1369
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση των εγκαινίων του έργου | ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης στην παράκαμψη Αμφιλοχίας: Κρινόμαστε από τα έργα μας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 12:50
Ο Πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στην εκδήλωση των εγκαινίων του έργου
|ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μητσοτάκης στην παράκαμψη Αμφιλοχίας: Κρινόμαστε από τα έργα μας

Protagon Team Protagon Team 22 Ιουλίου 2022, 12:50

Την παράκαμψη της Αμφιλοχίας  στον αυτοκινητόδρομο Ακτιο – Αμβρακία, που παραδίδεται άμεσα στην κυκλοφορία, εγκαινίασε την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί σε περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, της Πρέβεζας και της Θεσπρωτίας.

«Σήμερα εγκαινιάζουμε ένα από τα πολλά σημαντικά αναπτυξιακά έργα που γίνονται σε μία Ελλάδα που αλλάζει.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

»Μετά από πάρα πολλά χρόνια θα εγκαινιάσουμε την παράκαμψη της Αμφιλοχίας, η οποία σήμερα θα δοθεί στην κυκλοφορία για να μπορέσετε να γλιτώσετε τουλάχιστον 25 λεπτά όσοι μετακινείστε από την Ιόνια προς την Βόνιτσα, την Πρέβεζα, προς την Πάλερο, προς την Λευκάδα, ένα από τα πολλά σημαντικά αναπτυξιακά έργα, που γίνονται σε μία Ελλάδα, που αλλάζει», ανέφερε ο Πρωθυπουργός κατά τον χαιρετισμό του στην εκδήλωση για την παράδοση του έργου.

Ευάγγελος Μυτιληναίος: Ενα ακόμη ορόσημο για τη Μytilineos

Στην εκδήλωση μίλησαν ακόμα ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής που αναφέρθηκε συνολικά στα οδικά έργα που έχουν γίνει σε ολόκληρη τη χώρα από τον Ιούλιο του 2019, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης και εκ μέρους της αναδόχου εταιρείας ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mytilineos, Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος σημείωσε ότι σήμερα παραδίδεται ένα σύγχρονο έργο και μάλιστα νωρίτερα από ότι προέβλεπε η σύμβαση, που θα συμβάλει στην διευκόλυνση των μετακινήσεων των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής.

Αναφερόμενος στην παράδοση του πρώτου τμήματος του αυτοκινητόδρομου Ακτιο – Αμβρακία, ο κ. Μυτιληναίος τόνισε πως σήμερα  γίνεται ένα σημαντικό πρώτο βήμα και μέσα στο επόμενο έτος θα παραδοθεί ολόκληρο το έργο.

«Η σημερινή ημέρα είναι ένα ακόμα ορόσημο στην ανοδική πορεία του Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS, που αποδεικνύει σταθερά την προσήλωσή του στην παράδοση άρτιων και ποιοτικών έργων, με πρώτο μέλημα την ασφάλεια Ελλήνων και επισκεπτών.

»Παρά τις αντιξοότητες, παραδίδουμε σήμερα ένα σύγχρονο έργο, νωρίτερα από τις συμβατικές μας υποχρεώσεις, ώστε να συνδράμει άμεσα στην τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής», υπογράμμισε ο επικεφαλής της Μytilineoς και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις δυσκολίες που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ανάδοχος εταιρεία στην πορεία ολοκλήρωσής του:

«Αναλάβαμε το Άκτιο – Αμβρακία υπό ιδιαίτερες συνθήκες. Το έργο αντιμετώπιζε ήδη σημαντικές δυσκολίες και πλέον είχαμε να αντιμετωπίσουμε και εξωγενείς κρίσεις που θα μας δυσκόλευαν. Δεν διστάσαμε ούτε μία στιγμή. Η MYTILINEOS παραδίδει πάντα έγκαιρα και με συνέπεια τα έργα που αναλαμβάνει, με υψηλά στάνταρντ ποιότητας και με σεβασμό στους πολίτες που θα τα χρησιμοποιήσουν.

»Δεν είχα καμία αμφιβολία για τους συνεργάτες μου στον Τομέα Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS ότι θα έδιναν τον καλύτερό τους εαυτό σε αυτό το έργο, κεφαλαιοποιώντας την μεγάλη εμπειρία που έχουν αποκτήσει σε έργα υποδομών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το αποτέλεσμα μας δικαιώνει όλους».

