489
Kαταπραϋντικός ναι, ναρκωτικό όχι, ο γνωστός μας κουρκουμάς ή αλλιώς κουρκουμπίνη |

Ο Σύψας απάντησε στη συνωμοσιολόγο μάνα για την «κουρκουμπίνη» στις μάσκες των παιδιών!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 16:08
Kαταπραϋντικός ναι, ναρκωτικό όχι, ο γνωστός μας κουρκουμάς ή αλλιώς κουρκουμπίνη
|

Ο Σύψας απάντησε στη συνωμοσιολόγο μάνα για την «κουρκουμπίνη» στις μάσκες των παιδιών!

Protagon Team Protagon Team 31 Αυγούστου 2020, 16:08

Κάποιοι λιγότερο ευγενικοί θα μπορούσαν να την χαρακτηρίσουν «ψεκασμένη». Σίγουρα πάντως πρόκειται για μία ακόμα οπαδό των διαβόητων θεωριών συνωμοσίας για τον κορονοϊό που διαδίδονται με ταχυτήτα… «φωτός» τις τελευταίες εβδομάδες. Ο λόγος για τη μητέρα που βγήκε μέσω των social media να καταγγείλει τη χρήση της ουσίας «κουρκουμπίνη» στο ύφασμα με το οποίο κατασκευάζονται οι μάσκες που θα φορούν τα παιδιά στο σχολείο, με σκοπό -τι άλλο- να ελεγχθεί η συμπεριφορά τους

 «Φίλες μου, μόλις μου είπε γνωστή μου από το υπουργείο οτι οι μάσκες που θα μοιράσουν στα παιδιά θα είναι ποτισμένες με κουρκουμπίνη. Μια ουσία λέει που είναι των Κινέζων και στόχο έχει να κάνει τα παιδιά συνεργάσιμα και ήρεμα. Να μην κάνουν φασαρία κτλ. Θα ναρκώσουν τα παιδιά μας; Εμείς αποφασίσαμε να μην το στείλουμε με μάσκα και αν τελικά τις μοιράσουν θα πληρώσουμε ιδιώτη να κάνει ανάλυση υλικού», έγραψε η εν λόγω κυρία με τα σχόλια να πέφτουν «βροχή» κάτω από την ανάρτησή της (μεταξύ τους βεβαίως βεβαίως και αυτά των «ομοϊδεατών» της που ενίσχυαν με διάφορες θεωρίες και «στοιχεία» τα επιχειρήματά της για την κουρκουμπίνη).

Για την «κουρκουμπίνη» δεν γνωρίζουμε πολλά, αν πρόκειται όμως για την κουρκουμίνη, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες ως φυτικό βότανο για την καταπολέμηση της αρθρίτιδας και των καρδιακών παθήσεων ή/και ως ασφαλής εναλλακτική επιλογή σε σχέση με τα φαρμακευτικά παυσίπονα, για την αντιμετώπιση των πόνων έπειτα από έντονη σωματική άσκηση.

Σε πρόσφατες μελέτες το ινδικό μπαχαρικό Κουρκουμάς (Turmeric) που εδώ και αιώνες χρησιμοποιείται σε παραδοσιακές φυτοθεραπευτικές μεθόδους στην Ασία, αποδεικνύεται ιδιαίτερα αποτελεσματικό φυτικό παυσίπονο.

Σε μία εξ αυτών που έγινε σε αθλητές ράγκμπι και  διήρκεσε για τρεις εβδομάδες, προέκυψε ότι η χρήση κουρκουμίνης ανακούφισε τους πόνους τραυματισμών εξίσου αποτελεσματικά σε σχέση με τις ουσίες παρακεταμόλη (paracetamol) και ιβουπροφαίνη (ibuprofen), χωρίς ωστόσο να έχει τις παρενέργειες τους.

Το ίδιο δραστική είναι επίσης για πάσχοντες από φλεγμονώδεις καταστάσεις, όπως για παράδειγμα ασθενείς που πάσχουν από κάποια μορφής αρθρίτιδα.

Αν πάλι ισχυεί ο πληθυντικός «κουρκουμπίνια», τότε μιλάμε για το αγαπημένο νηστίσιμο σιροπιαστό γλυκό που λίγη σχέση έχει με σχέδιο νάρκωσης των παιδιών (εκτός και αν φάνε όλο το ταψί).

Πέρα πάντως από τις «απαντήσεις» σε επίπεδο πικαρίσματος ή αποδοκιμασίας (απολαύστε υπεύθυνα εδώ) για την απίστευτη ανάρτηση της, η «ανήσυχη μάνα» έλαβε και αυτή του λοιμωξιολόγου καθηγητή στην Ιατρική Σχολή Αθηνών του ΕΚΠΑ, Νίκου Σύψα.

«Παρότι αυτή η θεωρία μπαίνει στα όρια της ανοησίας, ας μου επιτραπεί ο χαρακτηρισμός, παρ’όλα αυτά σας απαντώ», είπε ο κ. Σύψας μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Realfm 97,8».

«Οι μάσκες που θα μοιραστούν στα παιδιά θα είναι βαμβακερές, θα έχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές, τις οποίες έχει ήδη ετοιμάσει η Επιτροπή μας και συγκεκριμένα η κυρία Καραΐσκου. Η ποιότητά τους θα ελέγχεται αυστηρά, από τη στιγμή που θα χορηγούνται δωρεάν», ξεκαθάρισε στην απάντησή του ο καθηγητής σε μια ακόμη προσπάθεια να τελειώσουν επιτέλους οι ψεκασμένες θεωρίες για τα παιδιά που θα γίνουν υποχείρια αγνώστων δυνάμεων με το που φορέσουν τη μάσκα στο σχολείο.

Εκτός και αν πάλι…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...