331
Η Αλίσα χαμογελά στο νοσοκομείο του Λονδίνου | Facebook

Λονδίνο: Επαναστατική θεραπεία «εξαφάνισε» ανίατο καρκίνο σε 13χρονη

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2022, 17:59
Η Αλίσα χαμογελά στο νοσοκομείο του Λονδίνου
|Facebook

Λονδίνο: Επαναστατική θεραπεία «εξαφάνισε» ανίατο καρκίνο σε 13χρονη

Protagon Team Protagon Team 11 Δεκεμβρίου 2022, 17:59

Με μία επαναστατική θεραπεία που λέγεται «επεξεργασία βάσης» θεραπεύθηκε ανίατος καρκίνος σε 13χρονη ασθενή στο Λονδίνο.

Με την πρωτοποριακή μέθοδο που ανακαλύφθηκε έξι χρόνια νωρίτερα, οι επιστήμονες παρεμβαίνουν στο DNA του ασθενούς. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που εφαρμόζεται παγκοσμίως.

Καθώς όλες οι άλλες θεραπείες είχαν αποτύχει για την 13χρονη Αλίσα, που διαγνώστηκε με επιθετικού τύπου λευχαιμία, οι γιατροί αποφάσισαν να εφαρμόσουν για πρώτη φορά την μέθοδο, η οποία παρεμβαίνει στη μοριακή δομή του DNA. Η θεραπεία τής χορηγήθηκε τον Μάιο.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία με την οποία επιστήμονες στοχοποιούν ένα συγκεκριμένο σημείο του γενετικού κώδικα και στη συνέχεια αλλάζουν τη μοριακή δομή μίας από τις τέσσερις βάσεις του DNA. Ακολουθεί μία σειρά από τροποποιήσεις έως ότου ολοκληρωθεί η θεραπεία.

Ο γιατρός Γουάσιμ Κάσιμ στο νοσοκομείο Great Ormond Street του Λονδίνου, μέλος της ιατρικής ομάδας που ανέπτυξε τη θεραπεία, είπε στο BBC ότι έχει τεράστιες δυνατότητες και μπορεί να εφαρμοστεί σε πολλές ασθένειες.

Η Αλίσα έμεινε αρχικά ευάλωτη σε μολύνσεις καθώς στον οργανισμό της γινόταν μάχη ανάμεσα στα τροποποιημένα και στα καρκινικά κύτταρα. Μετά από ένα μήνα, κι ενώ βρισκόταν σε ύφεση, της έγινε δεύτερη μεταμόσχευση νωτιαίου μυελού για να αναγεννηθεί το ανοσοποιητικό της σύστημα.

Για 16 εβδομάδες, η 13χρονη παρέμεινε στο νοσοκομείο σε απομόνωση, καθώς ήταν πολύ εύκολο να μολυνθεί από κάποιο μικρόβιο.

Μετά το τρίμηνο τσεκ-απ βρέθηκαν ξανά ίχνη καρκίνου, αλλά οι δύο πιο πρόσφατες εξετάσεις ήταν καθαρές.

Η 13χρονη δηλώνει ευγνώμων και ανυπομονεί να γιορτάσει τα Χριστούγεννα με την οικογένειά της.

Ο Ντέιβιντ Λιου, ένας από τους εφευρέτες της μεθόδου στο Ινστιτούτο Broad, είπε ότι του φαινόταν «λίγο σουρεαλιστικό» ότι άνθρωποι υποβλήθηκαν σε θεραπεία μόλις έξι χρόνια μετά την ανακάλυψη της τεχνολογίας.

Η θεραπεία εφαρμόστηκε σε εννέα ακόμα ασθενείς το τελευταίο διάστημα, ανάμεσά τους σε πάσχοντες από δρεπανοκυτταρική αναιμία, πολύ υψηλή χοληστερίνη που είναι κληρονομική στις οικογένειές τους και βήτα-θαλασσαιμία, μία μορφή διαταραχής του αίματος.

Οι γιατροί δηλώνουν ενθουσιασμένοι με το νέο όπλο που έχουν στα χέρια τους και ανυπομονούν να το χρησιμοποιήσουν σε περισσότερους ασθενείς.

Αυτή ήταν μόνο η αρχή, είπε χαρακτηριστικά ο Λιου.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...