3390
Η Ουκρανία αντεπιτίθεται. Σύμφωνα με το Κίεβο, η φωτιά και οι καπνοί είναι από ρωσικό πλοίο που χτυπήθηκε στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ | Kirillovka.ks.ua/Handout via REUTERS

Η 29η ημέρα του πολέμου: Ρωσική υποχώρηση – ένας μήνας ηρωικής αντίστασης των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2022, 22:47
Η Ουκρανία αντεπιτίθεται. Σύμφωνα με το Κίεβο, η φωτιά και οι καπνοί είναι από ρωσικό πλοίο που χτυπήθηκε στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ
|Kirillovka.ks.ua/Handout via REUTERS

Η 29η ημέρα του πολέμου: Ρωσική υποχώρηση – ένας μήνας ηρωικής αντίστασης των Ουκρανών

Protagon Team Protagon Team 24 Μαρτίου 2022, 07:01
ΕΝΗΜΕΡΩΘΗΚΕ: 24/03/2022, 22:47

Η 29η ημέρα του πολέμου ανέτειλε με αναφορές ότι οι ρωσικές δυνάμεις όχι μόνο έχουν σταματήσει την προέλαση τους προς το Κίεβο, αλλά έχουν υποχωρήσει για να ανασυνταχθούν πιο μακριά από την πρωτεύουσα. Έκλεισε ένας μήνας από τότε που ο Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε τη διαταγή στα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, δήθεν για να προστατευθούν οι ρωσόφωνοι πληθυσμοί στις ανατολικές επαρχίες. Ένας μήνας που προκάλεσε τεράστια ανθρωπιστική κρίση, νεκρούς και καταστροφές και μια παγκόσμια οικονομική αναστάτωση.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

22:48 Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε σε δεξαμενές καυσίμων στο Κίεβο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ. Η φωτιά που ξέσπασε μετά την έκρηξη φώτισε τον ουρανό του Κιέβου, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για τραυματισμούς.

22:21 Ο επικεφαλής της μίας από τις δύο αυτοανακηρυχθείσες «δημοκρατίες» των φιλορώσων αυτονομιστών της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι έφτασε στη Μαριούπολη, πόλη που πολιορκείται εδώ και εβδομάδες από τον ρωσικό στρατό, για να επιβλέψει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στον πληθυσμό, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το «υπουργείο Πληροφοριών» του Ντονέτσκ δείχνει τον Ντένις Πουσίλιν να επισκέπτεται ένα «κέντρο ανθρωπιστικής βοήθειας» που οργάνωσε ο ρωσικός στρατός σε ένα υπόστεγο. Δεκάδες άνθρωποι παραλαμβάνουν τρόφιμα.

Η αυθεντικότητα αυτού του βίντεο δεν είναι δυνατόν να επαληθευτεί προς το παρόν, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

21:34 Ρώσοι και Ουκρανοί προχώρησαν σήμερα σε ανταλλαγή αιχμαλώτων, όπως ανέφεραν η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης και η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ρωσίας.

«Σε αντάλλαγμα για δέκα αιχμάλωτους κατακτητές, παραλάβαμε δέκα δικούς μας στρατιώτες» ανέφερε η Ιρίνα Βέρεστσουκ, υποστηρίζοντας ότι αυτή ήταν «η πρώτη πραγματική ανταλλαγή αιχμαλώτων» μετά την έναρξη του πολέμου.

21:10 Ο  Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το Κίεβο και η Μόσχα συμφωνούν σε τεχνικά ζητήματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, αλλά ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε εδαφικά ζητήματα όπως η Κριμαία.

O Ερντογάν στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες μετά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο τούρκος πρόεδρος είπε ότι τα ψηφίσματα που εγκρίθηκαν από τη Βορειοατλαντική Συμμαχία δεν πρέπει να εκληφθούν ως απειλή προς τη Ρωσία ή προς οποιαδήποτε τρίτη χώρα, αλλά ότι αυτά θα πρέπει να θεωρηθούν αποτρεπτικά.

!! 21:02 Οι λονδρέζικοι Times ανέφεραν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν βρίσκεται κάθε μέρα που περνάει απειλούμενος με πραξικόπημα από τις μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πηροφοριοδότης που βρίσκεται στην καρδιά των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, μετέφερε στον Βλαντίμιρ Οσέτσκιν -μέσω επιστολών- ότι το χάος και η δυσαρέσκεια έχουν κατακλύσει τις υπηρεσίες ασφαλείας μετά την αποτυχημένη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Ο Oσέτσκιν, ο οποίος βρίσκεται στον κατάλογο των πλέον καταζητούμενων του Κρεμλίνου για το έργο του στην αποκάλυψη σκανδάλου κακοποιήσεων στις φυλακές, έχει δημοσιεύσει σχεδόν δώδεκα από τις επιστολές.

