469
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης πήρε ήδη το πράσινο φως των Βρυξελλών | φωτ. αρχείου

Μέρισμα και στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση – ποιοι και πώς θα πάρουν €138 εκατ. τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 15:33
Το προσχέδιο του Προϋπολογισμού της κυβέρνησης πήρε ήδη το πράσινο φως των Βρυξελλών
|φωτ. αρχείου

Μέρισμα και στις επιχειρήσεις από την κυβέρνηση – ποιοι και πώς θα πάρουν €138 εκατ. τα Χριστούγεννα

Protagon Team Protagon Team 16 Οκτωβρίου 2019, 15:33

Για πρώτη φορά μέρισμα από το υπερπλεόνασμα θα δοθεί και στις επιχειρήσεις, κατά πάσα πιθανότητα υπό τη μορφή επιστροφής φόρου ή εφάπαξ μείωσης του φόρου νομικών προσώπων.  Η διανομή του μερίσματος θα γίνει -όπως και αυτή στα ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα- τον Δεκέμβριο και κατά κάποιες πληροφορίες ενδεχομένως και να συνδέεται με το ύψος της προκαταβολής φόρου που καταβάλλουν οι επιχειρηματίες.

Η σχετική πρόβλεψη έχει εγγραφεί στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2020 που έχει σταλεί στην Κομισιόν και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες πήρε το «πράσινο φως» των Βρυξελλών.

Συγκεκριμένα στη σελίδα 21 του προσχεδίου επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι «στο σενάριο βάσης έχουν συμπεριληφθεί εφάπαξ μέτρα μείωσης του φόρου εισοδήματος επιχειρήσεων ύψους 138 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν το τρέχον έτος.

Ενήμεροι οι θεσμοί – έδωσαν την έγκρισή τους

Το σχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2020 που απέστειλε χθες [την Τρίτη] η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου «αντανακλά πλήρως τις συζητήσεις» με τους θεσμούς, επιβεβαίωσε την Τετάρτη  εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

«Η Επιτροπή», δήλωσε, «θα αξιολογήσει όλα τα σχέδια προϋπολογισμών σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που ορίζεται στον Κανονισμό».

«Στην περίπτωση της Ελλάδας, οι θεσμοί έχουν ήδη συζητήσει εκτενώς τον προϋπολογισμό για το 2020 με τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα επιτευχθεί ο συμφωνημένος δημοσιονομικός στόχος. Το σχέδιο προϋπολογισμού αντανακλά πλήρως αυτές τις συζητήσεις», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος και γνωστοποίησε ότι «η Επιτροπή θα υποβάλει τις γνωμοδοτήσεις σχετικά με όλα τα σχέδια προϋπολογισμών που υποβλήθηκαν από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης έως τις 30 Νοεμβρίου».

Ωστόσο, οι επιτελείς στο υπουργείο Οικονομικών δεν έχουν ακόμη ανοίξει τα χαρτιά τους για τη μορφή της φοροελάφρυνσης προς τις επιχειρήσεις. Στα σενάρια που βρίσκονται ήδη στο τραπέζι περιλαμβάνονται:

  • η εφάπαξ επιστροφή μέρους του τέλους επιτηδεύματος σε όλα τα νομικά πρόσωπα. Το τέλος επιτηδεύματος ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για τα νομικά πρόσωπα και σε 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημά τους
  • η εφάπαξ μείωση του φόρου εισοδήματος για τη χρήση 2018 ο οποίος καταβάλλεται σε μηνιαίες δόσεις μέχρι το τέλος του έτους από τα νομικά πρόσωπα
  • η εφάπαξ μείωση του ΕΝΦΙΑ των νομικών προσώπων για φέτος ο οποίος έχει ξεκινήσει να καταβάλλεται από τις επιχειρήσεις

Τα κριτήρια για το πού θα δοθεί το μέρισμα των νομικών προσώπων θα καθοριστούν βάσει των στοιχείων που υπάρχουν στην πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Κατά πληροφορίες εξάλλου, η κυβέρνηση σχεδιάζει νέα εκκαθάριση της προκαταβολής φόρου ( για τα κέρδη 2018) στο 90-95% του φόρου εισοδήματος αντί 100% που είναι σήμερα.

Η νέα εκκαθάριση του φόρου εισοδήματος αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου και αν όλα προχωρήσουν βάσει του σχεδιασμού του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, επιχειρήσεις θα δουν μειωμένη την τελευταία δόση του φόρου εισοδήματος που θα πρέπει να  καταβληθεί μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Για όσους έχουν ήδη εξοφλήσει το φετινό φόρο εισοδήματος, η διαφορά στο φόρο που θα προκύψει μετά τη μείωση της προκαταβολής φόρου θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...