747
Ο Πούτιν παρευρίσκεται μόνος στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Κρεμλίνου | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Mοναχικά Χριστούγεννα για τον Πούτιν εν μέσω δυσαρέσκειας για τις ήττες στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 17:23
Ο Πούτιν παρευρίσκεται μόνος στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο οποίος βρίσκεται εντός του Κρεμλίνου
|Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Mοναχικά Χριστούγεννα για τον Πούτιν εν μέσω δυσαρέσκειας για τις ήττες στην Ουκρανία

Protagon Team Protagon Team 8 Ιανουαρίου 2023, 17:23

Με το αρνητικό σε βάρος του κλίμα μετά το πρόσφατο πολύνεκρο σε στρατώνα ρώσων στρατιωτών στην Ουκρανία –μεταξύ άλλων αποτυχιών στο μέτωπο– να μην έχει ανατραπεί, ο Βλαντίμιρ Πούτιν επέλεξε να περάσει τα φετινά Χριστούγεννα αυτό το Σάββατο (σ.σ. η ρωσική εκκλησία ακολουθεί το Παλαιό Ημερολόγιο) μόνος του.

Οπως έγραψε η Telegraph, πολίτες συνέλεξαν χιλιάδες υπογραφές ζητώντας μια πλήρη λίστα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στην επίθεση των Ουκρανών στη Μακιίβκα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, σε «μια σπάνια εκδήλωση δημόσιας αποδοκιμασίας του ρωσικού καθεστώτος, το οποίο συντρίβει κάθε διαφωνία».

«Δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τις Αρχές», ανέφερε το κείμενο της πρωτοβουλίας που οργανώθηκε από ομάδες της αντιπολίτευσης και το οποίο υπέγραψαν περισσότερα από 42.500 πολίτες. «Είμαστε κατά της απανθρωποποίησης και της κανονικοποίησης του θανάτου».

Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι έως και 400 ρώσοι στρατιώτες σκοτώθηκαν όταν οι πύραυλοι των HIMARS έπληξαν σχολείο της πόλης Μακιίβκα, στα υπό κατοχή εδάφη της ανατολικής Ουκρανίας, το οποίο χρησιμοποιούνταν ως στρατώνας. Σε αυτόν διέμεναν επίστρατοι από την Σαμάρα, μια πόλη 1,2 εκατ. κατοίκων στις όχθες του ποταμού Βόλγα, προς τα σύνορα με το Καζακστάν.

Ακόμη και το συνήθως επιφυλακτικό ρωσικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι 89 άνδρες έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση αυτή, η οποία περιγράφηκε ως μία από τις πλέον πολύνεκρες για τη ρωσική πλευρά από την έναρξη του πολέμου, τον Φεβρουάριο.

Ωστόσο, συγγενείς των νεκρών κατηγόρησαν το Κρεμλίνο για απόκρυψη πληροφοριών, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της βρετανικής εφημερίδας.

Ο Πούτιν επέλεξε να περάσει τα Χριστούγεννα σε ναό εντός του Κρεμλίνου αντί να παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία σε μια από τις εκκλησίες της Μόσχας, όπως συνήθιζε στο παρελθόν | Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ο Σεργκέι Πόστγνικ, συντάκτης μιας εφημερίδας της Σαμάρα που πλέον εκδίδεται στην Τιφλίδα, όπου κατέφυγε ο ίδιος, ισχυρίστηκε ότι οι πολίτες εκεί είναι ανήσυχοι. «Ο κόσμος βρίσκεται σε κατάσταση σοκ», είπε στη Sunday Telegraph ο Πόστγνικ. «Φοβούνται ότι θα μάθουν ότι ήταν ο γιος, ο αδερφός, ο εγγονός τους μεταξύ όσων σκοτώθηκαν».