Οπως είπε, το νέο τμήμα του αυτοκινητοδρόμου συντομεύει την διαδρομή προς Λευκάδα και Πρέβεζα κατά 20 λεπτά και παρακάμπτει την πόλη της Αμφιλοχίας όπου τους θερινούς μήνες παρατηρείται μεγάλη αύξηση της κυκλοφορίας οχημάτων. Παράλληλα, αυξάνεται το επίπεδο οδικής ασφάλειας, καθώς δίνεται η δυνατότητα αποφυγής του κορεσμένου επαρχιακού δικτύου.

«Η ευρύτερη περιοχή – μία από τις πιο πλούσιες σε φυσικές ομορφιές γωνιά της Ελλάδας, έπασχε διαχρονικά σε επίπεδο υποδομών. Σήμερα αυτά ανήκουν στο παρελθόν με έργα που έχουν τη δική σας σφραγίδα», κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό.

«Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας – Θέλουμε να κρινόμαστε για τα έργα μας»

Ξεκινώντας την ομιλία του, ο Πρωθυπουργός θέλησε να υπογραμμίσει πως «η αξιοπιστία και οι σχέσεις εμπιστοσύνης στην πολιτική χτίζονται στη συνέπεια μεταξύ λόγων και έργων».

« Η κυβέρνησή μας -είπε- έχει προτάξει αυτήν την συμφωνία αλήθειας στο επίκεντρο του πολιτικού μας λόγου», τονίζοντας πως υπουργός Υποδομών είχε απόλυτο δίκιο νωρίτερα όταν αναφέρθηκε στις πολύ μεγάλες εκκρεμότητες τις οποίες κληρονόμησε η κυβέρνηση της ΝΔ όταν μας εμπιστεύτηκε ο ελληνικός λαός τον Ιούλιο του 2019.

«Μια σειρά από έργα τα οποία ήταν βαλτωμένα, τελματωμένα στα γρανάζια της εθνικής και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας, ξέμπλεξαν με μεγάλη υπομονή και επιμονή το υπουργείο Υποδομών, ο υπουργός, ο υφυπουργός, οι γενικοί γραμματείς για να είμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να περάσουμε από τις μακέτες στις παραδόσεις έργων που αλλάζουν τις ζωές των Ελλήνων πολιτών σε όλη την επικράτεια».

Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο έργο που παραδόθηκε στην κυκλοφορία, «ιδιαίτερα σημαντικό για όλη τη δυτική Ελλάδα αλλά ειδικά για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας».

Αποτελεί το πρώτο τμήμα ενός έργου που θα παραδοθεί εντός του 2023, διευκρίνισε, για να σημειώσει πως η χώρα διαθέτει ένα εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό στον κατασκευαστικό τομέα.

«Η σημασία του έργου αυτού αυτονόητη για όλη την περιοχή», πρόσθεσε και έκανε λόγο για ένα έργο που θα δώσει πνοή σε όλη την δυτική Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός στάθηκε και στην οδική ασφάλεια, λέγοντας: «Τα περισσότερα ατυχήματα στη χώρα μας γίνονται στο επαρχιακό δίκτυο. Η οδική ασφάλεια είναι κεντρικός πυλώνας της πολιτικής μας και οι ασφαλείς αυτοκινητόδρομοι είναι σημαντικός παράγοντας. Και νομίζω αυτός ο δρόμος θα μειώσει σημαντικά τα τροχαία στην περιοχή»..

«Ο δρόμος αυτός είναι ένα μόνο έργο από τα πολλά στην Δυτική Ελλάδα. Θυμίζω ότι το Πάτρα – Πύργος είχε υποταγεί στις ορέξεις της διαπλοκής της προηγούμενης κυβέρνησης και έγινε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τις απαιτούμενες ευρωπαϊκές εγγυήσεις και τολμώ να πω πως εάν η κυβέρνηση μας δεν είχε κερδίσει τόση αξιοπιστία στις Βρυξέλλες, το Πάτρα – Πύργος δεν θα ξεκινούσε. Ακόμη ένα εμβληματικό έργο είναι ο ΒΟΑΚ, μόλις προ δύο ημερών εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι του κυριότερου τμήματος, αυτού ανάμεσα στα Χανιά και το Ηράκλειο και εκτιμώ πως θα έχουμε ενεργό εργοτάξιο στον ΒΟΑΚ πριν από το τέλος του έτους, ώστε να συμπληρώσουμε το πάζλ των μεγάλων οδικών αρτηριών, που θα κάνουν την Ελλάδα μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή και ανταγωνιστική χώρα».

