550
Η Ανγκελα Μέρκελ σε ευχάριστο στιγμιότυπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη | .

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: «Η ΝΔ δεν ψηφίζει Ασφαλιστικό»

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 18 Φεβρουαρίου 2016, 22:11
Η Ανγκελα Μέρκελ σε ευχάριστο στιγμιότυπο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη
|.

Μητσοτάκης σε Μέρκελ: «Η ΝΔ δεν ψηφίζει Ασφαλιστικό»

Σπύρος Μουρελάτος Σπύρος Μουρελάτος 18 Φεβρουαρίου 2016, 22:11

«Αλώβητος» επιστρέφει από τη διήμερη επίσκεψη του στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πλέον «επικίνδυνο» συναπάντημά του, αυτό με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ, δεν έκρυβε δυσάρεστες εκπλήξεις για τον πρόεδρο της ΝΔ, όπως σημειώνουν στενοί συνεργάτες του.

Η δυσαρέσκεια του Βερολίνου για τη χρονοτριβή της ελληνικής κυβέρνησης να ολοκληρώσει την αξιολόγηση είναι δεδομένη, ωστόσο, όπως μεταδίδουν οι ίδιες πηγές, η κυρία Μέρκελ δεν άσκησε πιέσεις στον κ. Μητσοτάκη να υπερψηφίσει δύσκολα νομοθετήματα, όπως το Ασφαλιστικό.

Κατά τη συνάντηση τους, που διήρκεσε περί τα 30 λεπτά, η κυρία Μέρκελ επαίνεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, την υπεύθυνη στάση της ΝΔ που δεν αξιοποιεί το θέμα του Προσφυγικού για μικροκομματικές σκοπιμότητες. Ζήτησε ωστόσο, να πληροφορηθεί την προσέγγιση της ΝΔ για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε πως η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση για το Ασφαλιστικό: «Δεν μπορεί να υπάρχει διπλή πλειοψηφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, μία για τα δύσκολα και μία για τα εύκολα», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, που επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν δρα αποσταθεροποιητικά και δεν ανατροφοδοτεί εκλογικά σενάρια, για την ανακύκλωση των οποίων είναι αποκλειστικά υπεύθυνα τα κυβερνητικά στελέχη. Ο κ. Μητσοτάκης επιχειρηματολόγησε, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι η ΝΔ έχει ουσιωδώς διαφορετικό πρόγραμμα και πως δεν μπορεί να ταυτιστεί με τις αντιαναπτυξιακές πολιτικές που προωθεί η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου.

Μεγαλύτερη ανησυχία του κ. Μητσοτάκη παραμένει η διαχείριση του Προσφυγικού και η αποτροπή των σοβαρών εθνικών πλέον κινδύνων.

Στην παρέμβασή του στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο πρόεδρος της ΝΔ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας και συγκεκριμένα στην εφαρμογή των συμφωνιών επαναπροώθησης, αλλά και στην αποφυγή του κλεισίματος των βορείων συνόρων της χώρας, ως μία εξέλιξη που δεν αποτελεί λύση στο μείζον πρόβλημα του Προσφυγικού.

 

Ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η χώρα μας οφείλει να ολοκληρώσει όλες εκείνες τις δομές που εξασφαλίζουν τον ασφαλή έλεγχο των συνόρων. Υπογράμμισε, πάντως, και την ευρωπαϊκή διάσταση του ζητήματος, καλώντας να επιταχυνθούν οι διαδικασίες μετεγκατάστασης των προσφύγων – μεταναστών, στο πλαίσιο του προγράμματος «relocation». «Οι βασικές αξίες της Ευρώπης δοκιμάζονται πάνω στο Προσφυγικό. Και η Ευρώπη θα πρέπει να μπορέσει να δρομολογήσει μια λύση ευρωπαϊκή για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος, το οποίο στη βάση του, είναι ευρωπαϊκό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

«Οι Βρυξέλλες συνειδητοποίησαν ότι ο Τσίπρας δεν παίζει πλέον μόνος του» είναι το συμπέρασμα της γαλάζιας αποστολής, που έχει ήδη επιστρέψει στην Αθήνα. Το μυστικό της επιτυχίας του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη έγκειται σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του στην πολύ καλή προπαρασκευή.

Ακόμη ένα «τρόπαιο» που φέρνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της ΝΔ είναι η πολύ καλή χημεία, που δημιούργησε με επιτρόπους-κλειδιά για την ελληνική υπόθεση, όπως τους κυρίους Μοσκοβισί, Κατάινεν και Ντομπρόβσκις. Στελέχη του περιβάλλοντος του, προεξοφλούν μάλιστα πως η σχέση εμπιστοσύνης, που χτίζει ο κ. Μητσοτάκης με σημαντικούς ευρωπαίους παράγοντες αναμένεται να φανεί εξαιρετικά χρήσιμη στο αμέσως προσεχές διάστημα, από όποια θέση και εάν συνομιλεί μαζί τους ο τωρινός αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...