1316
Ο Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, στο Βατικανό | Υπουργείο Εξωτερικών/Intime/Pool

Ο Δένδιας στο Βατικανό: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας – Αγίας Εδρας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 16:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/11/2021 19:23
Ο Νίκος Δένδιας συνομιλεί με τον καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, στο Βατικανό
|Υπουργείο Εξωτερικών/Intime/Pool

Ο Δένδιας στο Βατικανό: Εξαιρετικές οι σχέσεις Ελλάδας – Αγίας Εδρας

Protagon Team Protagon Team 9 Νοεμβρίου 2021, 16:22
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 09/11/2021 19:23

Δεκτός από τον γραμματέα του κράτους της Αγίας Eδρας, καρδινάλιο Πιέτρο Παρολίν, έγινε, κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

«Επιβεβαίωση των εξαιρετικών σχέσεων Ελλάδας-Βατικανού και εποικοδομητική συζήτηση για διμερή και περιφερειακά θέματα, ενόψει της επικείμενης επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα, τον Δεκέμβριο», έγραψε στο Twitter μετά τη συνάντηση ο υπουργός.

Οπως έχει ανακοινωθεί, ο Πάπας Φραγκίσκος θα επισκεφτεί την Ελλάδα και την Κύπρο στις 4 και 5 Δεκεμβρίου.

Ο υπουργός εγκαινίασε έκθεση ελλήνων ζωγράφων στο Βατικανό

Ο Νίκος Δένδιας εγκαινίασε το βράδυ της Δευτέρας στο Βατικανό, την έκθεση αφιερωμένη στην ελληνική ζωγραφική «Κοινωνία Προσώπων – Η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής. Από τη μεταβυζαντινή τέχνη στην σύγχρονη ελληνική ζωγραφική».

Τα έργα προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη – Mουσείο Αλέξανδρου Σούτσου, ελληνικά μουσεία, ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα.

Ο υπουργός Εξωτερικών, κατά την τελετή εγκαινίων, υπογράμμισε:

«Φέτος, συγκλίνουν δύο ιστορικά ορόσημα: η επέτειος 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση, καθώς και η συμπλήρωση 40 και πλέον ετών διπλωματικών σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Εδρας.

Ο υπουργός Εξωτερικών στα εγκαίνια της έκθεσης ελληνικής ζωγραφικής στο Βατικανό

H συγκυρία αυτή αποτελεί μια ευκαιρία, προκειμένου να φιλοξενηθεί, για πρώτη φορά στην Αγία Εδρα, έκθεση ζωγραφικής της ελληνικής Εθνικής Πινακοθήκης. Η έκθεση αυτή εγκαινιάζεται μόλις ένα μήνα πριν από την επίσκεψη του Αγιοτάτου Πάπα Φραγκίσκου στην Ελλάδα. Μια επίσκεψη στην οποία προσβλέπουμε και η οποία πιστεύουμε ότι θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τις λαμπρές σχέσεις μας.

Η έκθεση αυτή αποτελεί συνεισφορά στην εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Αγίας Έδρας. Το πεδίο είναι ευρύ, καθώς εδράζεται σε κοινές αξίες. Όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και στα Ανθρώπινα Δικαιώματα, συμπεριλαμβανομένου βεβαίως του δικαιώματος της ανεξιθρησκίας», είπε ο υπουργός Εξωτερικών.

Με αναφορά στις κοινές προκλήσεις για την Ελλάδα και το Βατικανό, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε, επίσης, στην αλληλέγγυα καταπολέμηση της πανδημίας, όπως και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε, δε, ότι «η Ευρώπη καλείται να λάβει δύσκολες αποφάσεις, στο επίκεντρο των οποίων θα πρέπει να βρίσκεται η αλληλεγγύη και ο άνθρωπος».

Ο κ. Δένδιας δήλωσε επίσης ότι η Ελλάδα και η Αγία Εδρα οφείλουν να συνεργασθούν και για την προστασία των χριστιανικών πληθυσμών σε περιοχές που κινδυνεύουν καθώς και των Μνημείων της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Χριστιανικής Κληρονομιάς.

«Το πεδίο για συνεργασία της Ελλάδας με την Αγία Εδρα είναι πολύ ευρύ. Είμαι βέβαιος ότι θα δείξουμε τον καλύτερό μας εαυτό», κατέληξε.

