317
Αεροπλάνο της Air Serbia η οποία δεν υπάκουσε στις Βρυξέλλες και συνεχίζει να πετά προς και από τη Μόσχα | airserbia.com

Με σερβικά φτερά πετούν οι Ρώσοι στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 08:50
Αεροπλάνο της Air Serbia η οποία δεν υπάκουσε στις Βρυξέλλες και συνεχίζει να πετά προς και από τη Μόσχα
|airserbia.com

Με σερβικά φτερά πετούν οι Ρώσοι στην Ευρώπη

Protagon Team Protagon Team 9 Μαρτίου 2022, 08:50

Υπάρχει μία αεροπορική κερκόπορτα από την οποία οι Ρώσοι πετούν προς την υπόλοιπη Ευρώπη έγραψε η Corriere della Sera – και αυτή λέγεται Air Serbia. Ο σερβικός αερομεταφορέας έχει διατηρήσει ανοιχτή την αεροπορική γραμμή Βελιγραδίου-Μόσχας, μάλιστα την περασμένη Κυριακή ταξίδεψαν σε αυτήν 208 άτομα.

Δεν πρόκειται για Δυτικούς που εγκαταλείπουν τη Ρωσία, αλλά για Ρώσους – άλλοι είναι επιχειρηματίες και άλλοι είναι απλοί τουρίστες, ορισμένοι είναι «ολιγάρχες» και κάποιοι είναι διπλωμάτες που περνούν από τη Σερβία τράνζιτο έχοντας άλλους τελικούς προορισμούς.

Το τελευταίο τετραήμερό, όπως έγραψε το ιταλικό Μέσο, η Air Serbia μετέφερε 671 άτομα από το Βελιγράδι στη Μόσχα, αλλά και 847 άτομα από τη Μόσχα στο Βελιγράδι. Στις δε Βρυξέλλες και κατόπιν αυτών των μετακινήσεων, η απογοήτευση έχει φτάσει στα ουράνια.

Διότι ενώ η Ευρωπαϊκή Ενωση στο πλαίσιο των κυρώσεών της κατά της Ρωσίας έχει απαγορεύσει τις πτήσεις στις ρωσικές εταιρείες, δύο ευρωπαϊκές χώρες, από τα Βαλκάνια, η Σερβία και η Βοσνία, δεν έχουν συμμορφωθεί με τις αποφάσεις τις Κομισιόν.

Μάλιστα ένας υψηλόβαθμος γραφειοκράτης της ΕΕ, από τη γενική διεύθυνση μεταφορών, είπε στην Corriere ότι η Σερβία είναι «ο ρωσικός δούρειος ίππος στην καρδιά της Ευρώπης». Ο ίδιος αναρωτήθηκε πώς θα συμμορφωθεί αυτή η χώρα.

Από πλευράς της η Corriere υπερθεμάτισε γράφοντας ότι από το Βελιγράδι μπορείς να ταξιδέψεις παντού στην Ευρώπη, αν και παραδέχθηκε ότι η Air Serbia δεν κάνει τίποτα παράνομο. Η απαγόρευση αποφασίστηκε από την Κομισιόν, άρα δεν αφορά μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης όπως είναι η Σερβία.

Εκτός αυτού, η απόφαση των Βρυξελλών αφορά αποκλειστικώς ρωσικά αεροσκάφη και όχι αεροσκάφη άλλων χωρών. Ωστόσο υπάρχουν χώρες μη μέλη της ΕΕ (αλλά όψιμα μέλη του ΝΑΤΟ) όπως είναι η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία, οι οποίες ακολούθησαν τις επιταγές της Κομισιόν.

Από δικής τους πλευράς, οι Ρώσοι έχουν απαντήσει στις απαγορεύσεις της ΕΕ με δικές τους απαγορεύσεις οι οποίες αφορούν τις αεροπορικές εταιρείες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσων χωρών την ακολούθησαν στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...