488
Ο Πούτιν μιλάει στους εργαζόμενους στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, στη ρωσική Απω Ανατολη | Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Δεν γίνεται να μας απομονώσουν, δείτε τι καταφέραμε επί ΕΣΣΔ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 13:58
Ο Πούτιν μιλάει στους εργαζόμενους στο κοσμοδρόμιο του Βοστότσνι, στη ρωσική Απω Ανατολη
|Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS

Πούτιν: Δεν γίνεται να μας απομονώσουν, δείτε τι καταφέραμε επί ΕΣΣΔ

Protagon Team Protagon Team 12 Απριλίου 2022, 13:58

O Βλαντίμιρ Πούτιν πήγε την Τρίτη στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι στη ρωσική Απω Ανατολή, σε μια ιστορική επέτειο: τη 12η Απριλίου τιμάται η εποποιΐα του θρυλικού Γιούρι Γκαγκάριν, του πρώτου ανθρώπου που ταξίδεψε στο Διάστημα το 1961. Ηταν μια ιδανική αφορμή για τον ρώσο πρόεδρο να διατρανώσει το μεγαλείο της χώρας του, την οποία με την εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία μετέτρεψε σε διεθνή παρία.

Στην τελετή στο Βοστότσνι, 5.550 χλμ, ανατολικά της Μόσχας, ο Πούτιν μνημόνευσε τα σοβιετικά μεγαλεία. Προειδοποίησε τη Δύση ότι οι προσπάθειες να απομονωθεί η Ρωσία θα αποτύχουν, επικαλούμενος την επιτυχία του σοβιετικού διαστημικού προγράμματος ως απόδειξη ότι η Μόσχα μπορεί να πετύχει εντυπωσιακά άλματα, σε δύσκολες συνθήκες.

«Οι κυρώσεις ήταν ολοκληρωτικές, η απομόνωση ήταν ολοκληρωτική αλλά η Σοβιετική Ενωση ήταν και πάλι πρώτη στο Διάστημα», δήλωσε ο Πούτιν, όπως μετέδωσε η ρωσική κρατική τηλεόραση.

«Δεν σκοπεύουμε να απομονωθούμε», δήλωσε ο ίδιος. «Είναι αδύνατον να απομονώσουμε σοβαρά τον οποιοδήποτε στον σύγχρονο κόσμο –ειδικά μια τόσο μεγάλη χώρα όπως τη Ρωσία».

Οι ρωσικές επιτυχίες στο Διάστημα κατά τον Ψυχρό Πόλεμο, όπως η πτήση του Γκαγκάριν και η εκτόξευση το 1957 του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου από τη Γη, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για τη Ρωσία: και τα δύο γεγονότα προκάλεσαν σοκ στις ΗΠΑ. Η εκτόξευση του Sputnik 1 οδήγησε τις ΗΠΑ στο να συστήσουν τη NASA σε μια προσπάθεια να καλύψει την απόσταση τους από τη Μόσχα.

Δέκα χρόνια αργότερα οι Αμερικανοί κάλυψαν και με το παραπάνω τη διαφορά πατώντας στη Σελήνη.

Ο Πούτιν επανέλαβε ότι η «ειδική στρατιωτική επιχείρηση», όπως επιμένει να αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία, ήταν απαραίτητη διότι οι ΗΠΑ χρησιμοποιούν το Κίεβο για να απειλήσουν τη Ρωσία –και μέσω της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ– και ότι η Μόσχα έπρεπε να υπερασπιστεί τους ρωσόφωνους πολίτες στην Ουκρανία απέναντι σε διώξεις.

Ο Πούτιν λίγο πριν την ομιλία του (Sputnik/Evgeny Biyatov/Kremlin via REUTERS)

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία πως η Ρωσία θα πετύχει όλους τους στόχους της στην Ουκρανία –μια σύγκρουση που ο ίδιος χαρακτήρισε αναπόφευκτη και απαραίτητη για την υπεράσπιση της Ρωσίας μακροπρόθεσμα.

«Οι στόχοι της είναι απολύτως σαφείς και ευγενείς», δήλωσε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις προβάλλουν ισχυρή αντίσταση και η Δύση έχει επιβάλει σαρωτικές κυρώσεις στη Ρωσία σε μια προσπάθεια να την αναγκάσει να αποσύρει τις δυνάμεις της.

Ο Πούτιν περιηγήθηκε στο κοσμοδρόμιο Βοστότσνι μαζί με τον λευκορώσο πρόεδρο Αλεξάντρ Λουκασένκο.

Ο Πούτιν με τον Λουκασένκο στο κοσμοδρόμιο στο Βοστότσνι (Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS)

«Για ποιο λόγο ανησυχούμε τόσο πολύ γι’ αυτές τις κυρώσεις;», δήλωσε ο Λουκασένκο, σύμφωνα με τη ρωσική κρατική τηλεόραση.

Ο Λουκασένκο, που κάποιες φορές έχει κάνει δηλώσεις που φαίνονται να είναι αντίθετες προς τις δεδηλωμένες θέσεις του στενότερου συμμάχου του σε μια σειρά από θέματα, έχει επιμείνει ότι η Λευκορωσία πρέπει να έχει ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της σύγκρουσης στην Ουκρανία και έχει δηλώσει ότι η Λευκορωσία αδίκως έχει χαρακτηριστεί «συνένοχος του επιτιθέμενου».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...