438
Οι συμφωνίες που έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτός από τα μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, αναβαθμίζουν τον στρατηγικό ρόλο της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή | CreativeProtagon

Μητσοτάκης: Μια επίσκεψη στα Εμιράτα με πολλά… προσεχώς

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 21:04
Οι συμφωνίες που έκλεισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων εκτός από τα μεγάλα οικονομικά οφέλη για τη χώρα μας, αναβαθμίζουν τον στρατηγικό ρόλο της Αθήνας στην ευρύτερη περιοχή
|CreativeProtagon

Μητσοτάκης: Μια επίσκεψη στα Εμιράτα με πολλά… προσεχώς

Protagon Team Protagon Team 18 Νοεμβρίου 2020, 21:04

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμπού Ντάμπι ήταν μεν ολιγόωρο, αλλά άκρως παραγωγικό. Όχι μόνο γιατί οι Εμιρατινοί δεν θέλουν να… βλέπουν την Τουρκία, αλλά γιατί, όπως και σε αρκετές άλλες περιστάσεις, είναι έτοιμοι για σοβαρές δουλειές, σε αρκετούς τομείς.

Μετά από προετοιμασία σχεδόν ενός χρόνου και αρκετές διμερείς επαφές, οι δύο πλευρές κλείδωσαν δύο συμφωνίες, μια για την Εξωτερική και την Αμυντική Πολιτική που θα έρθει προς κύρωση στην ελληνική Βουλή και μια γενικότερη για τη Στρατηγική Σχέση των δύο πλευρών.

Ομολογουμένως, πάντως, οι σχέσεις των δύο πλευρών είναι στο καλύτερο σημείο εδώ και πολλά χρόνια. Και, φυσικά, η επίσκεψη θα έχει και πολλά…προσεχώς.

Ενα παράδειγμα είναι η ΕΑΒ. Σε πρώτη φάση, οι Εμιρατινοί είναι έτοιμοι να στείλουν πιλότους τους για μετεκπαίδευση στην Ελλάδα, ένα πρόγραμμα κόστους άνω των 100 εκ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, είναι σαφές ότι η χώρα μας θα ήθελε τα πανίσχυρα εμιρατινά funds να μπουν στο παιχνίδι για το 51% της ΕΑΒ. Λεπτομερείς συζητήσεις δεν έγιναν σε αυτό το ταξίδι, αλλά μπορεί να συστηματοποιηθούν το επόμενο διάστημα, με την ΕΑΒ να έχει περάσει στα χέρια του Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος καλείται να βρει στρατηγικό επενδυτή. Και, βεβαίως, σε δεύτερο χρόνο θα πέσει στο τραπέζι και το ενδεχόμενο συμπαραγωγής drones, προκειμένου να ενισχυθεί έτι περαιτέρω το αξιόμαχο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις κινήσεις για τα Ραφάλ, τα F-35 και τις φρεγάτες Πολλαπλών Χρήσεων.

Δεν θα πρέπει να αποκλειστεί, παράλληλα, το επόμενο διάστημα το ενδεχόμενο για τη δημιουργία ενός νέου τριμερούς σχήματος στην περιοχή, με τα Εμιράτα και το Ισραήλ. Άλλωστε, η συμφωνία ΗΑΕ-Ισραήλ είναι ιστορική, ενώ τις επόμενες ημέρες επίκειται και μια επίσκεψη Νετανιάχου στη χώρα. Από την άλλη, η Ελλάδα δεν έχει κανένα πρόβλημα για ένα τέτοιο σχήμα που θα ενισχύσει τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή. Με δεδομένο, δε, ότι οι Εμιρατινοί δεν…θέλγονται ιδιαίτερα από τον Τζο Μπάιντεν, λόγω της στενής του σχέσης με τον Μπαράκ Ομπάμα, τον οποίο θεωρούν γεννήτορα της Αραβικής Άνοιξης, μια θέση «ενδιάμεσου» της χώρας μας μόνο άσχημη δεν θα ήταν.

Από την άλλη, όπως λένε οι Αμερικανοί, when money talks, bullshit walks. Και οι Εμιρατινοί διαθέτουν άφθονο χρήμα, με τα κρατικά funds τους να είναι βεληνεκούς δεκάδων τρισεκατομμυρίων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τον αγροδιατροφικό τομέα, όπου ήδη έχουν πραγματοποιήσει επενδύσεις το προηγούμενο διάστημα, ενώ ετοιμάζονται για δύο σημαντικές τοποθετήσεις στην ελληνική αγορά.

Η πρώτη αφορά μια μεγάλη κλινική των Αθηνών και η δεύτερη, ακόμα μεγαλύτερη, τη συμμετοχή τους στην επέκταση μιας μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας της Πελοποννήσου. Αλλά, όπως το έθετε συμμετέχων στην ελληνική αποστολή, οι έλληνες αξιωματούχοι δεν χρειάστηκε να κοπιάσουν για να «πουλήσουν» τη χώρα μας. Οι Εμιρατινοί γνώριζαν ήδη καλά και ήταν προετοιμασμένοι και…ενδιαφερόμενοι.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...