322
Η κατασκήνωση βάσης στο Εβερεστ, σε παλιότερη φωτογραφία | EPA/Balazs Mohai

Ο κορονοϊός σκαρφάλωσε στο Εβερεστ – θετικοί ένας νορβηγός ορειβάτης και ένας Σέρπα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 13:06
Η κατασκήνωση βάσης στο Εβερεστ, σε παλιότερη φωτογραφία
|EPA/Balazs Mohai

Ο κορονοϊός σκαρφάλωσε στο Εβερεστ – θετικοί ένας νορβηγός ορειβάτης και ένας Σέρπα

Protagon Team Protagon Team 23 Απριλίου 2021, 13:06

Λίγες ημέρες αφότου άνοιξαν οι κατασκηνώσεις βάσης στα Ιμαλάια και υποδέχθηκαν εκατοντάδες ορειβάτες και προσωπικό, για πρώτη φορά τον τελευταίο χρόνο, τα πρώτα κρούσματα κορονοϊού έκαναν την εμφάνισή τους στο υψηλότερο όρος του πλανήτη.

Ενας νορβηγός ορειβάτης, που σχεδίαζε να σκαρφαλώσει στην κορυφή, βρέθηκε θετικός στον SARS-CoV-2 και φαίνεται ότι αυτός μόλυνε τουλάχιστον έναν Σέρπα από την ομάδα του. Και οι δύο μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο σε νοσοκομεία του Κατμαντού στο Νεπάλ, ενώ άλλοι επτά ορειβάτες μεταφέρθηκαν επίσης σε νοσοκομεία, χωρίς όμως να είναι σίγουρο αν έχουν Covid.

Τον Απρίλιο, το Eβερεστ άνοιξε ξανά για τους ορειβάτες, για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας, πέρυσι.

Αρχικά ο ορειβάτης που βρέθηκε θετικός θεωρήθηκε ότι έπασχε από πνευμονικό οίδημα μεγάλου υψομέτρου. Μετά την εισαγωγή του στο νοσοκομείο, όμως, εξετάστηκε για κορονoϊό και βρέθηκε θετικός.

Η υπόλοιπη ομάδα του νορβηγού ορειβάτη υποχρεώθηκε να μπει καραντίνα σε καταφύγιο της περιοχής.

Ο ίδιος είπε ότι υποψιάζεται πως κόλλησε σε κάποιο τεϊοποτείο του Κατμαντού, πριν φτάσει στην κατασκήνωση βάσης, ενώ παραδέχθηκε ότι δεν ήταν τόσο προσεκτικός όσο έπρεπε – ούτε έπλενε τακτικά τα χέρια του ούτε φορούσε μάσκα.

Οι ειδικοί επικρίνουν την κυβέρνηση του Νεπάλ ότι βιάστηκε να ανοίξει τα σύνορα για τους ορειβάτες, οι οποίοι βρίσκονται ήδη εβδομάδες εκεί για να εγκλιματιστούν. Η απουσία ιχνηλάτησης από τις αρχές κάνει ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η 10ήμερη καραντίνα θα ήταν υποχρεωτική για τους ορειβάτες, αλλά κατόπιν πιέσεων από εταιρείες που αναλαμβάνουν την ανάβαση, εγκατέλειψε αυτό το μέτρο. Την ίδια στιγμή, στο Νεπάλ, τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται καθημερινά.

Στο μεταξύ, έπειτα από ένα χρόνο μακριά από τα Ιμαλάια, οι ορειβάτες ανυπομονούν να επιστρέψουν στις κορυφές του. Η κυβέρνηση έχει ήδη δώσει 377 άδειες για αυτή τη σεζόν, μόλις τέσσερις λιγότερες από το 2019, χρονιά-ρεκόρ για τις αναβάσεις, όταν το Εβερεστ θύμιζε… Κηφισίας σε ώρα αιχμής, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στο οικοσύστημα και στην περιοχή γενικότερα, αλλά και κινδύνους για τους αναβάτες.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...