783
O Πεπ Γκουαρντιόλα σε πρώτο πλάνο, ο Ζινεντίν Ζιντάν σε δεύτερο | REUTERS/Sergio Perez

Μια αλλόκοτη βραδιά στο Champions League…

Sportscaster Sportscaster 27 Φεβρουαρίου 2020, 17:29
O Πεπ Γκουαρντιόλα σε πρώτο πλάνο, ο Ζινεντίν Ζιντάν σε δεύτερο
|REUTERS/Sergio Perez

Μια αλλόκοτη βραδιά στο Champions League…

Sportscaster Sportscaster 27 Φεβρουαρίου 2020, 17:29

Ενα 24ωρο μετά τη φιλοφρόνηση που δέχτηκε από τον Ζινεντίν Ζιντάν -πως είναι ο κορυφαίος προπονητής του καιρού μας- ο Πεπ Γκουαρντιόλα βάλθηκε να το επιβεβαιώσει. «Τόλμησε» να αφήσει στον πάγκο τον αρχισκόρερ της ομάδας του (Αγκουέρο) και τον Στέρλινγκ. Παρέταξε τη Μάντσεστερ Σίτι με ένα παράξενο «4-4-2», δίνοντας εντολή στους Ζέσους, Ντε Μπρόινε και Μαχρέζ να αλλάζουν θέσεις, διαρκώς, για να μπερδεύουν τους αμυντικούς της Ρεάλ. Και -το κυριότερο- αυτός ο απόστολος του ποδοσφαίρου κατοχής άφησε την μπάλα στα πόδια των αντιπάλων, επιλέγοντας να παίξει με αντεπιθέσεις.

Το ασυνήθιστο (για ομάδα Γκουαρντιόλα) σχέδιο επιβραβεύτηκε με την πρώτη νίκη της Σίτι επί της Ρεάλ σε επίσημο αγώνα. Του πάει, του Πεπ, το «Σαντιάγο Μπερναμπέου». Στα τέσσερα χρόνια (2008-2012) που ο καταλανός τεχνικός καθοδηγούσε την Μπαρτσελόνα, ποτέ δεν έφυγε ηττημένος από το συγκεκριμένο γήπεδο. Μόνο μια φορά έχασε εκεί, το 2014 ως προπονητής της Μπάγερν Μονάχου, στον ημιτελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Μαζί με τη χθεσινή (Τετάρτη), μετράει έξι νίκες σε εννέα παιχνίδια (έχει και δύο ισοπαλίες).

Πρωταγωνιστής αυτού του απρόσμενου «διπλού» στη Μαδρίτη ήταν ο «Λιονέλ Μέσι της Σίτι» (όπως τον έχει αποκαλέσει ο Γκουαρντιόλα), Κέβιν Ντε Μπρόινε. Από δική του (υπέροχη) σέντρα ο Γκάμπριελ Ζεσούς ισοφάρισε, στο 78′, το γκολ που είχε πετύχει για τη «Βασίλισσα» ο Ισκο (59′). Πέντε λεπτά αργότερα ο βέλγος «μαέστρος» εκτέλεσε εύστοχα το αχρείαστο πέναλτι που παραχώρησε ο Καρβαχάλ στον Στέρλινγκ. Το πεντηκοστό του τέρμα με τη φανέλα των «Πολιτών» ολοκλήρωσε την ανατροπή. Ηταν η πρώτη φορά που ο Ντε Μπρόινε σκόραρε και σέρβιρε γκολ σε αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ.

Το προβάδισμα της Σίτι για πρόκριση στους «8» της διοργάνωσης έγινε ακόμη πιο ισχυρό στο φινάλε του ματς, όταν ο εμβληματικός αρχηγός της Ρεάλ, Σέρχιο Ράμος, αποβλήθηκε (με απευθείας κόκκινη κάρτα), επειδή σταμάτησε αντικανονικά τον Ζεσούς, που έφευγε μόνος του προς την ισπανική εστία. Η 26η αποβολή του στην καριέρα του (τέταρτη στο Τσάμπιονς Λιγκ) τού στερεί το δικαίωμα να αγωνιστεί στη ρεβάνς του Μάντσεστερ (17 Μαρτίου). Και δεν τον αφήνει να χαρεί, όπως θα ήθελε, ένα σπουδαίο ρεκόρ: με τη χθεσινή του εμφάνιση ανέβηκε στην κορυφή της λίστας των ποδοσφαιριστών με τις περισσότερες συμμετοχές στη διοργάνωση (124), αφήνοντας τον «Τζίτζι» Μπουφόν στη δεύτερη θέση (123).

