720
Δώδεκα αστυνομικοί περιμένουν έξω από μία αίθουσα του δημοτικού σχολείου Ρομπ, την ώρα που μέσα βρίσκεται ανενόχλητος ο δολοφόνος | Pete Luna/Uvalde Leader-News/Handout via REUTERS

Ουβάλντε: Τρία παιδιά ξεψύχησαν στο νοσοκομείο και μία δασκάλα στο ασθενοφόρο, επειδή καθυστέρησε η αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 10:38
Δώδεκα αστυνομικοί περιμένουν έξω από μία αίθουσα του δημοτικού σχολείου Ρομπ, την ώρα που μέσα βρίσκεται ανενόχλητος ο δολοφόνος
|Pete Luna/Uvalde Leader-News/Handout via REUTERS

Ουβάλντε: Τρία παιδιά ξεψύχησαν στο νοσοκομείο και μία δασκάλα στο ασθενοφόρο, επειδή καθυστέρησε η αστυνομία

Protagon Team Protagon Team 10 Ιουνίου 2022, 10:38

Νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις για τη μαζική δολοφονία 19 μικρών παιδιών και δύο δασκάλων τους, στο Ουβάλντε, έφερε στο φως η έρευνα των New York Times.

Η εφημερίδα επικαλείται έγγραφα και βίντεο από τις κάμερες των αστυνομικών, τα οποία όχι μόνο επιβεβαιώνουν ότι παρέμεναν για μία ολόκληρη ώρα άπραγοι, έξω από τις δύο σχολικές αίθουσες όπου βρισκόταν ο δράστης του μακελειού και όλα τα θύματά του, αλλά και ότι κάποια από τα παιδιά ήταν ακόμα ζωντανά και ξεψύχησαν στο νοσοκομείο, ενώ η μία δασκάλα πέθανε στο ασθενοφόρο.

Οι αστυνομικοί περίμεναν χωρίς να κάνουν τίποτα, ενώ γνώριζαν ότι μέσα υπήρχαν ακόμα τραυματίες και μάλιστα τα παιδιά τηλεφωνούσαν απεγνωσμένα στο 911, ζητώντας βοήθεια. Την ίδια ώρα, οι γονείς έξω από το σχολείο ζητούσαν να τους αφήσουν να μπουν μέσα να σώσουν τα παιδιά τους.

Βασιζόμενη σε βίντεο, έγγραφα και άλλα τεκμήρια, η εφημερίδα ανέφερε ότι τουλάχιστον 12 από τα 33 παιδιά και τα τρία μέλη του διδακτικού προσωπικού στις δύο αίθουσες ήταν ακόμη στη ζωή από τη στιγμή που άρχισαν τα πυρά, έως τη στιγμή που εισέβαλαν άνδρες της συνοριοφυλακής και σκότωσαν τον Σαλβαδόρ Ράμος, μία ώρα και 17 λεπτά αργότερα.

Αστυνομικοί έξω από το σχολείο – REUTERS/Veronica G. Cardenas

Ο επικεφαλής της αστυνομικής υπηρεσίας της σχολικής περιφέρειας αγωνιούσε, σύμφωνα με βίντεο και άλλα ντοκουμέντα, για το πόση ώρα θα χρειαζόταν ώστε να βρουν οι άνδρες τον προστατευτικό εξοπλισμό και να βρεθεί κλειδί για τις πόρτες των δύο αιθουσών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT. «Θα ρωτάει ο κόσμος γιατί μας χρειάστηκε τόση ώρα», ακούγεται να λέει κάποιος, που πιστεύεται ότι είναι ο Πιτ Αρεντόντο, σε βίντεο από την κάμερα που φόραγε αστυνομικός.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των NYT, η μία από τις δασκάλες ξεψύχησε μέσα σε ασθενοφόρο. Τρία παιδιά υπέκυψαν στα νοσοκομεία όπου διακομίστηκαν, ανάμεσά τους ο 10χρονος Χαβιέ Λόπεζ, που πυροβολήθηκε στην πλάτη. Η οικογένειά του είπε ότι ο μικρός πέθανε από αιμορραγία και θα μπορούσε να είχε σωθεί αν οι αστυνομικοί έμπαιναν πιο γρήγορα στην αίθουσα.

