602
Ο υπουργός Εργασίας περιμένει στο ακουστικό του για ένα καλό νέο. Αλλά μάλλον θα περιμένει... | INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κατρούγκαλος στο Παρίσι, το Ασφαλιστικό στον «αέρα»

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 13 Ιανουαρίου 2016, 21:29
Ο υπουργός Εργασίας περιμένει στο ακουστικό του για ένα καλό νέο. Αλλά μάλλον θα περιμένει...
|INTIMENEWS/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Ο Κατρούγκαλος στο Παρίσι, το Ασφαλιστικό στον «αέρα»

Χριστίνα Νικολαΐδου Χριστίνα Νικολαΐδου 13 Ιανουαρίου 2016, 21:29

Ο Γιώργος Κατρούγκαλος βρίσκεται ήδη στο Παρίσι, στο πλαίσιο διυπουργικής σύσκεψης του ΟΟΣΑ για τον δεύτερο γύρο ευρωπαϊκών επαφών, αφενός για να επικοινωνήσει το προσχέδιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και αφετέρου για να κερδίσει «συμπαίκτες» ενόψει της κρίσιμης διαπραγμάτευσης.

Φρένο από τις Βρυξέλλες

Εννέα 24ωρα ωστόσο μετά τη δημοσιοποίηση του νέου Ασφαλιστικού, το «κυνήγι» συμμάχων εντός και εκτός συνόρων έχει στεφθεί… με απόλυτη αποτυχία, με αποτέλεσμα ολόκληρο το νομοσχέδιο να βρίσκεται στον αέρα. Μετά την επιστροφή του κ. Κατρούγκαλου από το Βερολίνο, ο Μαργαρίτης Σχοινάς εκπροσωπώντας τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ φρόντισε εγκαίρως και με διπλωματία να διαψεύσει τη δήλωση του υπουργού Εργασίας περί «θετικών αντιδράσεων» των Θεσμών στο νομοσχέδιο. Λίγες ώρες μετά, ευρωπαίος αξιωματούχος στέλνοντας ένα δεύτερο «ραβασάκι» στην ελληνική κυβέρνηση, διεμήνυσε σε έλληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ότι το ελληνικό νομοσχέδιο μπορεί να είναι φιλόδοξο, ωστόσο «είναι πολύ νωρίς ακόμα για να αξιολογηθεί, καθώς αυτό θα γίνει μέσα από τις διεξοδικές συζητήσεις που θα ακολουθήσουν τις επόμενες εβδομάδες».

Οι πληροφορίες θέλουν τις βασικές διαφωνίες – αγκάθια με τους Θεσμούς να αφορούν την αύξηση των εισφορών κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα, τη θέσπιση εισοδηματικών κριτηρίων στη χορήγηση εθνικής σύνταξης και τα ποσοστά αναπλήρωσης. Η αντίδραση μάλιστα στην αύξηση των εισφορών θέτει εν αμφιβόλω περίπου ενάμιση εκατομμύριο επικουρικές συντάξεις οι οποίες, παρά τις προθέσεις της κυβέρνησης, φαντάζει αδύνατον να μην «υποκύψουν» στο κρεβάτι του Προκρούστη.

Στις επάλξεις αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες

Μέρα με τη μέρα όμως, ο κ. Κατρούγκαλος ανοίγει νέα μέτωπα και εντός των συνόρων. Η τελευταία συνάντηση με εκπροσώπους γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών οδηγήθηκε σε πλήρες αδιέξοδο. Η απόφαση για σύσταση μίας ακόμη επιτροπής -εμπειρογνομώνων αυτή τη φορά- προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές, απλώς μετέθεσε τον διάλογο για την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Εργασίας από τον 8ο όροφο του υπουργείου, έκανε την απαραίτητη πολιτική δήλωση περί «καλού κλίματος», ωστόσο ο θυμός στα πρόσωπα γιατρών, δικηγόρων και μηχανικών ήταν κάτι παραπάνω από έκδηλος. Τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος περιγράφουν ξεκάθαρα το χάσμα των δύο πλευρών.

Για παράδειγμα, ένας μηχανικός – ελεύθερος επαγγελματίας με ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα 7.032 ευρώ το χρόνο καλείται να πληρώσει 2.824 ευρώ σε ασφαλιστικές εισφορές, 1.094 ευρώ σε φόρο εισοδήματος, τον οποίο καλείται να προκαταβάλει κατά 100% και 650 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος! Το αποτέλεσμα; Ο άνθρωπος αυτός καλείται να ζήσει με 1.370 ευρώ το χρόνο, ήτοι με 114 ευρώ το μήνα! Με άλλα λόγια, οι ασφαλιστικές και οι φορολογικές του υποχρεώσεις ισοδυναμούν με το 75% του εισοδήματός του!

Τις μηχανές έχουν ζεστάνει ήδη και οι αγρότες. Η αρχή παραδοσιακά έγινε από τη Βόρεια Ελλάδα, με τους αγρότες να «παρκάρουν» προειδοποιητικά τα τρακτέρ τους στην πλατείες μεγάλων πόλεων, ένα βήμα πριν από τον αποκλεισμό κομβικών σημείων των εθνικών οδών.

Βολές από την αντιπολίτευση

Λίγο πριν από την αναχώρηση Κατρούγκαλου για το Παρίσι, η Ολγα Γεροβασίλη επιχείρησε να πετάξει εκ νέου το μπαλάκι στην αντιπολίτευση, ζητώντας εναλλακτικές προτάσεις για το γόρδιο δεσμό του Ασφαλιστικού. Μέχρι στιγμής ωστόσο, ουδείς από την αντιπολίτευση ανταποκρίνεται στις «σειρήνες» συναίνεσης της κυβέρνησης. Κρατώντας στάση αναμονής για μια επίσημη αντίδραση των δανειστών, έξι ολόκληρα χρόνια πια μετά την υπαγωγή της χώρας στο πρώτο Μνημόνιο, Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι και ΚΚΕ οικειοποιούνται τα επιχειρήματα της πλειονότητας των επαγγελματικών κλάδων και δηλώνουν έτοιμα να σταθούν στο πλευρό της κοινωνίας.

Μία εβδομάδα μετά τη συνάντηση των κοινωνικών εταίρων στο Μέγαρο Μαξίμου, οπότε και διεφάνη ένα δείγμα στοιχειώδους συμφωνίας για το Ασφαλιστικό, τα κυβερνητικά χέρια αδυνατούν να αποκτήσουν οποιοδήποτε χαρτί πολιτικής ή κοινωνικής συναίνεσης προκειμένου να το παραδώσουν στους δανειστές. Ο δρόμος προς την αξιολόγηση είναι μακρύς και δύσκολος και η σκιά για την επιβολή νέων μέτρων έχει αρχίσει να πλανάται ξανά για τα καλά πάνω από το υπουργείο Εργασίας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...