Κλείνοντας, ο Πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους όσοι εργάστηκαν για την ολοκλήρωση αυτού του έργου.

«Θέλουμε να κρινόμαστε για τα έργα μας και όχι για τα λόγια μας. Και καθώς η κυβέρνηση εισέρχεται στον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της κυβερνητικής της θητείας, το αποτύπωμα των έργων είναι αισθητό σε όλη την Ελλάδα.

»Η Ελλάδα αλλάζει, αλλάζει γρήγορα, αλλάζει προς το καλύτερο, γίνεται μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με μεγάλο αναπτυξιακό δυναμικό που ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Παρά τις μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, παραμένουμε συνεπείς στην ολοκλήρωση των προγραμματικών μας δεσμεύσεων ώστε στο τέλος τετραετίας να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε με αυτοπεποίθηση και πάλι την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού για να συνεχίζουμε το έργο μας», κατέληξε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

To έργο

Η Παράκαμψη Αμφιλοχίας, η οποία παραδίδεται στην κυκλοφορία πέντε μήνες νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, έχει μήκος 17 χιλιόμετρα και αποτελεί μέρος του ευρύτερου έργου για την κατασκευή του αυτοκινητόδρομου Άκτιο – Αμβρακία, συνολικού προϋπολογισμού 160,5 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνδέει τον οδικό άξονα Άκτιο – Αμβρακία με την Ιόνια Οδό, αναβαθμίζοντας ουσιαστικά την οδική ασφάλεια και αποσυμφορώντας την Αμφιλοχία, η οποία έως σήμερα επιβαρύνεται από την κίνηση οχημάτων προς τα νησιά του Ιονίου, ειδικά τους θερινούς μήνες.

Ο άξονας Άκτιο – Αμβρακία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2023. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικά αναπτυξιακά έργα στη δυτική Ελλάδα, αναμένεται να δώσει μεγάλη προστιθέμενη αξία στη βορειοδυτική Αιτωλοακαρνανία, τη Λευκάδα, την Πρέβεζα και την ευρύτερη περιοχή, να βελτιώσει την καθημερινότητα των πολιτών, και να αναβαθμίσει τη συνδεσιμότητά με την υπόλοιπη χώρα.

Οι εργασίες άρχισαν το 2020 χάρη σε συντονισμένες ενέργειες με τις οποίες διασφαλίστηκε η συμβασιοποίηση και λύθηκαν κωλύματα που είχαν προκύψει μετά την επαναδημοπράτηση του έργου, το 2018.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο διαφυλάχτηκε και η χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ, καθώς οι καθυστερήσεις που είχαν προηγηθεί είχαν προκαλέσει κίνδυνο να απαιτηθεί επιστροφή κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Στον πρώτο σταθμό της περιοδείας του την Παρασκευή σε νομούς της Δυτικής Ελλάδας ο Πρωθυπουργός έτυχε θερμής υποδοχής από πολίτες με τους οποίους είχε την ευκαιρία να τα πουν από κοντά για τα προβλήματα που τους απασχολούν, αλλά και για τη σημασία του αυτοκινητοδρόμου που δόθηκε στην κυκλοφορία.

«Θέλω να σας δώσω την προσωπική μου διαβεβαίωση ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με ακόμα μεγαλύτερο ζήλο, με ακόμα μεγαλύτερη ενέργεια μέχρι το τέλος της τετραετίας για να στηρίξουμε τους πολίτες, να στηρίξουμε την ελληνική περιφέρεια να υλοποιήσουμε στο ακέραιο το πρόγραμμά μας και παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες που μας έτυχαν, να θέσουμε στην κρίση του ελληνικού λαού, στο τέλος της τετραετίας, ένα πλήρες κυβερνητικό έργο που θα μας επιτρέψει και πάλι να διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων», τόνισε ο Πρωθυπουργός σε συνομιλία του με κατοίκους, στο κέντρο της  Βόνιτσας.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...