531
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ | INTIMENEWS/epp

Μητσοτάκης: Στοίχημα να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 18:58
O Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη σύνοδο του Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ
|INTIMENEWS/epp

Μητσοτάκης: Στοίχημα να επιστρέψουν όσοι έφυγαν τα χρόνια της κρίσης

Protagon Team Protagon Team 20 Νοεμβρίου 2019, 18:58

Στο Ζάγκρεμπ βρέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης προκειμένου να συμμετάσχει στις διαβουλεύσεις της διήμερης συνόδου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που πλαισιώνουν τις κύριες εργασίες τού ΕΛΚ (δηλαδή την εκλογή νέου προέδρου του, με φαβορί τον Ντόναλντ Τουσκ), ο Πρωθυπουργός μίλησε ως ειδικός προσκεκλημένος σε εκδήλωση με θέμα τη συμμετοχή της νεολαίας στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός επικέντρωσε σε τρεις «βασικές προκλήσεις» για τη σημερινή νεότητα: στις «περιβαλλοντικές ανησυχίες», στην «αντιμετώπιση των ανισοτήτων» και στη «γεφύρωση του χάσματος των ψηφιακών δεξιοτήτων».

Το παραπάνω τρίπτυχο συνοδεύεται, στα καθ’ ημάς, από το «στοίχημα» της επιστροφής όσων νέων «έφυγαν στα χρόνια της κρίσης» και από την υποχρέωση «προσφοράς ευκαιριών» στις νέες γενιές.

Πώς θα έλθει η ανάπτυξη;

«Η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από ανθρώπους με ικανότητες που είναι στο εξωτερικό και θα επιστρέψουν στη χώρα, αν δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες» είπε ο κ. Μητσοτάκης. Μίλησε και για τη δημιουργία ενός περιβάλλοντος ανάπτυξης, με την προσέλκυση νέων επενδύσεων: «Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας» επισήμανε και συνέχισε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ποια είναι τα ενδιαφέροντα της νέας γενιάς και οι προτεραιότητές της. Δεν μπορούμε να βλέπουμε τα προβλήματα της νέας γενιάς με τους φακούς της δικιάς μας νιότης»…

Εξίσου σημαντική πρόκληση για τη νέα γενιά είπε ότι είναι η αντιμετώπιση των ανισοτήτων. «Το κύριο ζήτημα είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για την αντιμετώπιση της ανεργίας» είπε και ανέφερε ορισμένες πρωτοβουλίες της κυβέρνησής του όπως η «μείωση της φορολογίας». Προσέθεσε δε: «Αν εμείς, ως κεντροδεξιά κόμματα, δεν δίνουμε απαντήσεις σε αυτές τις προκλήσεις, τότε δίνουμε χώρο στους λαϊκιστές».

Με νύξη στο ψηφιακό χάσμα των γενεών, που πρέπει να γεφυρωθεί, ολοκλήρωσε την προσέγγισή του στο νεολαιίστικο ζήτημα.

Η κλιματική αλλαγή

Σε συνάντησή του με νέους ευρωβουλευτές του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή και στις προτεραιότητες που έχει θέσει η ελληνική κυβέρνηση, όπως η «απολιγνιτοποίηση» της ενέργειας. «Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να γίνει πρωτοπόρος στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» είπε και τόνισε ότι η κλιματική αλλαγή και οι ανισότητες εξαιτίας του κύματος παγκοσμιοποίησης αποτελούν σήμερα κυρίαρχο θέμα αναζήτησης των νέων ανθρώπων.

To Μεταναστευτικό/Προσφυγικό

Στο ότι ο επιμερισμός των βαρών και η αλληλεγγύη στο Μεταναστευτικό/Προσφυγικό δεν μπορεί να μένει κενό γράμμα, αλλά πρέπει να είναι ουσιαστική πολιτική υποστήριξης στις χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ επέμεινε ο Πρωθυπουργός μιλώντας στους νέους βουλευτές του ΕΛΚ. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η κατάσταση όσον αφορά την Ελλάδα έχει φτάσει στα όριά της: «Γνωρίζουμε την κατάσταση. Αυτή τη στιγμή δεχόμαστε 500 πρόσφυγες και μετανάστες σε ημερήσια βάση. Η κατάσταση στα νησιά είναι πάρα πολύ δύσκολη» ήταν η απάντηση που έδωσε σε σχετική ερώτηση. Επίσης, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητες της Κομισιόν, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα της νέας Ευρωπαϊκής Επιτροπή πρέπει να είναι η δουλειά που απαιτείται να γίνει στον τομέα της νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου η οποία θα αντικαταστήσει το Δουβλίνο.

Το πρόγραμμα επαφών του κ. Μητσοτάκη στο Ζάγκρεμπ για την Τετάρτη περιελάμβανε και συναντήσεις με τον επικεφαλής διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ, με τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας Λούντοβικ Ορμπαν, με την πρωθυπουργό της Νορβηγίας Ερνα Σόλμπεργκ και με τον αυστριακό πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...