585
Εβραίοι του Λονδίνου διαδηλώνουν στις 24 Μαρτίου με αφορμή την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Βρετανία | REUTERS/Toby Melville

«Ο Νετανιάχου φέρνει το Ισραήλ στα πρόθυρα της δικτατορίας»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 10:00
Εβραίοι του Λονδίνου διαδηλώνουν στις 24 Μαρτίου με αφορμή την επίσκεψη του Μπενιαμίν Νετανιάχου στη Βρετανία
|REUTERS/Toby Melville

«Ο Νετανιάχου φέρνει το Ισραήλ στα πρόθυρα της δικτατορίας»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαρτίου 2023, 10:00

Το Ισραήλ βιώνει άνευ προηγουμένου κρίση, έγραψε ο ισραηλινός συγγραφέας Νταβίντ Γκρόσμαν σε άρθρο που μετέφρασε και δημοσίευσε η Repubblica. Στόχος του αρθρογράφου ήταν ο «εξτρεμιστικός εθνικισμός» που εκπροσωπεί ο Μπενιαμίν  Νετανιάχου, ενώ την αφορμή την έλαβε από την «προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα νέο νομικό σύστημα στη θέση του σημερινού». Ο Γκρόσμαν δεν δίστασε να γράψει ότι ο πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, μαζί με τους συνεργάτες του, επιχειρεί «συνολική αλλοίωση του DNA της χώρας».

«Αν καταφέρει ο Νετανιάχου να ολοκληρώσει τη λεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση, δεν θα υπάρχει στο Ισραήλ κράτος δικαίου. Οι δικαστές θα υπάγονται στην Κνεσέτ [στη Βουλή] και στην κυβέρνηση, και θα διορίζονται από πολιτικούς. Οι ισραηλινοί πολίτες δεν θα έχουν εγγυημένη νομική προστασία έναντι της αυθαιρεσίας του καθεστώτος. Το Ισραήλ θα πάψει να είναι δημοκρατία και θα μπορούσε να μετατραπεί σε δικτατορία» κατήγγειλε ο Γκρόσμαν, θυμίζοντας ότι ο Νετανιάχου έχει κάθε λόγο να αλλάξει το δικαστικό σύστημα προς όφελός του, καθώς εμπλέκεται σε σκάνδαλα. «Ετσι, συμμάχησε με τα πιο απεχθή στοιχεία της ισραηλινής κοινωνίας. Αυτός ο άνθρωπος δεν έχει όρια».

Ο αρθρογράφος κατέθεσε την άποψη ότι «οι εκατοντάδες χιλιάδες Ισραηλινοί» που διαδηλώνουν «εναντίον αυτού του πραξικοπήματος» νιώθουν πως απειλούνται από τον Νόμο και ότι θα υποστούν «διακρίσεις λόγω φύλου, φυλής, θρησκείας, εθνικότητας ή σεξουαλικής προτίμησης». Και, συνεπώς, οι διαδηλωτές «απαιτούν την απόσυρση των αντιδημοκρατικών νόμων». Ενδιαφέρουσα ανεξαρτήτως του βαθμού αληθείας της είναι η παρατήρηση του Γκρόσμαν ότι «οι Ισραηλινοί έχασαν την αίσθηση της δύναμης και της υπαρξιακής τους ασφάλειας» και ότι τώρα «φοβούνται ότι το σπίτι τους θα καεί».

Ποια εθνική ενότητα;

Ακολούθησε επίθεση του αρθρογράφου στη δήθεν «θαυματουργή εθνική ενότητα» του Ισραήλ. Εγραψε ότι «αποκαλύφθηκαν οι ρωγμές στην κοινωνία» και πλέον φανερώθηκε «πόσο εύθραυστη και ψεύτικη ήταν πάντα αυτή η λεγόμενη ενότητα και πόσο αμοιβαίως εχθρικά είναι τα διάφορα στοιχεία και οι πεποιθήσεις τους». Μνημόνευσε «φατρίες». Τους «εποίκους στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης που θεωρούν προγονικά τους, εκ της Βίβλου, αυτά τα εδάφη», άλλους Ισραηλινούς, προοδευτικότερους, «οι οποίοι πιστεύουν ότι οι έποικοι εμποδίζουν την ειρηνευτική συμφωνία με τους Παλαιστινίους» και «ένα εκατομμύριο υπερορθοδόξους εβραίους, που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στον στρατό επειδή τους αρκεί η προσευχή και η Τορά». Και αναρωτήθηκε: «Πώς μπορεί να υπάρξει ενότητα;»

Ο Γκρόσμαν επετέθη και στη σύνδεση της θρησκείας με την πολιτική: «Οι περισσότεροι Ισραηλινοί αποδέχτηκαν τη διαστρεβλωμένη συμφωνία με την οποία η θρησκεία συνδέεται με την πολιτική σαν κισσός, τρέφεται από αυτή και επιβάλλει σε όλους τους άλλους Ισραηλινούς έναν τρόπο ζωής ξένον για αυτούς. Θα κάνουμε τα πρώτα βήματα προς τον διαχωρισμό θρησκείας και κράτους;».

Αναφορικά με το Παλαιστινιακό, το οποίο στην ουσία του δεν είναι τίποτε περισσότερο από παράνομη κατοχή αραβικών εδαφών, ο Γκρόσμαν έγραψε ότι «εδώ και 55 χρόνια, αφότου το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Οχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, οι περισσότεροι Ισραηλινοί δεν μπορούν να δουν καθαρά το ζήτημα της κατοχής». Εξέφρασε, δε, την άποψη ότι οι ζυμώσεις που διενεργούνται τώρα στην ισραηλινή κοινωνία ενδέχεται να μεταβάλουν μελλοντικώς την οπτική γωνία των πολλών.

Κλείνοντας, ο Γκρόσμαν δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί χειραφετήθηκαν με την αντίστασή τους στα σχέδια του Νετανιάχου για τη Δικαιοσύνη, έτσι «πολλοί που για δεκαετίες δεν ανέμιζαν τη σημαία του Ισραήλ, τώρα την κυματίζουν με υπερηφάνεια». Γιατί; «Πολλοί έχουν ανακαλύψει ότι είναι δυνατόν να αγαπάμε τη χώρα μας με αφοσίωση, η οποία γεννιέται από την επιθυμία να την κάνουμε αληθινό σπίτι μας και να ζήσουμε ειρηνικά με τους γείτονές μας. Αυτό το νέο συναίσθημα βασίζεται στη στοχαστική και ώριμη νοοτροπία του πολίτη, στην κατανόηση του πνεύματος της δημοκρατίας, του φιλελευθερισμού, της ισότητας και της ελευθερίας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...