499
| Abdulmonam Eassa/Pool via REUTERS

Μακρόν: Φοβόμαστε τους ισλαμιστές που θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 09:07

Μακρόν: Φοβόμαστε τους ισλαμιστές που θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους

Protagon Team Protagon Team 5 Νοεμβρίου 2020, 09:07

Μετά τη συνέντευξη στο Al Jazeera το περασμένο Σάββατο, στην οποία εξήγησε τη θέση του και ως εκ τούτου της Γαλλικής Δημοκρατίας απέναντι στο Ισλάμ και στον φανατικό ισλαμισμό, ο Εμανουέλ Μακρόν επανήλθε: δημοσίευσε άρθρο-απάντηση στους Financial Times προκειμένου να εξηγήσει ότι «η Γαλλία μάχεται εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού, ποτέ εναντίον του Ισλάμ». Ηταν μια απάντηση του προέδρου της Γαλλίας σε άρθρο που είχε δημοσιευτεί στον ιστότοπο των FT την περασμένη Δευτέρα.

Σε μια μακροσκελή «επιστολή προς τον εκδότη», που αναρτήθηκε και στον ιστότοπο της γαλλικής προεδρίας, ο Μακρόν εξέφρασε την αγανάκτησή του για το άρθρο, το οποίο, όπως δηλώνει, «τον κατηγορεί ότι στιγματίζει για εκλογικούς σκοπούς τους γάλλους μουσουλμάνους, ακόμη χειρότερα, ότι καλλιεργεί ένα κλίμα φόβου και καχυποψίας απέναντί τους».

«Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να ισχυριστεί ότι η Γαλλία, το κράτος της, καλλιεργεί τον ρατσισμό εις βάρος των μουσουλμάνων», τονίζει ο Μακρόν, εκτιμώντας ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύθηκαν.

Οπως και στη συνέντευξή του την προηγούμενη εβδομάδα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera με έδρα το Κατάρ, ο Μακρόν επιθυμεί να εξηγήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας ότι η μάχη του είναι «εναντίον του ισλαμιστικού αυτονομισμού» (δηλαδή των φανατικών ισλαμιστών που δεν επιθυμούν να υπακούουν στους νόμους του γαλλικού κράτους, αλλά σε αυτούς που επιβάλλει ο τρόπος με τον οποίο ερμηνεύουν το Ισλάμ) και όχι εναντίον του Ισλάμ, την ώρα που μουσουλμάνοι σε πολλές χώρες αντέδρασαν οργισμένα στις δηλώσεις του προέδρου, καλώντας και σε μποϊκοτάζ των γαλλικών προϊόντων.

Αφού υπενθυμίζει τη σειρά των τρομοκρατικών επιθέσεων που σημειώθηκαν στη Γαλλία μετά την επίθεση στη σατιρική εφημερίδα Charlie Hebdo το 2015, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί συνολικά 300 άνθρωποι, ο Μακρόν εξηγεί ότι η Γαλλία δέχεται επίθεση για τις αξίες της, την κοσμικότητα του κράτους της, την ελευθερία της έκφρασης και υπογραμμίζει ότι «δεν θα εκχωρήσει τίποτα».

Παράλληλα, στο άρθρο του στη βρετανική εφημερίδα ο Γάλλος πρόεδρος παρουσιάζει με λεπτομέρειες την περίπτωση του «ισλαμιστικού αυτονομισμού», ο οποίος σύμφωνα με τον ίδιο είναι «πεδίο καλλιέργειας τρομοκρατικών τάσεων».

Κάνει λόγο «για εκατοντάδες ριζοσπαστικοποιημένα άτομα, για τα οποία φοβόμαστε ότι ανά πάσα στιγμή θα πάρουν ένα μαχαίρι και θα πάνε να σκοτώσουν Γάλλους».

«Σε κάποιες συνοικίες, όπως και στο διαδίκτυο, ομάδες που συνδέονται με το ακραίο Ισλάμ διδάσκουν στα παιδιά της Γαλλίας το μίσος προς τη Δημοκρατία, τα καλούν να μη σέβονται τους νόμους».

«Δεν με πιστεύετε; Ξαναδιαβάστε τις συνομιλίες, τις εκκλήσεις για μίσος που διαδίδονται στο όνομα ενός παρεκκλίνοντος Ισλάμ στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης που τελικά κατέληξαν στον θάνατο του καθηγητή Σαμουέλ Πατί πριν από μερικές ημέρες. Πηγαίνετε να επισκεφθείτε τις συνοικίες όπου μικρά κορίτσια τριών ή τεσσάρων ετών φορούν μπούρκα» και «αναθρέφονται με ένα σχέδιο μίσους εναντίον των αξιών της Γαλλίας», καταγγέλλει.

«Εναντίον αυτού σκοπεύει να πολεμήσει σήμερα η Γαλλία», αλλά «ποτέ εναντίον του Ισλάμ».

«Κατά του σκοταδισμού, του φανατισμού, του βίαιου εξτρεμισμού. Ποτέ κατά μιας θρησκείας. Λέμε “όχι στη χώρα μας!”», υπογραμμίζει ο Μακρόν.

«Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας ως κυρίαρχου κράτους», τονίζει και σε ένα μήνυμα προς τους FT καταλήγει:

«Δεν έχουμε ανάγκη κανένα άρθρο εφημερίδας που προσπαθεί να μας διχάσει».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News