780
Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν πολλούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί | Armen Armenian/via REUTERS

Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί σε σταθμό του μετρό – πολλοί τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 16:51
Οι πρώτες φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν δείχνουν πολλούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί
|Armen Armenian/via REUTERS

Νέα Υόρκη: Πυροβολισμοί σε σταθμό του μετρό – πολλοί τραυματίες

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 16:51

Σκηνές πανικού εκτυλίχθηκαν σε σταθμό του μετρό στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης, έπειτα από το αιματηρό επεισόδιο με πυροβολισμούς το πρωί της Τρίτης.

Πολλοί επιβάτες δέχθηκαν πυροβολισμούς μέσα σε συρμό του μετρό, μετέδωσαν αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα πηγές της Πυροσβεστικής της ΝΥ.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία τουλάχιστον 16 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί ενώ οι οκτώ σύμφωνα έχουν δεχτεί πυροβολισμούς. Στο σημείο βρέθηκαν και πολλοί εκρηκτικοί μηχανισμοί.

«Ανοιξε η πόρτα του συρμού και είδα μια κόλαση. Υπήρχε καπνός και αίμα και άνθρωποι ούρλιαζαν», ανέφερε ο αυτόπτης μάρτυρας Σαμ Καρκάμο σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, προσθέτοντας πως είδε καπνό να ξεχύνεται από τον συρμό, μόλις άνοιξαν οι πόρτες.

«Στις 8:27, η αστυνομία κλήθηκε για ένα περιστατικό έκτακτης ανάγκης με ένα άτομο που χτυπήθηκε από σφαίρα στο μετρό» στο Μπρούκλιν, επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νέας Υόρκης, που ζήτησε από το κοινό να αποφύγει την περιοχή.

Το περιστατικό συνέβη στον σταθμό του μετρό 36th Street στο Σάνσετ Παρκ του Μπρούκλιν. Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο οι πόρτες του συρμού άνοιξαν και ο κόσμος άρχισε να βγαίνει τρέχοντας την ώρα που καπνοί αναδύονται από το βαγόνι.

Ένας εκπρόσωπος της αστυνομίας της πόλης της Νέας Υόρκης δήλωσε στο Reuters ότι αρκετοί αστυνομικοί αναπτύχθηκαν γρήγορα στο σημείο.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες ένας άνδρας που φορούσε στολή εργαζομένου του μετρό, άρχισε να πυροβολεί το πλήθος ενώ φαίνεται να πέταξε και ένα καπνογόνο μέσα στον σταθμό. Ακολούθησαν σκηνές πανικού ενώ οι φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν στα κοινωνικά δίκτυα δείχνουν αρκετούς ανθρώπους να έχουν τραυματιστεί σοβαρά.

Σύμφωνα με τους New York Times αναζητείται ένας άνδρας που φορούσε πορτοκαλί γιλέκο και αντιασφυξιογόνα μάσκα. Το περιστατικό συνέβη σε ώρα αιχμής (08:30 τοπική ώρα) όταν ο σταθμός του μετρό ήταν γεμάτος από κόσμο.

Τα νεότερα

Βάσει όσων μετέδιδαν τα αμερικανικά Μέσα αρκετές ώρες μετά το περιστατικό που πανικόβαλε την αμερικανική μεγαλούπολη, πέντε από τους 16 τραυματίες παρέμεναν σε κρίσιμη κατάσταση. Τα θύματα της επίθεσης αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα από τους καπνούς που εισέπνευσαν, φέρουν όμως και τραύματα –όχι σοβαρά– από τα τυφλά πυρά του δράστη.

Η Αστυνομία της Νέας Υόρκης γνωστοποίησε ότι ο προς το παρόν ασύλληπτος δράστης έριξε 10 σφαίρες, ενώ η τοπική κυβερνήτης, η Δημοκρατική Κάθι Χότσουλ, συμβούλεψε τους Νεοϋορκέζους να μην εφησυχάσουν: «Επαγρύπνηση και εγρήγορση, διότι ένας πιστολέρο κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή ελεύθερος στην πόλη».

Το σημαντικότερο στοιχείο που έδωσε η τοπική Αστυνομία είναι η πληροφορία ότι μέχρι στιγμής το περιστατικό δεν ερευνάται σαν τρομοκρατική ενέργεια, καθώς δεν βρέθηκαν ενεργοί εκρηκτικοί μηχανισμοί στο σημείο της επίθεσης ή σε άλλους χώρους του σταθμού του μετρό και σε άλλους συρμούς.

Τα Μέσα των ΗΠΑ περιέγραψαν με δραματικότητα τις σκηνές αλλοφροσύνης που ξετυλίχθηκαν στα έγκατα της Νέας Υόρκης, αφού όντως επικράτησε πανικός στους επιβάτες του μετρό. Επίσης, τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα όργανα της τάξης στην επιφάνεια και σε έκταση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, όταν η περιοχή του συμβάντος αποκλείστηκε από δεκάδες περιπολικά. Παρά τη βροχή, είχε μαζευτεί πλήθος περιέργων, ενώ και η κυκλοφορία πεζών και οχημάτων είχε διακοπεί. Στον ουρανό πετούσαν δύο αστυνομικά ελικόπτερα.

Ο άρρωστος από κορονοϊό δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς, πρώην αστυνομικός σημειωτέον, προσπάθησε να εμψυχώσει τους συμπολίτες του λέγοντας ότι η πόλη του και οι πολίτες της «δεν τρομοκρατούνται» και εξέφρασε την βεβαιότητά του ότι ο δράστης θα συλληφθεί.

  • Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε αμέσως για το συμβάν και την εξέλιξη της όλης κατάστασης.

Το γενικό κλίμα που προκύπτει από τα μεταδιδόμενα αφορά έναν διάχυτο φόβο εξαιτίας της αυξημένης εγκληματικότητας εφέτος, κυρίως αυτής που συνίσταται σε βίαιες πράξεις, δηλαδή σε εγκλήματα κατά της ζωής – αυτά αποδεικνύονται από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Αστυνομίας. Οι New York Times σχολίασαν ότι όταν οι Νεοϋορκέζοι βγήκαν από τα κορονοϊκά λοκντάουν και πάλι στους δρόμους, αρκετοί είναι αυτοί που βρήκαν την πόλη τους «πιο επικίνδυνη απ’ όσο ήταν πριν από την εξάπλωση της πανδημίας, την περασμένη άνοιξη».

Σε ό,τι αφορά την ευταξία στο υπόγειο σιδηροδρομικό δίκτυο, τόσο η κυβερνήτης όσο και ο δήμαρχος έχουν υιοθετήσει πολιτική αστυνόμευσης, η οποία ωστόσο το πρωί της Τρίτης 12 Απριλίου δεν έφερε αποτέλεσμα. Προσφάτως η εταιρεία διαχείρισης του μετρό ανακοίνωσε ότι ο φόβος των πολιτών για την ασφάλεια στον υπόγειο σιδηρόδρομο τους κράτησε μακριά του, αν και είναι μέσο-«κλειδί» για την εύρυθμη λειτουργία της οικονομικής ζωής του Μεγάλου Μήλου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...