πόλη της Αττάλειας και η Κωνσταντινούπολη.

5 Ιταλία – 62 εκατ. τουρίστες

Για πολλούς η επίσκεψη στην Ιταλία είναι το όνειρο της ζωής τους. Με 50 μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco, αρχαιολογικούς χώρους, γαστρονομία, μοναδικά αξιοθέατα, αλλά και μόδα, δίκαια κατατάσσεται στους δέκα πρώτους προορισμούς παγκοσμίως.

4 Κίνα – 63 εκατ. τουρίστες

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, το 2020 η Κίνα θα γίνει η πρώτη τουριστική δύναμη στον κόσμο, αν βέβαια δεν υπάρξει τουριστική οδηγία από άλλες χώρες, λόγω του ιού της «κινεζικής» γρίπης. Προς το παρόν παραμένει στην τέταρτη θέση.

3 ΗΠΑ – 80 εκατ. τουρίστες

Νέα Υόρκη, Λος Αντζελες και Λας Βέγκας είναι οι πόλεις που δέχονται τους περισσότερους τουρίστες όλο τον χρόνο, ενώ Γκραν Κάνιον και Εθνικό Πάρκο Γιέλοουστοουν αποτελούν πόλους έλξεις για τους φυσιολάτρες ανά τον κόσμο. Σε 29 πολιτείες ο τουρισμός συγκαταλέγεται στις τρεις πρώτες βιομηχανίες και απασχολεί ένα μεγάλο μέρος εργαζομένων.

2 Ισπανία – 83 εκατ. τουρίστες

Περίπου το 11% του ΑΕΠ της Ισπανίας προέρχεται από τον τουρισμό. Οι περισσότεροι επισκέπτες προέρχονται από χώρες της Ευρώπης και κυρίως από τη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και τη Γερμανία.

1 Γαλλία – 89 εκατ. τουρίστες

Μουσείο του Λούβρου, Πύργος του Αϊφελ, σκι στις Αλπεις, κήποι, πάρκα και άλλα πολλά κάνουν τη Γαλλία πρώτο παγκόσμιο προορισμό με διαφορά. Το 9,7% του ΑΕΠ της χώρας προέρχεται από τον τουρισμό. Ωστόσο, μόλις το 30% των εσόδων αυτών προέρχεται από ξένους τουρίστες και το υπόλοιπο 70% είναι από εσωτερικό τουρισμό.

Η Ελλάδα στη 13η θέση

Στη 13η θέση βρέθηκε στην παγκόσμια κατάταξη η Ελλάδα, η οποία ανέβηκε ένα σκαλί από την προηγούμενη χρονιά. Ο πιο «δυνατός» μήνας του 2019 ήταν ο Αύγουστος, κατά τον οποίο καταγράφηκε αύξηση 11%. Τον ίδιο μήνα η Τουρκία είχε άνοδο του τουρισμού 16,9%, ενώ τη μεγαλύτερη θετική διαφορά είχαν οι Φιλιππίνες με 27,5% περισσότερους τουρίστες.

Η λίστα των αφίξεων πάντως, δεν είναι η τελική, καθώς πολλές χώρες δεν έχουν δώσει τα ολοκληρωμένα στοιχεία τους για το 2019.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...