580
O Kυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Δίπλα του η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν | INTIMEnews

Ο Μητσοτάκης έθεσε στο ΝΑΤΟ τις προκλήσεις Ερντογάν – δεν άσκησε τελικά βέτο ο «χαϊδεμένος» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 16:16
O Kυριάκος Μητσοτάκης στις εργασίες της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Δίπλα του η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος Μακρόν
|INTIMEnews

Ο Μητσοτάκης έθεσε στο ΝΑΤΟ τις προκλήσεις Ερντογάν – δεν άσκησε τελικά βέτο ο «χαϊδεμένος» του Τραμπ

Protagon Team Protagon Team 4 Δεκεμβρίου 2019, 16:16

Οπως είχε προαναγγείλει, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε στο σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το ζήτημα των κλιμακούμενων τουρκικών προκλήσεων. Εν τω μεταξύ ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν «ξέχασε» τις απειλές του περί βέτο και μετά τις διαβεβαιώσεις Τραμπ (εδώ και εδώ), ψήφισε χωρίς άλλα παρατράγουδα, το αμυντικό σχέδιο του Βορειοατλαντικού Συμφώνου για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία.

Σύμφωνα με ενημέρωση της λιθουανικής προεδρίας, η Τουρκία υπαναχώρησε της απειλής άσκησης βέτο (μέσω της οποίας διεκδικούσε μεγαλύτερη υποστήριξη στην επίθεσή της στη Συρία εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού /YPG) και ψήφισε υπέρ του αμυντικού σχεδιασμού της Συμμαχίας.  Ο Ερντογάν είχε δηλώσει πως δεν «εκβιάζει», αλλά απλώς δικαιούται να κάνει χρήση του βέτο…

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ (συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας) έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές, καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Στο Λονδίνο οργιάζουν οι φήμες περί αμερικανικής παρέμβασης (κατά την αιφνιδιαστική συνάντηση Τραμπ – Ερντογάν) στο παρά ένα της συνάντησης του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο

Σύμφωνα με πληροφορίες του ανταποκριτή του ΑΠΕ-ΜΠΕ στο Λονδίνο, ο Πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις περί της υπογραφής του τουρκο-λιβυκού μνημονίου κατανόησης (Μ.Ο.U).

Οπως παρατήρησε, η προώθηση διεθνών συμφωνιών που παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε, αναμένουμε  από την Τουρκία να επιδείξει σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στάθηκε εξάλλου στην ανάγκη να αντιμετωπίσει το ΝΑΤΟ τις νέες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Η Ελλάδα σημείωσε σε άλλο σημείο της παρέμβασής του ο Πρωθυπουργός, αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Αμυνας και το απέδειξε, καθώς -όπως υπογράμμισε- παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Σε δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, κυβερνητικές  επεσήμαναν ότι στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Δήλωση στήριξης από Κομισιόν: «Περιμένουμε το πλήρες κείμενο του Μ.Ο.U» 

Στις Βρυξέλλες εν τω μεταξύ ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξέφρασε την πλήρη αλληλεγγύη της Κομισιόν σε Ελλάδα και Κύπρο έναντι των πρόσφατων προκλήσεων της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο.

«Η Τουρκία χρειάζεται να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα και τα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των χωρών – μελών της ΕΕ, όπως επανειλημμένα έχει τονίσει το συμβούλιο Κορυφής, με πλέον πρόσφατο το κείμενο συμπερασμάτων του Ιουνίου του 2019», σχολίασε ο εκπρόσωπος που έκανε ειδική αναφορά και στο Μ.Ο.U. Eρντογάν – Ες Φαράζ:

«Το διμερές μνημόνιο μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών δεν έχει δημοσιοποιηθεί. Χρειάζονται περαιτέρω διευκρινίσεις  για το περιεχόμενό του. Αναμένουμε το κείμενο να δημοσιοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση στην Ευρωπαϊκή Ενωση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...