397
Ξαφνική αυλαία για τον πρόεδρο του Eurogroup, έναν «φίλο» της Ελλάδας | Reuters

Ο Μάριο Σεντένο εγκαταλείπει το Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 16:59
Ξαφνική αυλαία για τον πρόεδρο του Eurogroup, έναν «φίλο» της Ελλάδας
|Reuters

Ο Μάριο Σεντένο εγκαταλείπει το Eurogroup

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2020, 16:59

Την αποχώρηση του υπουργού Οικονομικών της Πορτογαλίας και προέδρου του Εurogroup, Mάριο Σεντένο, από την κυβέρνηση του Αντόνιο Κόστα, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πορτογάλος πρόεδρος Μαρτσέλο Ρεμπέλο ντε Σόουζα. Αυτό όμως που θα ήταν μια συνηθισμένη κυβερνητική αλλαγή σε μια χώρα μέλος της ΕΕ, είναι μια εξέλιξη που μπορεί να αλλάξει τις λεπτές ισορροπίες της ευρωζώνης: Η αποχώρηση του Σεντένο από την πορτογαλική κυβέρνηση σημαίνει και αποχώρησή του από την προεδρία του Eurogroup, ενός οργάνου με κυρίαρχο ρόλο στα της ελληνικής οικονομίας.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της πορτογαλικής προεδρίας, γνωστοποιήθηκε πως  ο πρόεδρος ντε Σόουζα έκανε δεκτό το αίτημα αποχώρησης του Μάριο Σεντένο από τη θέση του υπουργού Οικονομικών και την αντικατάστασή του από τον μέχρι σήμερα υφυπουργό Οικονομικών αρμόδιο για τον προϋπολογισμό, Ζοάο Λεάο.

Η τελετή παράδοσης-παραλαβής θα πραγματοποιηθεί στις 15 Ιουνίου.

Ο Σεντένο δεν θα διεκδικήσει δεύτερη θητεία προέδρου του Eurogroup τον Ιούλιο, καθώς ο σχετικός  κανονισμός ορίζει ότι  τα μέλη του οργάνου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης εκλέγουν ως πρόεδρο έναν από τους ομολόγους τους.

Η εκλογή του νέου

Οπως έκανε γνωστό ο ίδιος, η εκλογή του νέου προέδρου του Eurogroup θα γίνει στις 9 Ιουλίου.

«Την Πέμπτη, θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου στο Eurogroup για την απόφασή μου να μην επιδιώξω μία δεύτερη θητεία, καθώς στις 15 Ιουνίου θα παραιτηθώ από υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας.

»Με την ίδια ευκαιρία, την Πέμπτη θα ξεκινήσω την πρόσκληση στους υποψηφίους και θα περιγράψω την διαδικασία της εκλογής, που προγραμματίστηκε για τις 9 Ιουλίου», έγραψε στο Twitter.

Ο Πορτογάλος είχε διαδεχθεί τον Γερούν Ντάισελμπλουμ τον Δεκέμβριο του 2017 (εδώ), έχοντας μάλιστα κερδίσει ως υπουργός Οικονομικών την εκτίμηση ακόμα και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Ο κατά κανόνα στριφνός Γερμανός τον είχε αποκαλέσει «Ρονάλντο της πορτογαλικής οικονομίας», λόγω των εξαιρετικών επιδόσεων της Πορτογαλίας με τα μνημόνια.

Στα χρόνια της παρουσίας του –και σε αντίθεση με τον συχνά είρωνα ολλανδό προκάτοχό του– ο Σεντένο υπήρξε σε γενικές γραμμές, αν όχι ένας υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων, σίγουρα ένας καλός ακροατής τους.

«Η ζωή κάνει κύκλους και θέλω δημοσίως να εκφράσω ότι κατανοώ και σέβομαι το ότι ο δρ Μάριο Σεντένο θέλει να ανοίξει έναν νέο κύκλο στη ζωή του», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα σε συνέντευξη Τύπου, λίγο μετά την ανακοίνωση.

Ο 46χρονος Λεάο είναι υφυπουργός της σοσιαλιστικής κυβέρνησης, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό από το 2015.

Υπό την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση ήταν μέλος του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου εργαζόμενος στο υπουργείο Οικονομίας και θήτευσε ως απεσταλμένος στον ΟΟΣΑ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...