334
| EPA/CRISTOBAL GARCIA

Μία όρκα κατασπάραξε λευκό καρχαρία σε δύο λεπτά

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2024, 19:28

Μία όρκα κατασπάραξε λευκό καρχαρία σε δύο λεπτά

Protagon Team Protagon Team 2 Μαρτίου 2024, 19:28

Μια μοναχική φάλαινα δολοφόνος όρκα έχει κινηματογραφηθεί να κυνηγάει και να σκοτώνει έναν μεγάλο λευκό καρχαρία σε μια «εντυπωσιακή» επίθεση. 

Οι επιστήμονες είπαν ότι ήταν «άνευ προηγουμένου» και δείχνει τις εξαιρετικές επιθετικές ικανότητες των φαλαινών δολοφόνων. 

Δύο όρκες στα ανοικτά των ακτών της Νότιας Αφρικής παρατηρήθηκαν παλαιότερα να συνεργάζονται για να κυνηγήσουν και να σκοτώσουν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων λευκών. 

«Αλλά αυτό ήταν διαφορετικό και αναπάντεχο», είπε η βιολόγος ειδική στους καρχαρίες, δρ. Αλισον Τάουνερ. 

Oι επιθέσεις που είχαν παρατηρηθεί στο παρελθόν σε μεγάλους λευκούς αφορούσαν δύο έως έξι όρκες και διήρκεσαν έως και δύο ώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

«Η πρόσφατη επίθεση αποκάλυψε στοιχεία μοναχικού κυνηγιού από μία και μόνο φάλαινα δολοφόνο, αμφισβητώντας τις συμβατικές συμπεριφορές συνεργασίας», είπε η Δρ. Τάουνερ.

Η Δρ Τάουνερ, από το Πανεπιστήμιο στο Γκράχαμσταουν της Νότιας Αφρικής, έχει μελετήσει τα ζώα για 17 χρόνια. Αυτή και οι συνάδελφοί της δημοσίευσαν μια λεπτομερή και φρικιαστική περιγραφή των νέων παρατηρήσεών τους στο African Journal of Marine Science. 

«Μοναχική και γρήγορη επίθεση»

Η επίθεση – που γυρίστηκε το 2023, ήταν, «μοναχική και γρήγορη». Η αρσενική φάλαινα δολοφόνος σκότωσε τον καρχαρία και έφαγε το συκώτι του σε λιγότερο από δύο λεπτά. 

Εγείρονται ερωτήματα σχετικά με το πώς η συμπεριφορά της όρκας μπορεί να επηρεάσει τους πληθυσμούς των καρχαριών στις περιοχές. 

Κλιματική αλλαγή και υπεραλίευση

Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τι οδηγεί σε αυτή τη συμπεριφορά, αλλά η Δρ Τάουνερ είπε στο BBC ότι είναι προφανές πως «η ανθρώπινη δραστηριότητα, που επηρεάζει την κλιματική αλλαγή και η βιομηχανική αλιεία ασκούν σημαντικές πιέσεις στους ωκεανούς μας». 

Και θα μπορούσαν να υπάρξουν επιπτώσεις στην υγεία για τις φάλαινες δολοφόνους που κυνηγούν καρχαρίες, συμπεριλαμβανομένης της κατάποσης τοξινών και μετάλλων από τη σάρκα του καρχαρία. 

«Οι διαταραχές στην ισορροπία των συγκεκριμένων ζώων μπορεί να επηρεάσει και άλλα είδη στην αλυσίδα του ζωικού βασιλείου», εξήγησε η Δρ Τάουνερ. «Οι αφρικανικοί πιγκουίνοι που κινδυνεύουν με εξαφάνιση θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν αυξημένη θήρευση από φώκιες, εάν αυτές δεν καταναλώνονται από λευκούς καρχαρίες». 

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...