Ο Γκουαρντιόλα συμπλήρωσε 28 νίκες σε νοκ-άουτ αγώνες του Τσάμπιονς Λιγκ. Κανένας άλλος προπονητής δεν έχει τόσες. Ούτε ο Αλεξ Φέργκιουσον, ο Ζοσέ Μουρίνιο και ο Κάρλο Αντσελότι, με τους οποίους μοιραζόταν -μέχρι χθες- αυτήν την επίδοση. Ο Ζιντάν, από την άλλη, κινδυνεύει με τον πρώτο του αποκλεισμό, ως τεχνικός, σε νοκ-άουτ γύρο της διοργάνωσης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν η πρόκριση έχει κριθεί, ο Πεπ απάντησε: «Είναι η Ρεάλ Μαδρίτης, φίλε μου. Η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια. Τίποτα δεν έχει τελειώσει».

Στο άλλο ματς της βραδιάς, στη Γαλλία, η έκπληξη ήταν ακόμη μεγαλύτερη. Η Γιουβέντους ηττήθηκε (1-0) από τη Λιόν, η οποία πραγματοποιεί μια απογοητευτική σεζόν στο γαλλικό πρωτάθλημα: βρίσκεται στην 7η θέση, 28 βαθμούς μακριά από την κορυφή (Παρί Σεν Ζερμέν). Επιπλέον, έπαιζε χωρίς το μεγάλο της «αστέρι», τον Μέμφις Ντεπάι.

Η «Γηραιά Κυρία» υποτίμησε την αντίπαλό της – και το πλήρωσε. Θα μπορούσε, μάλιστα, να έχει χάσει με μεγαλύτερο σκορ. Οι γηπεδούχοι είχαν δοκάρι (21′) και μια, ακόμη, κλασική ευκαιρία για γκολ (41′). Το παιχνίδι κρίθηκε πολύ νωρίς, με τη συμπλήρωση 30 λεπτών. Ο Λούκας Τουσάρε πετάχτηκε ανάμεσα στους κεντρικούς αμυντικούς της ιταλικής ομάδας, βρήκε την μπάλα άτσαλα (με… το καλάμι), όμως την έστειλε στα δίχτυα του Σέζνι. Οι «Μπιανκονέρι» δεν κατάφεραν να κρατήσουν το «μηδέν» στην άμυνά τους για έκτο διαδοχικό εκτός έδρας αγώνα τους (σε όλες τις διοργανώσεις), κάτι που είχε να τους συμβεί από το 2010.

Ο θεατράλε Κριστιάνο Ρονάλντο απογοητευμένος – πόσα φάουλ θα εκτελέσει για να βάλει γκολ; (REUTERS)

Μάταια η Γιουβέντους προσπάθησε να αντιδράσει. Είχε την κατοχή της μπάλας, δημιούργησε 15 τελικές προσπάθειες για γκολ, όμως καμία από αυτές δεν βρήκε στόχο. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο ήταν στενά μαρκαρισμένος. Κι έχει χάσει τη δεξιοτεχνία του στις εκτελέσεις φάουλ. Σε 38 προσπάθειές του από τότε που μετακόμισε στο Τορίνο, το καλύτερο που μπόρεσε να κάνει ήταν να στείλει την μπάλα στο δοκάρι. Εικοσιτέσσερα σουτ αποκρούστηκαν από το τείχος των αμυνόμενων, 11 από τον τερματοφύλακα, κι άλλα δύο κατέληξαν άουτ.

Ρεάλ, Γιουβέντους, Παρί, Λίβερπουλ και Τότεναμ είναι τα (θεωρούμενα ως) φαβορί για πρόκριση, που μετά τους πρώτους νοκ-άουτ αγώνες τους μπήκαν σε περιπέτειες. Στον κατάλογο πρέπει να προστεθεί και η Μπαρτσελόνα. Οχι γιατί το 1-1 στη Νάπολη δεν ήταν θετικό αποτέλεσμα, αλλά γιατί στη ρεβάνς της Βαρκελώνης είναι ζήτημα αν θα συμπληρώνει ενδεκάδα χωρίς να επιστρατεύσει παίκτες από τη δεύτερη ομάδα της.

Μέχρι στιγμής, το Champions League δεν μας έχει προσφέρει «σούπερ» θέαμα, όπως πέρυσι, όμως σχεδόν σε όλα τα ζευγάρια της φάσης των «16» υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί, που υπόσχονται ρεβάνς συναρπαστικές.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...