383
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή | Tsafrir Abayov/Pool via REUTERS

Ο ρόλος του Μπένετ: Ειδική αποστολή σε Μόσχα και Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2022, 19:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/03/2022, 21:09
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ έχει αναλάβει μια δύσκολη αποστολή
|Tsafrir Abayov/Pool via REUTERS

Ο ρόλος του Μπένετ: Ειδική αποστολή σε Μόσχα και Βερολίνο

Protagon Team Protagon Team 5 Μαρτίου 2022, 19:46
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 05/03/2022, 21:09

Ρόλο υψηλού διαμεσολαβητή ανέλαβε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ, ο οποίος ταξίδεψε υπό συνθήκες μυστικότητας και συναντήθηκε το Σάββατο στη Μόσχα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν για να συζητήσουν την κρίση στην Ουκρανία.

Αμέσως μετά μάλιστα, το αεροπλάνο του Μπένετ δεν επέστρεψε στο Τελ Αβίβ, αλλά κατευθύνθηκε στο Βερολίνο για συνάντηση με τον καγκελάριο της Γερμανίας Ολαφ Σολτς, τον οποίο είχε συναντήσει πριν λίγες ημέρες και στην Ιερουσαλήμ —ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ότι ο Μπένετ συντονίζει τις ενέργειές του με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία και τη Γαλλία και λίγο αργότερα άλλες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός του Ισραήλ συνομίλησε με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τον πρόεδρο της Ουκρανίας για να τον ενημερώσει σχετικά.

Ο Μπένετ, ο οποίος έχει συνομιλήσει πολλές φορές με τον Ζελένσκι, ο οποίος τον έχει περιγράψει ως ουδέτερο —«δεν φοράει και την ουκρανική σημαία» ήταν η χαρακτηριστική φράση του ουκρανού προέδρου— μετέβη στη ρωσική πρωτεύουσα χωρίς να έχει ανακοινωθεί. Και ήταν η πρώτη φορά μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου, που ένας ξένος ηγέτης επισκέπτεται τη Μόσχα (ο πρωθυπουργός του Πακιστάν, Ιμράν Χαν, βρισκόταν στη Ρωσία την επομένη της επίθεσης, όμως εκείνη η επίσκεψη ήταν προγραμματισμένη από καιρό.)

Ο Μπένετ, η χώρα του οποίου διατηρεί πολύ καλές σχέσεις και με τις δύο πλευρές (το Ισραήλ δεν έχει κλείσει τον εναέριο χώρο του σε ρωσικά αεροσκάφη), είναι ένας από τους λίγους ηγέτες η παρουσία του οποίου στη Μόσχα θα μπορούσε να έχει διπλωματικό αποτέλεσμα.

Το Ισραήλ, το οποίο φιλοξενεί σημαντικό πληθυσμό ρώσων μεταναστών, προσφέρθηκε να μεσολαβήσει στον πόλεμο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, αν και προηγουμένως αξιωματούχοι υποβάθμιζαν τις προσδοκίες για επίτευξη κάποιας σημαντικής εξέλιξης.

Η χώρα καταδίκασε τη ρωσική εισβολή και εξέφρασε την αλληλεγγύη του στο Κίεβο, στέλνοντας ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία. Παράλληλα όμως είπε ότι θα διατηρήσει την επικοινωνία του με τη Μόσχα, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης.

Το Ισραήλ λαμβάνει επίσης υπόψη του τη στρατιωτική βοήθεια που παρέχει η Μόσχα στη γειτονική Συρία, όπου ο ισραηλινός στρατός πλήττει συχνά στόχους του Ιράν και της Χεζμπολάχ. Οι επαφές με τη Μόσχα βοηθούν να αποτραπεί μια κατά λάθος ανταλλαγή πυρών μεταξύ ρωσικών και ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή.

Ο Μπένετ, που είναι ορθόδοξος Εβραίος, παραβίασε τον κανόνα του Σαββάτου και ταξίδεψε αεροπορικώς επειδή κάτι τέτοιο επιτρέπεται εάν ο στόχος είναι να διαφυλαχθεί η ανθρώπινη ζωή, εξήγησε εκπρόσωπός του.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...