Ο 10χρονος Χαβιέ Λόπεζ και η συμμαθήτριά του και φίλη του Αναμπελ Γουαδαλούπε Ροντρίγκεζ, φωτογραφήθηκαν με το πιστοποιητικό αριστείας που είχαν λάβει το πρωινό του μακελειού, στο σχολείο τους. Λίγη ώρα αργότερα, σκοτώθηκαν και οι δύο από τον Σαλβαδόρ Ράμος. Ο Λόπεζ αιμορραγούσε αβοήθητος πάνω από μία ώρα και τελικά ξεψύχησε στο νοσοκομείο – Cecily Saenz

Οι αρχές παραδέχθηκαν, αν και πέρασαν αρκετές ημέρες ώσπου να το αναγνωρίσουν, ότι 19 αστυνομικοί περίμεναν περίπου μία ώρα έξω από τις αίθουσες 111 και 112 προτού εν τέλει μονάδα επέμβασης της συνοριοφυλακής προχωρήσει στην εισβολή και σκοτώσει τον ένοπλο, μαθητή Λυκείου, οπλισμένο με τουφέκι εφόδου.

Σύμφωνα με τις αρχές, ο Αρεντόντο αποφάσισε να περιμένει, να μη στείλει αμέσως τους αστυνομικούς να εισβάλουν, διότι θεώρησε ότι η άμεση απειλή για τα παιδιά είχε περιοριστεί, μετά τον αρχικό καταιγισμό πυροβολισμών, και φοβόταν ότι ο μακελάρης θα σκότωνε αστυνομικούς εάν επιχειρούσαν να εισβάλουν στην αίθουσα χωρίς προστατευτικό εξοπλισμό.

Σταυροί με τα ονόματα των παιδιών, αρκουδάκια και παιχνίδια στο μνημείο έξω από το σχολείο – REUTERS/Veronica G. Cardenas//File Photo

Δύο αστυνομικοί υπέστησαν επιπόλαιους τραυματισμούς από σφαίρες που τους έριξε ο Σαλβαδόρ Ράμος όταν προσπάθησαν να φθάσουν σε μία από τις τάξεις. Δεν έγινε άλλη προσπάθεια προτού περάσουν περίπου 40 λεπτά.

Ο Στίβεν Μακ Γκρο, επικεφαλής των σωμάτων ασφαλείας του Τέξας, τόνισε ότι η σκέψη των αστυνομικών να περιμένουν ήταν «η λάθος απόφαση», παραδεχόμενος επίσης ότι τουλάχιστον δύο μαθήτριες, παγιδευμένες στο εσωτερικό, έκαναν απεγνωσμένες τηλεφωνικές κλήσεις, ψιθυρίζοντας, στην άμεση δράση –στον αριθμό 911– εκλιπαρώντας να τις βοηθήσουν.

Δεν είναι σαφές αν ο Αρεντόντο και οι άλλοι αστυνομικοί στο σχολείο ενημερώθηκαν για τις κλήσεις, κατά το ρεπορτάζ των New York Times. Πάντως, το υλικό που συγκέντρωσε η εφημερίδα αποκαλύπτει πως, κάποια στιγμή, γνώριζαν ότι δεν ήταν όλα τα θύματα στις αίθουσες νεκρά.

Ο Ρουβέν Ρουίς, ένας από τους έξι ενστόλους της σχολικής αστυνομικής δύναμης του Αρεντόντο, έτρεξε επιτόπου για να πει στους συναδέλφους του ότι η γυναίκα του, η Εύα Μιρέλες, του είχε τηλεφωνήσει, ήταν τραυματισμένη, αλλά ακόμη ζωντανή, μέσα από τη μία από τις αίθουσες όπου εισέβαλε ο ένοπλος.

H Μιρέλες υπέκυψε αργότερα στα τραύματά της.

Ο Αρεντόντο δεν θέλησε να κάνει καμία δήλωση στην εφημερίδα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...