445
Το 46ο ετήσιο φόρουμ θα διεξαχθεί από την 20ή ως την 23η Ιανουαρίου | REUTERS/Denis Balibouse

Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Νταβός

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2016, 18:38
Το 46ο ετήσιο φόρουμ θα διεξαχθεί από την 20ή ως την 23η Ιανουαρίου
|REUTERS/Denis Balibouse

Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στο Νταβός

Protagon Team Protagon Team 13 Ιανουαρίου 2016, 18:38

Περισσότεροι από σαράντα αρχηγοί κρατών θα συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χειμερινών αθλημάτων της Ελβετίας, προκειμένου να συζητήσουν για τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης». Την ανακοίνωση έκανε σήμερα, από τη Γενεύη, το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF).

Σύμφωνα με τον Κλάους Σβαμπ, πρόεδρο και ιδρυτή του WEF, ο όρος «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση αναφέρεται στη συγχώνευση των τεχνολογιών», ειδικά στον ψηφιακό κόσμο, η οποία «έχει πολύ σημαντικές επιπτώσεις στα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά συστήματα. Ο στόχος της συνάντησής μας φέτος είναι να αποκτήσουμε ένα κοινό σύστημα αντίληψης» για αυτή τη «βιομηχανική επανάσταση», είπε ο Σβαμπ. Ο 77χρονος ιδρυτής του WEF έχει δηλώσει ότι τον ανησυχούν ιδιαίτερα οι συνέπειες που θα έχει, σε ό,τι αφορά την ανεργία, αυτή η «βιομηχανική επανάσταση», όπως επίσης και στη λεγόμενη μεσαία τάξη.

World Economic Forum (WEF) Executive Chairman and founder Klaus Schwab geswtures during a news conference in Cologny, near Geneva, January 13, 2016.   REUTERS/Denis Balibouse
Ο Κλάους Σβαμπ, πρόεδρος και ιδρυτής του WEF (photo: REUTERS/Denis Balibouse)

Μεταξύ των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων που θα λάβουν μέρος αναμένεται ότι θα βρίσκονται ο πρόεδρος Μαουρίτσιο Μάκρι (Αργεντινή), ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό (Καναδάς), ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Ελλάδα), ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν (ΗΠΑ), ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον (Βρετανία), ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς (Γαλλία), ο πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ (Γερμανία) και ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου (Ισραήλ).

Πέραν του Τζο Μπάιντεν, θα συμμετέχουν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι, ο Άστον Κάρτερ (Άμυνας), η Σίλβια Μάθιους Μπέργουελ (Υγείας), ο Μάικλ Φρόμαν (Εμπορίου), ο Τζέικομπ Λου (Οικονομικών), η Πένι Πρίτσκερ (Εμπορίου), η Λορέτα Λιντς (Δικαιοσύνης), πολλοί κυβερνήτες, γερουσιαστές και μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Σε ό,τι αφορά στην αμερικανική παρουσία, το WEF ανέφερε πως η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ θα είναι η μεγαλύτερη που έχει μεταβεί ποτέ στο Νταβός.

Εκεί, εκτός από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, αναμένονται και περίπου 2.500 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές γνώμης.

Το WEF ανέφερε σήμερα ότι απέσυρε την πρόσκληση την οποία είχε στείλει στη Βόρεια Κορέα μετά τις πυρηνικές δοκιμές στις οποίες προχώρησε η Πιονγκγιάνγκ. Η Βόρεια Κορέα είχε αποδεχθεί την πρόσκληση και είχε γνωστοποιήσει, στις αρχές του Ιανουαρίου, ότι στο WEF επρόκειτο να λάβει μέρος ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, κάτι που είχε να συμβεί 18 χρόνια.

Αλλά, τους πρόλαβαν οι… εξελίξεις, σε λιγότερες από 24 ώρες αργότερα, αφού η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι διεξήγαγε με «επιτυχία» την πρώτη της δοκιμή μιας βόμβας υδρογόνου. Το Φόρουμ του Νταβός διαβεβαιώνει ότι θέλει να είναι «ένας αμερόληπτος και ουδέτερος οργανισμός, αφοσιωμένος στον διάλογο και τις προσπάθειες συμφιλίωσης».

Το 46ο ετήσιο φόρουμ θα διεξαχθεί από την 20ή ως την 23η Ιανουαρίου. Εννοείται, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας…

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...