Πέρα από το ζήτημα του αριθμού των νεκρών, οι ρωσικές Αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με κριτική και για τους χειρισμούς της στρατιωτικής ηγεσίας. Οι επιζώντες της επίθεσης στη Μακιίβκα είπαν ότι οι διοικητές τους, τους έβαλαν δίπλα σε μια αποθήκη πυρομαχικών και μετά εξαφανίστηκαν προκειμένου να δώσουν το «παρών» σε ένα πάρτι για την Πρωτοχρονιά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, χιλιάδες άνθρωποι σχημάτιζαν ουρές στο κέντρο της Σαμάρα, για να αποθέσουν κόκκινα γαρίφαλα σε ένα σοβιετικό στρατιωτικό μνημείο. Κάποιες γυναίκες απηύθυναν οργισμένες ομιλίες, υποσχόμενες εκδίκηση, ωστόσο οι περισσότεροι βάδιζαν αργά και φαίνονταν απελπισμένοι.

«Τι γίνεται με εκείνους που ακόμα δεν γνωρίζουν για τους αγαπημένους τους;» έγραψε μια γυναίκα, η Ιρίνα, στον ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης VK, του τοπικού περιφερειάρχη. «Δεν μπορούμε να βρούμε τον αγαπημένο μας. Πείτε μου πώς και για πόσο καιρό να περιμένω;».

Η επιστράτευση 320.000 ανδρών τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, η πρώτη στη Ρωσία μετά το 1941, έφερε για πρώτη φορά την πραγματικότητα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» του Πούτιν σε εκατομμύρια Ρώσους που ζουν σε πόλεις όπως η Σαμάρα, συμπέρανε ο δημοσιογράφος της Telegraph Τζέιμς Κίλνερ.

«Ο Πούτιν και οι προπαγανδιστές του είχαν επιμείνει ότι η εισβολή στην Ουκρανία ήταν απαραίτητη προκειμένου να σταματήσει η επέκταση του ΝΑΤΟ, καθώς και ότι θα είχε τελειώσει μέσα σε λίγες ημέρες ή εβδομάδες το πολύ. Ωστόσο, η διαταγή επιστράτευσης που έδωσε, μείωσε την εμπιστοσύνη των Ρώσων στο Κρεμλίνο. Ξαφνικά σύρθηκαν στον πόλεμο του Πούτιν», προσέθεσε ο συντάκτης.

«Η επιστράτευση επηρέασε πολύ τον κόσμο. Ομως εξακολουθούν να φοβούνται», υπογράμμισε ο Πόστγνικ.

Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Στο μεταξύ, όσο μειώνεται η εμπιστοσύνη στο Κρεμλίνο, τόσο πιο απόμακρος εμφανίζεται ο ρώσος πρόεδρος, ο οποίος συνήθως κυνηγά τις ευκαιρίες για να βρεθεί εκτός Κρεμλίνου και να ενισχύει την εικόνα, μέσω των ΜΜΕ,  ενός «ανθρώπου του λαού».

Στα τέλη του περασμένου έτους ο Πούτιν ακύρωσε μερικές εμφανίσεις υψηλού προφίλ και την παραμονή των Χριστουγέννων επέλεξε να παραμείνει στο μέγαρο της ρωσικής προεδρίας, αντί να παρακολουθήσει την πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων σε μία από τις εκκλησίες της Μόσχας, όπως έχει κάνει στο παρελθόν.

Στις φωτογραφίες και το βίντεο που δόθηκαν στη δημοσιότητα, ο Πούτιν διακρινόταν να στέκεται μόνος του στον καθεδρικό ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου του 15ου αιώνα, ο οποίος βρίσκεται εντός του Κρεμλίνου, ντυμένος απλοϊκά. Στα επόμενα πλάνα, πέντε ιερείς εισήλθαν στον ναό ψάλλοντας και λιβανίζοντας, ενώ ο ρώσος πρόεδρος –παρατήρησε ο Κίλνερ– έμοιαζε να κινείται νευρικά, με την προσοχή του να βρίσκεται αλλού.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...