949
O υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, στο μέσον, ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης | EPA/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE HANDOUT

Νεκρός με εντολή Τραμπ ο αρχηγός των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 07:40
O υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, στο μέσον, ήταν επικεφαλής της Δύναμης Κουντς των Φρουρών της Επανάστασης
|EPA/IRANIAN SUPREME LEADER'S OFFICE HANDOUT

Νεκρός με εντολή Τραμπ ο αρχηγός των επίλεκτων Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν

Protagon Team Protagon Team 3 Ιανουαρίου 2020, 07:40

Εχουν περάσει 17 χρόνια από τότε που ένας αμερικανός πρόεδρος, ο Τζορτζ Μπους ο νεότερος εν προκειμένω, πανηγύριζε ότι «Mission Accomplished» στο Ιράκ –ο «σατανάς» Σαντάν Χουσεΐν είχε φύγει. Εχουν περάσει σχεδόν δύο δεκαετίες και κανείς δεν μπορεί να καταλάβει ποια ακριβώς «αποστολή εξετελέσθη»…

Το Ιράκ παραμένει ένα κράτος σε αποσύνθεση, μια πυριτιδαποθήκη για την παγκόσμια ειρήνη αλλά και ένα πεδίο κατά το δοκούν επιβολής του περιβόητου δόγματος «σοκ και δέος» από την Ουάσινγκτον: έτσι, με εντολή ενός άλλου προέδρου, του Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη φορά, εξοντώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης ο ιρανός υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί, επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης.

Τι δουλειά είχε ένας στρατηγός των Φρουρών στη Βαγδάτη; Είναι και αυτό ενδεικτικό της ρευστότητας της κατάστασης στη μετά Σαντάμ εποχή. Ο Σουλεϊμανί ήταν ο ειδικός απεσταλμένος της Τεχεράνης για τις «ιρακινές υποθέσεις», ήταν δηλαδή η προσωποποίηση του ιρανικού δακτύλου στη Βαγδάτη. Σκοτώθηκε σε επίθεση από αέρος κοντά στο αεροδρόμιο της ιρακινής πρωτεύουσας. Για τις ΗΠΑ ο ρόλος του στην πρόσφατη αναταραχή στο Ιράκ είχε αποδειχθεί και άρα έπρεπε να βγει από τη μέση…

Μόλις την περασμένη Τρίτη εξαγριωμένοι διαδηλωτές είχαν εισβάλει στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη (εδώ), σε μια δραματική όξυνση της έντασης που υπάρχει τους τελευταίους μήνες στο Ιράκ, με πλήγματα κατά αμερικανικών στόχων και αντίποινα από τις δυνάμεις των ΗΠΑ καθώς η κατάσταση στη χώρα παραμένει επί χρόνια οριακή.

Κατά το Politico, η εξουδετέρωση του Σουλεϊμανί είναι όντως η εξουδετέρωση ενός «εχθρού των ΗΠΑ». Αλλά την ίδια ώρα συνιστά μια ριψοκίνδυνη κλιμάκωση μιας ήδη εκρηκτικής κατάστασης που θα μπορούσε να έχει συνέπειες για το αμερικανικό προσωπικό και για τους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή και όχι μόνο. Ο Σουλεϊμανί ήταν ουσιαστικά ο Νο2 του ιρανικού καθεστώτος, ήταν ο άνθρωπος-κλειδί της Τεχεράνης, όχι μόνο στο Ιράκ, αλλά και στη Συρία και στον Λίβανο. Τώρα ο πλανήτης θα πρέπει να περιμένει με κομμένη την ανάσα την αντίδραση του Ιράν…

Ο,τι απέμεινε από την αυτοκινητοπομπή του Σουλεϊμανί μετά την επίθεση στη Βαγδάτη // Iraqi Security Media Cell via REUTERS
Πώς έγινε η επίθεση

Οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο υποστράτηγος Σουλεϊμάνι βρισκόταν μέσα σε αυτοκίνητο στο αεροδρόμιο της Βαγδάτης, μαζί με ενόπλους που στηρίζονται από τη Τεχεράνη. Μόλις είχε φτάσει στο Ιράκ αεροπορικώς από τη Συρία ή τον Λίβανο, άλλα προνομιακά πεδία δράσης του.

Το κομβόι του οχημάτων του υποστράτηγου χτυπήθηκε από αμερικανικό drone, μια μέθοδος χειρουργικού χτυπήματος που συνηθίζουν το τελευταίο διάστημα οι ΗΠΑ στη Συρία.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν στην επίθεση, κοντά σε χώρο διαχείρισης εμπορευμάτων. Μεταξύ τους και ο Αμπού Μαχντί αλ-Μουχαντίς, ιρακινός αρχηγός παραστρατιωτικού σώματος.

Η επιβεβαίωση της άμεσης εμπλοκής του Τραμπ ήλθε από το Πεντάγωνο: «Κατά διαταγή του προέδρου, ο αμερικανικός στρατός έλαβε αποφασιστικά αμυντικά μέτρα για την προστασία του αμερικανικού προσωπικού στο εξωτερικό σκοτώνοντας τον Κασέμ Σουλεϊμανί», ανέφερε το υπουργείο και πρόσθετε ότι σκοπός ήταν «η αποτροπή μελλοντικών ιρανικών επιθέσεων».