Σε ό,τι αφορά την υλοποίηση της πολιτιστικής αυτής πρωτοβουλίας στο Βατικανό, συνέβαλε αποφασιστικά η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αγία Εδρα.

Επιμελήτρια της έκθεσης είναι η Ολγα Μεντζαφού, επίτιμη διευθύντρια συλλογών και μουσειολογικού προγραμματισμού της Εθνικής Πινακοθήκης, με τη συνεργασία της ιστορικού τέχνης Μαρίας Μιγάδη. Ο μουσειογραφικός σχεδιασμός έγινε από την ομότιμη καθηγήτρια αρχιτεκτονικής Σόνια Χαραλαμπίδου και την αρχιτέκτονα Ειρήνη Χαραλαμπίδου.

Το θέμα της έκθεσης είναι η απεικόνιση της ανθρώπινης μορφής στη νεοελληνική τέχνη, από τη μεταβυζαντινή περίοδο μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Μέσα από την προσωπογραφία, μπορεί κανείς να παρακολουθήσει την εξέλιξη της απεικόνισης της ανθρώπινης μορφής, ως έκφραση, κυρίως, της αστικής τάξης, αλλά και της προσωπικής προσέγγισης του κάθε καλλιτέχνη. Γίνεται, παράλληλα, ιδιαίτερη αναφορά στις αισθητικές αρχές της βυζαντινής τέχνης που αναβίωσαν στις δεκαετίες του 1920 και 1930 και με μια στροφή προς τις πηγές της, το Φαγιούμ.

Στην έκθεση, που φιλοξενείται στο Βατικανό και θα παραμείνει ανοικτή στο κοινό μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, περιλαμβάνονται 66 έργα που προέρχονται από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης, από μουσεία και ιδρύματα, καθώς και από ιδιωτικές συλλογές.

Αντιπροσωπεύονται οι πιο σημαντικοί ζωγράφοι της νεοελληνικής τέχνης, όπως οι Ν. Γύζης, Ν. Λύτρας, Γ. Ιακωβίδης,  Γ. Μόραλης, Γ. Τσαρούχης και Γ. Ρόρρης.

Δωρητές της έκθεσης είναι η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ιδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, το Ιδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, το Κοινωφελές Ιδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης, το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, η ναυτιλιακή εταιρεία Angelakos (Hellas) S.A., το Κοινωφελές Ιδρυμα Μαρία Τσάκος, και το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντης.

Την Τρίτη, ο υπουργός συνάντησε σε δείπνο εργασίας εκπροσώπους σημαντικών ιταλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Ο Νίκος Δένδιας με τα στελέχη των ιταλικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα
Συνέδριο στο πανεπιστήμιο της Ρώμης για τους ιταλούς φιλέλληνες και την Επανάσταση του ’21

Στην τελευτή έναρξης συνεδρίου του πανεπιστημίου Sapienza της Ρώμης, συμμετείχε ο Νίκος Δένδιας, σε μια σημαντική επιστημονική συμβολή στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Το συνέδριο με θέμα: «Το ιταλικό φιλελληνικό κίνημα και η Ελληνική Επανάσταση του 1821» οργανώνεται από την έδρα νεοελληνικών σπουδών της Sapienza με τη στήριξη επιφανών νεοελληνιστών, όπως του Μάριο Βίτι, της Πάολα Μαρία Μινούτσι, της Ρενάτα Λαβανίνι, της Αμαλίας Κολώνια και της Κατερίνα Καρπινάτο.

Ο Νίκος Δένδιας μιλά στο συνέδριο για τους ιταλούς φιλέλληνες, που διοργανώνεται στο πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης

Την Τετάρτη, πρόκειται να πάρει μέρος στις εργασίες και ο ιταλός πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ρομάνο Πρόντι.

