359
Ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας | REUTERS

Νιου Χαμσάιρ: Ο Μπλούμπεργκ κέρδισε στο χωριό-βαρόμετρο των εκλογών χωρίς να είναι καν στο ψηφοδέλτιο!

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 12:05
Ο πίνακας με τα τελικά αποτελέσματα της ψηφοφορίας
|REUTERS

Νιου Χαμσάιρ: Ο Μπλούμπεργκ κέρδισε στο χωριό-βαρόμετρο των εκλογών χωρίς να είναι καν στο ψηφοδέλτιο!

Protagon Team Protagon Team 12 Φεβρουαρίου 2020, 12:05

Μπορεί να γίνει ο ο Μάικλ Μπλούμπεργκ ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ; Αν πιστέψει κανείς την παράδοση, τότε είναι πολύ πιθανό, καθώς οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς, ενός μικρού απομονωμένου χωριού στο Νιου Χαμσάιρ, που δίνουν σχεδόν πάντα το προεδρικό στίγμα με την ψήφο τους, έδειξαν την προτίμησή τους στον υποψήφιο των Δημοκρατικών, και ας μην ήταν καν στα ψηφοδέλτια.

Από τους τέσσερις κατοίκους του χωριού που είναι εγγεγραμμένα μέλη του Δημοκρατικού Κόμματος, οι δύο ψήφισαν τον δισεκατομμυριούχο Νεοϋορκέζο Μπλούμπεργκ, ένας τον Πιτ Μπούτιτζιτζ και ένας τον Μπέρνι Σάντερς. Ο μοναδικός υποψήφιος των Δημοκρατικών, που έκανε εκεί στάση στην περιοδεία του, ήταν ο γερουσιαστής Μάικλ Μπένετ, ο οποίος όμως δεν κατάφερε να κερδίσει την προτίμηση κανενός ψηφοφόρου.

Η εφορευτική επιτροπή μετρά τις ψήφους

Στο σύνολο του Νιου Χαμσάιρ κέρδισε ο Σάντερς με δεύτερο τον Πιτ Μπούτιτζιτζ, ενώ στην τρίτη θέση αναρριχήθηκε η Εϊμι Κλόμπουτσαρ.

Επειδή ο Μπλούμπεργκ ανακοίνωσε αργά την υποψηφιότητά του, μόλις τον Νοέμβριο, δεν προλάβαινε να είναι υποψήφιος στις τέσσερις πρώτες πολιτείες. Αυτό όμως δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει τους δύο Δημοκρατικούς ψηφοφόρους να γράψουν το όνομά του στο ψηφοδέλτιο.

Το δε καταπληκτικό είναι ότι και στο ψηφοδέλτιο των Ρεπουμπλικάνων, ο ένας ψηφοφόρος του χωριού, έγραψε και αυτός το όνομα του Μπλούμπεργκ, αγνοώντας τόσο τον Ντόναλντ Τραμπ, όσο και τον Μπιλ Γουέλντ, τον μετριοπαθή αντίπαλό του.

Το εκλογικό τμήμα του Ντίξβιλ Νοτς είναι πάντα στο τοπικό ξενοδοχείο

Οι κάτοικοι του Ντίξβιλ Νοτς ψηφίζουν πάντα μόλις περάσουν τα μεσάνυχτα και μπαίνει και επίσημα η ημέρα των προκριματικών εκλογών στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ. Είναι η κοινότητα που ψηφίζει πρώτη στην πολιτεία.

Το χωριό έχει ένα αξιοσημείωτο ρεκόρ στην πρόβλεψη του επόμενου προέδρου. Το 2000, έβγαλε τον Τζορτζ Μπους, το 1992, τον Μπιλ Κλίντον, το 2008, τον Μπαράκ Ομπάμα. Και στις τρεις περιπτώσεις, οι τρεις πολιτικοί έχασαν τις προκριματικές εκλογές στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ, όμως έγιναν πρόεδροι. Ετσι, το Ντίξβιλ Νοτς απέκτησε τη φήμη του προεδρικού βαρόμετρου.

Μόνο το 2016 έπεσε έξω, όταν οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι του ψήφισαν τον Τζον Κάσιτς και όχι τον Τραμπ.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...