877
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν μπήκε στη λογική «όλα στη φόρα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια | INTIMEnews

Παναγιωτόπουλος στη Βουλή: «Ελβετικό τυρί» το Πεντάγωνο!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 15:02
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας δεν μπήκε στη λογική «όλα στη φόρα» των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για θέματα κρίσιμα για την εθνική ασφάλεια
|INTIMEnews

Παναγιωτόπουλος στη Βουλή: «Ελβετικό τυρί» το Πεντάγωνο!

Protagon Team Protagon Team 8 Ιουνίου 2022, 15:02

Το αμυντικό υλικό που απέστειλε η Ελλάδα στην Ουκρανία προέρχεται από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων και δεν αποτελεί κρίσιμο εξοπλισμό, επανέλαβε ο υπουργός Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενημερώνοντας σχετικά την Τετάρτη την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής

Οπως έκανε γνωστό, η αμυντική βοήθεια που αιτήθηκε η Ουκρανία περιλαμβάνει:

– Συνολικά πυροβόλα με τα πυρομαχικά τους. Πυροβόλα διαμετρήματος 155 και 122 χιλ και πυρομαχικά και πολλαπλοί εκτοξευτές ρουκετών. Δεν έχουμε δώσει πυροβόλα και εκτοξευτές

– Τεθωρακισμένα και άρματα μάχης μεταφοράς στρατιωτών. Ανταλλακτικά για οχήματα και εξοπλισμό σοβιετικής κατασκευής.

– Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου

– Ραντάρ

– Συστοιχίες βλημάτων , βλήματα για υπεράσπιση ακτών πλησίον Οδησσού. Και εδώ δεν έχουμε δώσει τίποτα απ αυτά».

Οι συνολικές αποφάσεις του ΝΑΤΟ για αποστολή αμυντικού υλικού περιλαμβάνει πακέτα αξίας 2 δισ.ευρώ, τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, γνωστοποιώντας ότι όποιος στέλνει αμυντικό υλικό αποζημιώνεται.

«Η χώρα μας ζήτησε αποζημίωση για το υλικό που παρείχε. Στην πρώτη παρέμβαση αιτηθήκαμε 8,5 εκατ ευρώ τα οποία εκκαθαρίστηκαν και θα καταβληθούν 7,7 εκατ ευρώ. Δεν θα αποζημιωθούμε για τα κατασχεμένα καλάσνικοφ [σ.σ. της πρώτης αποστολής αμυντικού υλικού στην Ουκραία», διευκρίνισε.

Διαβεβαιώσεις για Μarder: «Δεν θα πάρουμε “γουρούνι στο σακί”»

«Τα αποθέματα δημιουργήθηκαν είτε από αναβάθμιση συστημάτων ή αντικατάσταση τους. Πρόκειται για αποθηκευμένα πυρομαχικά. Μέρος των αποθεμάτων χωρίς να διακινδυνεύεται η επιχειρησιακή λειτουργικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων πήγαν ως ενίσχυση στην Ουκρανία. Φυσικά μιλάμε για πυρομαχικά. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η συνεργασία με την Γερμανία για αντικατάσταση οχημάτων μάχης με πιο σύγχρονα γερμανικά. Επι της αρχής συμφωνήθηκε η ανταλλαγή μεταξύ του έλληνα Πρωθυπουργού και του γερμανού καγκελάριου. Τα τεθωρακισμένα θα αποσταλούν αφού αντικατασταθούν από γερμανικά», επανέλαβε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, για να συμπληρώσει :

«Οι αρχηγοί θα απαντήσουν γιατί εγκρίθηκε η αντικατάσταση παλαιών και προβληματικών με πιο σύγχρονα [σ.σ. ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Χαράλαμπος Λαλούσης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι η αντικατάσταση των τεθωρακισμένων αναβαθμίζει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων].

»Ο στρατός διαθέτει 185 τεθωρακισμένα BΜP 1 . Ειχαμε παραλάβει από ανατολικογερμανικό στρατό περίπου 500 και παραχωρήθηκαν σε Αίγυπτο – κάποια δωρεάν. Η τιμή πώλησης ήταν τότε στα 35 χιλ ευρώ το τεμάχιο. Κρατήσαμε 185. Αυτά που σκεπτόμαστε να παραχωρήσουμε είναι εκείνα που δεν διαθέτουν πυροβόλο. Το που βρίσκονται δεν είναι να το πούμε τώρα. Για τα BΜP1 είναι δύσκολη η εξεύρεση ανταλλακτικών. Δεν έχει γίνει εκσυγχρονισμός τους. Δεν ανταποκρίνονται σε απαιτήσεις σύγχρονης μάχης. Δεν έχουν σύγχρονο σκοπευτικό σύστημα. Δεν είναι δυνατή η ανακατασκευή τους. Στον αντίποδα τα γερμανικά έχουν αποδειχθεί επιτυχημένα οχήματα. Δεν θα πάρουμε “γουρούνι στο σακί”. Ξέρουμε σε ποια κατάσταση είναι τα δικά μας αλλά θέλουμε να δούμε σε ποια κατάσταση είναι τα γερμανικά. Πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη για ταυτόχρονη παροχή πυρομαχικών . Απομένουν και κάποια τεχνικά και οικονομικά θέματα», σημείωσε.