Στην παρέμβασή του ο κ. Δένδιας ανέφερε ότι «το ιταλικό ήταν από τα κυριότερα ευρωπαϊκά φιλελληνικά κινήματα»  και πρόσθεσε: «Οι ιταλοί φιλέλληνες θαύμαζαν την ελληνική ιστορία και ένιωθαν πιθανότατα πιο κοντά τους, από ό,τι άλλοι φιλέλληνες. Οχι μόνον λόγω της γεωγραφικής εγγύτητας, αλλά και εξαιτίας μιας αίσθησης σύνδεσης και συνέχειας ανάμεσα στον ελληνικό και τον ρωμαϊκό πολιτισμό. Και οι δυο χώρες ήταν χριστιανικές, ένα στοιχείο που ώθησε τους Ιταλούς να στηρίξουν έναν χριστιανικό λαό που προσπαθούσε να ελευθερωθεί από τον μουσουλμανικό ζυγό. Ζωντανές ελληνικές κοινότητες της Ιταλίας, σε πόλεις όπως το Λιβόρνο, την Τεργέστη, την Βενετία και την Νάπολη, συνέβαλαν στην διεύρυνση του φιλελληνικού κινήματος. Μερικές από αυτές της κοινότητες είχαν δημιουργηθεί από Ελληνες που είχαν εγκαταλείψει την υπό κατάρρευση Βυζαντινή Αυτοκρατορία, τον 15ο αιώνα. Η Ελληνική Επανάσταση, επίσης, ξεκίνησε λίγους μήνες μετά από τις ιταλικές επαναστάσεις της Νάπολης και της Σικελίας, το 1820, και περίπου την ίδια περίοδο της επανάστασης στο Πεδεμόντιο, τον Μάρτιο του 1821».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στον Ιταλό Σαντόρε Ντι Σανταρόζα ο οποίος έχασε την ζωή του, πολεμώντας για την ελευθερία της χώρας μας. Υπογράμμισε, δε, ότι πολλοί ιταλοί φιλέλληνες έφτασαν στην ηπειρωτική Ελλάδα μέσω της Κέρκυρας, η οποία είναι και ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο υπουργός τόνισε ότι η στενή αυτή σχέση συνεχίσθηκε και μετά το ξέσπασμα της Επανάστασης: η Ελλάδα μετατράπηκε σε καταφύγιο των Ιταλών που είχαν πάρει μέρος στα επαναστατικά τους κινήματα, το 1831 και 1948-49. Παράλληλα, πολλοί από τους Ιταλούς αυτούς, επέστρεψαν στην πατρίδα τους -μαζί και με Ελληνες- για να πολεμήσουν υπέρ της ενοποίησης της Ιταλίας, της εθνικής παλιγγενεσίας του Risorgimento.

«Ιταλοί εθελοντές στήριξαν τους Ελληνες σε πολλές άλλες ευκαιρίες. Οπως τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, αλλά και στον Πρώτο Βαλκανικό Πόλεμο, στον οποίο ο Πεπίνο Γκαριμπάλντι πολέμησε με τους Ελληνες στο Δρίσκο. Ο δε μεγάλος ιταλός επαναστάτης Τζουζέπε Γκαριμπάλντι, απευθυνόμενος στις “Δημοκρατικές Εταιρίες της Ελλάδας”, Società Democratiche della Grecia,  υπογράμμισε: “Θα τεθώ στις υπηρεσίες της Ελλάδας με την ίδια πίστη που δείχνω στην χώρα μου, σας θεωρώ αδέλφια μου”», σημείωσε ο υπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Ρώμη και το Βατικανό, ο κ. Δένδιας δήλωσε σε έλληνες δημοσιογράφους:

«Ήταν σήμερα μια πολύ ενδιαφέρουσα μέρα στη Ρώμη. Κατ’ αρχάς, είχα τη χαρά και την τιμή να γίνω δεκτός από τον Καρδινάλιο Parolin, τον Πρωθυπουργό της Αγίας Έδρας, με τον οποίο φυσικά συζητήσαμε την προετοιμασία της επίσκεψης στην Ελλάδα του Πάπα Φραγκίσκου. Και, βεβαίως, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε μία ανασκόπηση των συνθηκών στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και στα Δυτικά Βαλκάνια, περιοχές για τις οποίες η Αγία Έδρα έχει ενδιαφέρον.

Ήταν σημαντικό, επίσης, ότι είχα την δυνατότητα να δω τον κ. Fassino, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιταλικής Βουλής. Και μετά, να απευθυνθώ στην Επιτροπή και να απαντήσω στις ερωτήσεις τους. Μπόρεσα να αναπτύξω τις ελληνικές θέσεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, την τουρκική επιθετικότητα και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Και νομίζω ότι διαπιστώθηκε ένας κοινός τόπος μέσα από τη συζήτηση για το πώς θα μπορούσαν τα θέματα αυτά να αντιμετωπισθούν.

Αλλά, βέβαια, οι προκλήσεις είναι πάντα μπροστά μας. Και απαιτείται συνεχής προσπάθεια για την αντιμετώπισή τους.»

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...