166
Ο,τι απέμεινε από ένα εκκλησάκι στο Αρκαλοχώρι | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο σεισμός μετακίνησε 14 εκατοστά το Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 18:26
Ο,τι απέμεινε από ένα εκκλησάκι στο Αρκαλοχώρι
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS

Ο σεισμός μετακίνησε 14 εκατοστά το Αρκαλοχώρι της Κρήτης

Protagon Team Protagon Team 30 Σεπτεμβρίου 2021, 18:26

Τα στοιχεία του σεισμού των 5,8 Ρίχτερ που συγκλόνισε την περιοχή του Ηρακλείου στην Κρήτη την περασμένη Δευτέρα τρομάζουν:

Η υπηρεσία geObservatory του Κέντρου Παρατήρησης της Γης και Δορυφορικής Τηλεπισκόπησης BEYOND του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) ενεργοποιήθηκε και κατέγραψε –με χρήση εικόνων του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1– την εδαφική παραμόρφωση που προκλήθηκε μετά τον ισχυρό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου στην Κρήτη, μεγέθους 5,8 βαθμών, με εστιακό βάθος 10,4 χλμ. και επίκεντρο ένα χιλιόμετρο νοτιοανατολικά από το Αρκαλοχώρι, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του ΕΑΑ.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εδαφική παραμόρφωση στην ευρύτερη περιοχή γύρω από το επίκεντρο του σεισμού –με βάση τη δορυφορική συμβολομετρική απεικόνιση του πεδίου– εκτιμάται αρχικά σε 14 εκατοστά στην κατεύθυνση του δορυφόρου. Νέοι υπολογισμοί θα πραγματοποιηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες προς επιβεβαίωση των μετρήσεων του πεδίου της παραμόρφωσης.

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Ακης Τσελέντης, είπε ότι ο σεισμός «βύθισε» το Αρκαλοχώρι κατά 15 εκατοστά. Ο ίδιος μάλιστα είπε ότι ήταν η πρώτη φορά για τη χώρα μου που καταγράφηκε τόσο μεγάλη επιτάχυνση της βαρύτητας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News