460
Οι μισθοί στις ελληνικές startups ανεβαίνουν και η Ελλάδα είναι παρούσα σε διεθνείς συναντήσεις, όπως το Mobile World Congress του 2022 στη Βαρκελώνη | ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μισθοί Ευρώπης το 2022 στις ελληνικές startups

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 12:40
Οι μισθοί στις ελληνικές startups ανεβαίνουν και η Ελλάδα είναι παρούσα σε διεθνείς συναντήσεις, όπως το Mobile World Congress του 2022 στη Βαρκελώνη
|ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μισθοί Ευρώπης το 2022 στις ελληνικές startups

Protagon Team Protagon Team 20 Δεκεμβρίου 2022, 12:40

Καθώς η Ελλάδα τρέχει προκειμένου να κερδίσει έδαφος στην κούρσα προς την ψηφιακή οικονομία, μπαίνοντας δυναμικά στον κλάδο της τεχνολογίας, η ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων (startups) αποκτά ιδιαίτερη σημασία. Και προσφέρει μισθούς Ευρώπης στην Ελλάδα. 

Στον κλάδο των startups είναι καθοριστικός ο ρόλος των στελεχών και των εργαζομένων με εξειδικευμένες γνώσεις, γεγονός που αντικατοπτρίζεται και στο επίπεδο των αμοιβών τους, που πλέον κινούνται σε ευρωπαϊκά (διεθνή) επίπεδα, όταν στη χώρα μας το μέσο επίπεδο των αμοιβών άλλων κατηγοριών εργαζομένων βρίσκεται χαμηλότερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύει μελέτη του Marathon Venture Capital, η οποία περιλαμβάνει μισθολογικά δεδομένα και πληροφορίες σχετικά με το πακέτο παροχών από 40 ελληνικές startups που απασχολούν 3.000 εργαζομένους στη χώρα μας.

Η μελέτη για το 2022 επεκτείνεται και σε μη τεχνικούς ρόλους, καλύπτοντας όλο το εύρος εργαζομένων σε τεχνολογικές εταιρείες. 

Σε σύγκριση με τα δεδομένα της προηγούμενης μελέτης («Η Βιομηχανία των Ελληνικών Startups: Μισθοί και Παροχές, 2021»), οι βασικές αλλαγές που καταγράφηκαν το 2022 είναι οι ακόλουθες:

-Σε ρόλους DevOps, που συνδυάζουν την ανάπτυξη λογισμικού (Dev) και τις λειτουργίες πληροφορικής (Ops) υπάρχει σημαντική άνοδος από 3.000 έως ευρώ 10.000 ετησίως. Κάτι τέτοιο ακολουθεί την παγκόσμια τάση για αυξημένη ζήτηση των συγκεκριμένων δεξιοτήτων.

Σε ρόλους Machine Learning, στο αντικείμενο δηλαδή της «μηχανικής μάθησης», που αφορά την ανάπτυξη της λεγόμενης νοημοσύνης των μηχανών, παρατηρείται άνοδος από 1.500 έως 2.000 ευρώ ετησίως. Ο συγκεκριμένος ρόλος βρίσκεται σε αυξημένη ζήτηση τα τελευταία χρόνια.

Σε ρόλους Quality Assurance, του υπεύθυνου διασφάλισης ποιότητας, καταγράφεται αύξηση περίπου 3.000 ευρώ ετησίως (σε ό,τι αφορά τον εισαγωγικό μισθό) και 4.000 ευρώ σε θέσεις μάνατζερ. 

Οι απολαβές των περισσότερων ώριμων individual contributors, των εργαζομένων οι οποίοι δεν ηγούνται ομάδας αλλά συμμετέχουν στη πραγματοποίηση των στόχων της εταιρείας μέσα από εργασίες που ολοκληρώνουν οι ίδιοι, συνεχίζουν να συγκλίνουν με εκείνες των μάνατζερ που συμμετέχουν στον καθορισμό της στρατηγικής του οργανισμού.

Εταιρικά μερίδια

Εκτός από μισθολογικά δεδομένα, οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έρευνα μοιράστηκαν στοιχεία αναφορικά με την παροχή εταιρικών μεριδίων στους εργαζομένους τους. Περισσότεροι από ένας στους πέντε εργαζόμενους (ποσοστό 22%) λαμβάνουν εταιρικά μερίδια ως παροχή για την εργασία τους, με το ποσοστό αυτό να αυξάνεται έως και 40% σε θέσεις τεχνολογίας.

Παρόλο που στην Ευρώπη η παροχή εταιρικών μεριδίων συχνά δεν αποτελεί μέρος του πακέτου παροχών (σε αντίθεση με τις ΗΠΑ), στην Ελλάδα τα δεδομένα της έδειξαν ότι περισσότερα από δύο στα τρία στελέχη με ρόλους ηγεσίας λαμβάνουν εταιρικά μερίδια (69%)

Ο πίνακας της Marathon VC παρουσιάζει το χαμηλότερο 10% και το υψηλότερο 90% του μικτού ετήσιου μισθού ανά θέση σε ευρώ (14 μισθοί μαζί με bonus όπου αυτό παρέχεται)

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...