Ο ίδιος ο Τραμ περιορίστηκε στο να τουιτάρει απλώς μιαν αμερικανική σημαία. Μια περίπτωση όπου τα λόγια και τα σχόλια είναι περιττά.

Ποιος ήταν ο Κασέμ Σουλεϊμανί

Πανίσχυρος επικεφαλής μιας πανίσχυρης δομής –σχεδόν ένα κράτος εν κράτει μέσα στο ιρανικό καθεστώς είναι οι Φρουροί – ο 62χρονος υποστράτηγος Κασέμ Σουλεϊμανί ήταν μια από τις πιο δημοφιλείς προσωπικότητες στο Ιράν.

Είχε μάλιστα δεκάδες χιλιάδες ακολούθους στον λογαριασμό του στο Instagram: είναι και αυτό μία από τις αντιφάσεις και τις ιδιαιτερότητες του συντηρητικού κατά τα άλλα Ιράν. Το Time, όχι χωρίς υπερβολή και λίγη ελαφρότητα, τον χαρακτήριζε το 2017 ένα «υβρίδιο Τζέιμς Μποντ, (του στρατηγού των Ναζί) Ερβιν Ρόμελ και της Lady Gaga».

Επικεφαλής της Δύναμης Κουντς, από το όνομα της Ιερουσαλήμ στα περσικά, αρμόδιας για τις επιχειρήσεις των Φρουρών της Επανάστασης στο εξωτερικό, θεωρείται πως ήταν ο άνθρωπος-κλειδί στις πολιτικές διεργασίες για τον σχηματισμό της ιρακινής κυβέρνησης από το 2018.

Μια εικόνα χαρακτηριστική της ισχύος του Σουλεϊμανί: είναι δεξιά, δίπλα στον πνευματικό ηγέτη των Σιιτών του Ιράκ, Μουκτάντα αλ Σαντρ και παραδίπλα από τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιαολάχ Αλί Χαμενεϊ (Office of the Iranian Supreme Leader)

Αν και προτιμούσε να μένει στο περιθώριο, ο Σουλεϊμανί άρχισε να βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα του Τύπου μετά το ξέσπασμα του πολέμου στη Συρία, το 2011. Το Ιράν παρείχε πολύτιμη βοήθεια στον Μπασάρ αλ Άσαντ κατά τη σύρραξη, εμπλοκή αρκετή για να το βάλει στο στόχαστρο των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Οι φωτογραφίες του Σουλεϊμανί στα πεδία των μαχών, οι εμφανίσεις του σε ντοκιμαντέρ, ακόμα και σ’ ένα φιλμ κινουμένων σχεδίων ή ένα βιντεοκλίπ τραγουδιού, τον μετέτρεψαν σε πρόσωπο πασίγνωστο σε όλη την περιοχή. Ωστόσο είχε απορρίψει τις φήμες που τον ήθελαν να μεταπηδά στην πολιτική και να βάζει υποψηφιότητα για τις προεδρικές εκλογές του 2021.

Εκδίκηση ορκίζεται το Ιράν

Η αντίδραση της Τεχεράνης ήταν φυσικά σφοδρή, μιλώντας για πράξεις αντεκδίκησης που «περιμένουν τους εγκληματίες» πίσω από τη φονική επίθεση.

«Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοινώνουν ότι ο ένδοξος διοικητής των δυνάμεων του Ισλάμ, ο Χατζ Κασέμ Σουλεϊμανί, έπειτα από ζωή προσφοράς, έπεσε νεκρός, έγινε μάρτυρας σε επίθεση της Αμερικής εναντίον του αεροδρομίου της Βαγδάτης σήμερα το πρωί», επιβεβαίωσε η ιρανική κρατική τηλεόραση.

Αλλο ένα άμεσο επακόλουθο που θα μας απασχολήσει στο μέλλον: η ανακοίνωση του θανάτου του Σουλεϊμανί εκτόξευσε την τιμή του πετρελαίου κατά 4%.

Η ενέργεια των ΗΠΑ, ακόμη και αν δεν συνδέεται επισήμως ακολουθεί μια αλυσίδα περιστατικών έντασης στο Ιράκ. Οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε σειρά αεροπορικών χτυπημάτων στο Ιράκ, γεγονός που προκάλεσε την οργή Ιρακινών που πολιόρκησαν την Τρίτη την πρεσβεία των ΗΠΑ.

Σε μια πρώτη απάντηση, το Πεντάγωνο διέταξε την ενίσχυση της ασφάλειας στην πρεσβεία (που ούτως ή άλλως είναι σχεδόν κυριολεκτικά ένα φρούριο) με εκατοντάδες πεζοναύτες. Κατά το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας, ο Σουλεϊμανί ήταν ο ενορχηστρωτής των διαδηλώσεων έξω από την πρεσβεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...