320
Πλήρως προστατευμένο για τον κορονοϊό, αυτό το νεογέννητο στο Ανόι του Βιετνάμ. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν από τον ιό; | REUTERS/Kham

Ντε Νίρο, Μπινός και 200 ακόμη: Οχι σε επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 15:00
Πλήρως προστατευμένο για τον κορονοϊό, αυτό το νεογέννητο στο Ανόι του Βιετνάμ. Μπορούμε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα πριν από τον ιό;
|REUTERS/Kham

Ντε Νίρο, Μπινός και 200 ακόμη: Οχι σε επιστροφή στην «κανονικότητα» μετά την πανδημία

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2020, 15:00

Η πανδημία του κορονοϊού πρέπει να γίνει μια αφορμή να αλλάξουμε ριζικά τρόπο ζωής και να απαλλαγούμε από το καταναλωτικό πνεύμα, τονίζουν καλλιτέχνες, δημιουργοί, επιστήμονες και συγγραφείς, σε έκκληση που συνυπογράφουν.

Την πρωτοβουλία είχαν δύο Γάλλοι, η ηθοποιός Ζυλιέτ Μπινός και ο αστροφυσικός Ορελιέν Μπαρό, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει πάνω από 200 υπογραφές, κυρίως Γάλλων, Αμερικανών και Βρετανών δημιουργών.

Μεταξύ όσων έχουν υπογράψει την έκκληση, που δημοσιεύει ο Monde, είναι η Μαντόνα, η Κέιτ Μπλάνσετ, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, αλλά και η Νάνα Μούσχουρη.

Οι δημιουργοί τονίζουν ότι η πανδημία της Covid-19 είναι τραγωδία, αλλά μας προσκαλέσει να έλθουμε αντιμέτωποι με κάποια θεμελιώδη ερωτήματα. Είναι συστημικό το πρόβλημα, οι προσαρμογές δεν επαρκούν, γράφουν.

Αντίθετα από την πανδημία, επισημαίνουν ότι η οικολογική κρίση θα επιφέρει μια κατάρρευση παγκόσμιας κλίμακας με ανυπολόγιστες επιπτώσεις.

«Καλούμε λοιπόν τους ηγέτες και τους πολίτες να βγουν από την αβάσιμη λογική που ακόμη εξακολουθεί να ισχύει και επιτέλους να εργαστούν για μια βαθιά αναθεώρηση των στόχων, των αξιών και των οικονομιών.

Ο καταναλωτισμός και το πάθος για παραγωγικότητα μάς οδήγησαν να αρνηθούμε την ίδια τη ζωή, αυτή των φυτών, των ζώων και ενός μεγάλου αριθμού ανθρώπων. Η μόλυνση, η υπερθέρμανση του πλανήτη και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος φέρνουν τον πλανήτη σε οριακό σημείο.

Για αυτούς τους λόγους και σε συνδυασμό με τις κοινωνικές ανισότητες που πάντα αυξάνονται, μας φαίνεται αδιανόητο να “επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα”».

Τονίζουν ακόμη: «Η ριζική μεταμόρφωση που επιβάλλεται σε όλα τα επίπεδα απαιτεί τόλμη και θάρρος. Δεν θα συμβεί  χωρίς μια μαζική και αποφασιστική δέσμευση. Πρέπει να δράσουμε τώρα. Είναι ζήτημα τόσο επιβίωσης, όσο και αξιοπρέπειας και συνοχής».

Μεταξύ άλλων την έκκληση υπογράφουν:

Τζέρεμι Αϊρονς, ηθοποιός,

Πέδρο Αλμοδόβαρ, σκηνοθέτης,

Ιζαμπέλ Ατζανί, ηθοποιός,

Συλβί Γκιγιέμ, χορεύτρια,

Αλεχάντρο Ινιάριτου, σκηνοθέτης,

Ναόμι Κλάιν, συγγραφέας,

Πάνος Κούτρας, σκηνοθέτης,

Μαριόν Κοτιγιάρ, ηθοποιός,

Πενέλοπε Κρουθ, ηθοποιός,

Ρίκι Μάρτιν, τραγουδιστής,

Τζουλιάν Μουρ, ηθοποιός,

Νάνα Μούσχουρη, τραγουδίστρια,

Χαβιέρ Μπαρδέμ, ηθοποιός,

Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ, χορογράφος,

Εμανουέλ Μπεάρ, ηθοποιός,

Μόνικα Μπελούτσι, ηθοποιός,

Ζυλιέτ Μπινός, ηθοποιός,

Κέιτ Μπλάνσετ, ηθοποιός,

Πίτερ Μπρουκ, σκηνοθέτης,

Ρόμπερτ ντε Νίρο, ηθοποιός,

Βανέσα Παραντί, ηθοποιός,

Ιγκι Ποπ, τραγουδιστής,

Στινγκ, τραγουδιστής,

Μπάρμπαρα Στρέιζαντ, ηθοποιός,

Τζιμ Τζάρμους, σκηνοθέτης,

Μαριάν Φέιθφουλ, τραγουδίστρια,

Χοακίν Φίνιξ, ηθοποιός,

Τζέιν Φόντα, ηθοποιός.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...