Σε κάθε περίπτωση, υπογράμμισε ο υπουργός αναφερόμενος σε όσα ακούστηκαν και γράφτηκαν από τον αντιπολιτευόμενο Τύπο -και όχι μόνο- για την αντικατάσταση των BMΡ-1 με τα Μarder, «αδικεί την προσπάθεια που καταβάλλει το υπουργείο για την θωράκιση των Ενόπλων Δυνάμεων να μας λέτε ότι πάμε να απογυμνώσουμε τα νησιά και την Αμυνά μας. Αν είναι δυνατόν!»

«Αυτή την εικόνα σας δίνουν οι ενέργειές μας; Θα διώξουμε μερικές δεκάδες τεθωρακισμένα και ξαφνικά θα είναι γυμνά τα νησιά, αυτό λένε κάποιοι ακόμα και αν τα αντικαταστήσουμε με πιο σύγχρονα», παρατήρησε ο κ. Παναγιωτόπουλος  και επανέλαβε:

«Το υλικό που αποστείλαμε δεν αποτελούσε κρίσιμο υλικό για τις ΕΔ. Δεν επηρεάζεται η στάθμη αποθεμάτων. Πρόκειται πυρομαχικά διαφόρων διαμετρημάτων που ήταν σε αποθήκες 3ης διαλογής. Έχουμε μεγάλα αποθέματα κάποια από αυτά διαθέτουμε για βοήθεια στην Ουκρανία. Είναι τυφέκια Καλάσνικοφ και κάποια πολυβόλα. Πυρομαχικά φορητού οπλισμού κυρίως 155 χιλ. Είναι αντιαρματικά όπλα, φορητοί αντιαρματικοί πύραυλοι λίγοι. Ρουκέτες και λίγοι εκτοξευτές. Είμαι διατεθειμένος να σας δώσω την λίστα αλλά όχι σε ανοικτή συνεδρίαση».

«Διαθέτουμε όλα αυτά που παραχωρήθηκαν προς την Ουκρανία σε 50πλάσιο αριθμό στις αποθήκες μας. Αν υπήρχε η παραμικρή υπόνοια ότι θα έχουμε έλλειψη δεν θα τα δίναμε», ξεκαθάρισε προς τους όψιμους αμφισβητίες των σχετικών αποφάσεων.

Οταν ωστόσο ο κ. Παναγιωτόπολος προτίμησε να μην αναγνώσει αναλυτικά τον κατάλογο με το υλικό που απεστάλη στην Ουκρανία, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διαμαρτυρήθηκαν εντόνως.

«Οταν λέω ότι έχουμε δώσει Χ από αυτό το υλικό και έχει μείνει Ψ απόθεμα ακούνε πολλοί. Και δεν αναφέρομαι στους Πορτογάλους και Ισπανούς Επιτέλους λίγη υπευθυνότητα», τους απάντησε ο υπουργός Εθνικής Αμυινας και ο νοών νοείτο…

Ο Νϊκος Παναγιωτόπουλος δεν έκρυψε πάντως την ενόχλησή του για τις διαρροές ευαίσθητων πληροφοριών από στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων,  τονίζοντας πως θα εγείρει θέμα στους Αρχηγούς των Επιτελείων καθώς όπως χαρακτηρισιτκά ανέφερε, το σύστημα πληροφοριών μοιάζει με «ελβετικό τυρί»:

«Θα θέσω θέμα στους Αρχηγούς για το “ελβετικό τυρί” στα επιτελεία. Η άσκηση αντικατασκοπείας δεν έχει νόημα. Είναι πρόβλημα. Το συζητάνε όλοι στα καφενεία. Ποιοι; Αξιωματικοί; Υπαξιωματικοί; Προς Θεού. Είναι σημείο ανησυχίας αυτό. Η πληροφορία δεν πρέπει να είναι προσβάσιμη σε όλους. Εκφράζω την ευχή να μιλάνε όλοι λιγότερο. Τα στελέχη των ΕΔ δεν μπορούν να διοχετεύουν πληροφορίες ψάξε αυτό, δες εκείνο, δες αν ισχύει το άλλο».

Υπεραμυνόμενος μάλιστα της επιλογής του να μην αποκαλύψει  σε δημόσια συνεδρίαση του κοινοβουλίου όλα τα στοιχεία για τις αποστολές στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, ως ευθαίσθητα δεδομένα για την ασφάλεια της χώρας,   επικαλέστηκε αναφορά του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού σε σχέση με τη διάταξη στη Λέσβο. «Μίλησαν οι αρχηγοί των επιτελείων και πέντε λεπτά μετά ήρθε ο συνάδελφος από τη Λέσβο ο οποίος προφανώς είχε μιλήσει με αξιωματικό ή υπαξιωματικό από εκεί (σ.σ. τη Λέσβο) και μας έλεγε για τη διάταξη στο νησί. Πέντε λεπτά μετά τους αρχηγούς», παρατήρησε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...