611
O Nτόναλντ Τραμπ στη διάρκειας 52 λεπτών συνέντευξη Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ | REUTERS/Kevin Lamarque

«Ευρώπη συμμαζέψου»! Ο Τραμπ προειδοποιεί Μακρόν και αποθεώνει Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 15:21
O Nτόναλντ Τραμπ στη διάρκειας 52 λεπτών συνέντευξη Τύπου με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ
|REUTERS/Kevin Lamarque

«Ευρώπη συμμαζέψου»! Ο Τραμπ προειδοποιεί Μακρόν και αποθεώνει Ερντογάν

Protagon Team Protagon Team 3 Δεκεμβρίου 2019, 15:21

«Ρουκέτες» κατά των Ευρωπαίων, με προσωπική επίθεση κατά του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, εξαπέλυσε από το Λονδίνο ο Ντόναλντ Τραμπ, δυναμιτίζοντας το κλίμα πριν καλά – καλά αρχίσει η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στη βρετανική πρωτεύουσα για τα 70 χρόνια της Συμμαχίας.

«Ευρώπη συμμαζέψου», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, έχοντας στο πλάι του τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ (φωτογραφία κάτω), ενώ έπλεξε για ακόμη μία φορά το εγκώμιο του τούρκου ομολόγου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν!

«Η ΕΕ αντιμετωπίζει τις ΗΠΑ με πολύ πολύ άδικο τρόπο στο θέμα του εμπορίου. Δεν είναι σωστό να μας εκμεταλλεύονται στο ΝΑΤΟ και να μας εκμεταλλεύονται στο εμπόριο, και αυτό ακριβώς συμβαίνει. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβαίνει αυτό», υπογράμμισε ο  αμερικανός πρόεδρος και επέκρινε για πολλοστή φορά τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες επειδή δεν ξοδεύουν το 2% του ΑΕΠ τους σε αμυντικές δαπάνες, όπως έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της Συμμαχίας. «Αγαπώ τη Γερμανία. Αγαπώ αυτή τη χώρα. Αλλά εγώ εκπροσωπώ τις ΗΠΑ. Μπορεί να μην τους αρέσω επειδή εκπροσωπώ με σθένος τις ΗΠΑ», είπε.

Οσον αφορά την Τουρκία, επανέλαβε τα θερμά λόγια με τα οποία είχε αναφερθεί στο πρόσωπο του τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στην Ουάσινγκτον.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», επανέλαβε, υπεραμυνόμενος της απόφασης να αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία.

Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε, η Αγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Σύμφωνα με τον Ντόναλντ Τραμπ, η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», επισημαίνοντας ότι σήμερα οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου», το οποίο το χρησιμοποιούσε το Χαλιφάτο ως πηγή χρηματοδότησης.

Ο  αμερικανός πρόεδρος έφθασε στο σημείο να υπερασπιστεί ακόμα και την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, επαναλαμβάνοντας το γνωστό του επιχείρημα ότι φταίει ο προκάτοχός του, Μπαράκ Ομπάμα, που αρνήθηκε να της πουλήσει τους Patriot (περισσότερα εδώ).

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», εξήγησε, δικαιολογώντας την απόφαση της Αγκυρας να στραφεί στους Ρώσους για το πυραυλικό σύστημα. Και στη συνέχεια εξαπέλυσε εξάλλου δριμύτατη επίθεση στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν για τη δήλωσή του ότι το ΝΑΤΟ είναι «εγκεφαλικά νεκρό».

«Είναι μια σκληρή δήλωση. Αν κάποιος κάνει μια τόσο σκληρή δήλωση αυτή είναι ουσιαστικά μια δήλωση ενάντια και στα 28 κράτη-μέλη. Και δεν μπορεί κανείς να κάνει τέτοιες δηλώσεις κατά του ΝΑΤΟ. Είναι νομίζω προσβλητικό. Κανείς δεν χρειάζεται το ΝΑΤΟ τόσο πολύ όσο η Γαλλία και γι ‘αυτό θεωρώ ότι όταν η Γαλλία κάνει τέτοιες δηλώσεις για το ΝΑΤΟ τότε αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τη χώρα αυτή», παρατήρησε με νόημα και εκτίμησε πως το Παρίσι θα αποχωρήσει από τη Συμμαχία.

«Βλέπω τη Γαλλία να αποχωρεί […] τον κοιτώ (τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν) και λέω ότι χρειάζεται προστασία περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο και τον βλέπω να αποχωρεί. Οπότε αυτό με εκπλήσσει λίγο»,  δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ,  χαρακτηρίζοντας «άσχημο», «προσβλητικό» και «πολύ επικίνδυνο» το σχόλιο Μακρον για το «εγκεφαλικά νεκρό» ΝΑΤΟ.

Ο αμερικανός πρόεδρος όμως δεν έμεινε εκεί, αλλά άσκησε κριτική και για τα εσωτερικά της Γαλλίας, μιλώντας για το πολύ υψηλό ποσοστό ανεργίας, τις κακές επιδόσεις της οικονομίας της, αλλά και τις ταραχές από τα «Κίτρινα Γιλέκα», στηλιτεύοντας ακόμα και την υιοθέτηση του «ψηφιακού φόρου» από τη γαλλική κυβέρνηση που αναμένεται να πλήξει ιδιαίτερα τους αμερικανικούς κολοσσούς του Διαδικτύου.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...