700
Από την ομιλία του Πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια | INTIMEnews

Μητσοτάκης στο Associated Press: Δεν πρόκειται να απολογηθώ για την πολιτική μας στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 12:03
Από την ομιλία του Πρωθυπουργού για την αξιοποίηση του πρώην ΚΥΤ στη Μόρια
|INTIMEnews

Μητσοτάκης στο Associated Press: Δεν πρόκειται να απολογηθώ για την πολιτική μας στο Μεταναστευτικό

Protagon Team Protagon Team 12 Μαΐου 2023, 12:03

Τη Λέσβο επισκέπτεται την Παρασκευή ο Κυριάκος Μητσοτάκης και με αφορμή τις ανακοινώσεις για την αξιοποίηση του χώρου στο πρώην ΚΥΤ της Μόριας και τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας για όσα υπέμεινε την περίοδο των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών, ο Πρωθυπουργός μίλησε στο Associated Press για την πολιτική της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στο Μεταναστευτικό –σε αντιδιαστολή με αυτή των «ανοικτών θυρών» του ΣΥΡΙΖΑ– καθώς και για τη δέσμευσή του να συνεχιστεί η συγκεκριμένη πολιτική σε περίπτωση επανεκλογής του.

Στη συνέντευξή του στο Associated Press, ο κ. Μητσοτάκης απαντά και στις επικρίσεις που δέχεται –εντός και εκτός Ελλάδας– για τη φύλαξη (και) των θαλασσίων συνόρων της χώρας και την αποτροπή εισόδου δουλεμπορικών σκαφών στα χωρικά μας ύδατα, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να απολογηθεί σε κανέναν:

«Δεν απολογούμαι γι’ αυτό. Ανατρέψαμε την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία είχε μια πολιτική ανοικτών θυρών που κατέληξε να επιτρέψει σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν στην Ελλάδα το 2015. Αυτό δεν πρόκειται να ξανασυμβεί», ξεκαθαρίζει.

Μυτιλήνη και Ρόδο

Η αξιοποίηση του πρώην στρατοπέδου Παραδέλλη και μετέπειτα ΚΥΤ Μόριας εντάσσεται στον σχεδιασμό του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών που επλήγησαν από το Μεταναστευτικό.

Δεύτερος σταθμός του Πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, θα είναι το μεγάλο έργο της αναστήλωσης των τειχών του εμβληματικού κάστρου της Μυτιλήνης, όπου θα ξεναγηθεί από την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και την καθιερωμένη στις περιοδείες του προέδρου της ΝΔ επαφή με τους πολίτες, στην κεντρική αγορά της Μυτιλήνης στην οδό Ερμού. Θα ακολουθήσει συνάντηση με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων στην αίθουσα του Εμπορικού Επιμελητηρίου.

Στις 14:30 ο κ. Μητσοτάκης θα αναχωρήσει για τη Ρόδο, όπου στις 19:00 θα μιλήσει σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας.

Στην αναφορά του στα Ελληνοτουρκικά και τις επικείμενες προεδρικές εκλογές στην Τουρκία την Κυριακή, ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι τείνει «χείρα φιλίας» στον νικητή, με την ελπίδα η επόμενη κυβέρνηση στη γείτονα να  «επανεξετάσει την προσέγγισή της προς τη Δύση». Παράλληλα όμως, σημειώνει πως  δεν είναι αφελής, δεδομένου ότι η εξωτερική πολιτική των χωρών «δεν αλλάζει από τη μία ημέρα στην άλλη».

«Θέλω να ελπίζω ότι η επόμενη τουρκική κυβέρνηση θα επανεξετάσει συνολικά την προσέγγισή της προς τη Δύση, όχι μόνο προς την Ελλάδα, προς την Ευρώπη, προς το ΝΑΤΟ και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Αλλά και πάλι, πρέπει να είμαι ρεαλιστής και όχι πολύ αφελής, και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε την σταθερή εξωτερική μας πολιτική. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τις αποτρεπτικές και αμυντικές μας δυνατότητες», διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο διεθνές πρακτορείο το βράδυ της Πέμπτης.

Αλλωστε, όπως υπενθυμίζει, οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στο ναδίρ εξαιτίας των δηλώσεων τούρκων αξιωματούχων περί εισβολής στα  ελληνικά νησιά.

«Σε απάντηση, η Ελλάδα έχει ξεκινήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα εξοπλισμών για τον εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεών της, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών γαλλικής κατασκευής» (Rafale), σημειώνεται στο σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου.

«Μακάρι να μην χρειαζόταν να ξοδεύω πολύ περισσότερο από το 2% του ΑΕΠ για την Αμυνα. Δυστυχώς όμως, ζούμε σε μια επισφαλή γειτονιά, με μια πολύ μεγαλύτερη χώρα από εμάς, η οποία  επίσης συμπεριφέρεται επιθετικά», λέει από την πλευρά του ο Πρωθυπουργός, ενώ για την άμβλυνση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις χάρη στη λεγόμενη διπλωματία των σεισμών (μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του περασμένου Φεβρουαρίου στη ΝΑ Τουρκία), σχολιάζει πως «είναι κρίμα, δεν χρειάζεται να περιμένουμε να μας χτυπήσει μια καταστροφή, ούτε είναι η μοίρα μας να ζούμε σε κατάσταση μόνιμης έντασης».

Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, οι καλύτερες σχέσεις προϋποθέτουν τερματισμό της επιθετικής ρητορικής από την Τουρκία. «Αν η τουρκική κυβέρνηση κάθε δεύτερη μέρα λέει ότι “έρχεται νύχτα” για να εισβάλει στα νησιά μας, προφανώς αυτό δεν είναι πολύ εποικοδομητικό για τη δημιουργία κλίματος εμπιστοσύνης και καλής θέλησης», επισημαίνει ο κ. Μητσοτάκης, φέρνοντας στη μνήμη του συνομιλητή του τη γνωστή ρήση του τούρκου προέδρου την περίοδο προ των σεισμών.

Τέλος, όσον αφορά τις εκλογές στην Ελλάδα, αφού επαναλαμβάνει ότι η χώρα «χρειάζεται σταθερή κυβέρνηση, και ακόμα καλύτερα μια μονοκομματική κυβέρνηση», ο Πρωθυπουργός αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνάρτηση μάλιστα και με τον στόχο της επενδυτικής βαθμίδας και την πορεία της ελληνικής οικονομίας εν γένει:

«Θα είμαι πολύ, πολύ ωμός. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθήσει να εφαρμόσει έστω και ένα κλάσμα από αυτά που έχει πει, θα οδηγήσει σε υποβάθμιση την οικονομία μας».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...