Δήλωσε στους Times ότι το ρίσκο που αναλαμβάνουν οι πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να μιλήσουν είναι ένα σημάδι της αυξανόμενης οργής τους προς τον Πούτιν, ο οποίος φέρεται να τους κατηγορεί για την αποτυχία της προσπάθειας της Ρωσίας να ανατρέψει την κυβέρνηση στο Κίεβο.

«Επί 20 χρόνια ο Πούτιν αποτελούσε εγγυητή της σταθερότητας στη Ρωσία. Οι αξιωματικοί της FSB, οι αστυνομικοί, οι κρατικοί εισαγγελείς, αυτοί οι άνθρωποι μέσα στο σύστημα, ήταν σε θέση να ζουν μια καλή ζωή» είπε ο Οσέτσκιν στους Times.

20:50 Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε ότι οι αποφάσεις της Δύσης για τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Ουκρανίας ενθάρρυναν το Κίεβο να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορωσικών αυτονομιστικών περιοχών στην ανατολική Ουκρανία, με αποτέλεσμα οι συνέπειες να είναι τρομερές.

!! 20:31 Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για την επισιτιστική ασφάλεια, σε συμφωνία με την G7, ως αντίδραση στον κίνδυνο «λιμού» σε πολλές χώρες που θα μπορούσε να προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

O Εμανουέλ Μακρόν σε δηλώσεις του προς τα ΜΜΕ μετά τη Σύνοδο των G7 και του ΝΑΤΟ (REUTERS/Gonzalo Fuentes)

Σε δηλώσεις του μετά τη σύνοδο των ηγετών της G7 και του ΝΑΤΟ, ο γάλλος πρόεδρος προέτρεψε τη Μόσχα να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να επιτρέψει τη σπορά στην Ουκρανία, καθώς σε διαφορετική περίπτωση ο πόλεμος θα μπορούσε να προκαλέσει σε 12 έως 18 μήνες «αναπόφευκτο λιμό», με πιο αξιοσημείωτο τον κίνδυνο έλλειψης σιτηρών στην Αίγυπτο και στην ευρύτερη περιοχή της βόρειας Αφρικής.

20:09 Ο ηγέτης της Τσετσενίας Ραμζάν Καντίροφ υποστήριξε ότι οι δυνάμεις του κατέλαβαν το δημαρχείο της Μαριούπολης, την οποία πολιορκεί ο ρωσικός στρατός.

Σε μια κίνηση απίστευτου κυνισμού ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει επιστρατεύει μουσουλμάνους τσετσένους μαχητές για να καθαρίσουν την υπόθεση της χριστιανικής Μαριούπολης, πόλης στρατηγικής σημασίας στη Θάλασσα του Αζόφ.

«Οι άντρες αναφέρουν μέσω ραδιοεπικοινωνίας ότι απελευθέρωσαν το κτίριο της διοίκησης της Μαριούπολης κι ότι ύψωσαν τη σημαία μας», έγραψε ο Καντίροφ στο Telegram, υποστηρίζοντας πως οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν «εγκαταλείψει τις θέσεις τους».

«Με τη βοήθεια του Αλλάχ, η Μαριούπολη σύντομα θα καθαριστεί πλήρως», σημείωσε.

19:15 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατήγγειλε ότι οι ρώσοι κατακτητές καθημερινά μεταφέρουν στα εδάφη τους Ουκρανούς, από τους οποίους παίρνουν τις ταυτότητες τους και τα τηλεφώνα τους και στην συνέχεια προσπαθούν να τους επιστρατεύουν εντάσσοντας τους στον δικό τους στρατό.

Αυτά ο Ζελένσκι τα είπε στην ομιλία του μέσω βιντεοδιάσκεψης στην σύνοδο των της G7, μεταδίδει το ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Ukrinform.

O Ζελένσκι μιλώντας στη σύνοδο των G7 στις Βρυξέλλες (Jesco Denzel/BPA/Handout via REUTERS)

19:03 Ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς προειδοποίησε τη Ρωσία να μην κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

«Εάν η Ρωσία προετοιμάζει μια επιχείρηση παραπλάνησης ώστε να χρησιμοποιήσει τέτοια (χημικά και βιολογικά) όπλα (στην Ουκρανία), αυτό θα ήταν παραβίαση όλων των κανόνων, συμφωνιών και συμβάσεων», είπε στους δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

18:32 Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ δήλωσε πως νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία θα έπρεπε να επιβληθούν ως αντίδραση σε κάποια νέα εξέλιξη στην κρίση, κάτι που, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή.

«Αν θέλουμε να έχουμε νέες κυρώσεις, χρειάζεται να τις επιβάλουμε ως αντίδραση σε κάτι. Προς το παρόν, η κατάσταση δεν βελτιώνεται, αυτό είναι βέβαιο», είπε ο Μπετέλ κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Όμως το γεγονός είναι ότι, αν επιβάλουμε κυρώσεις τώρα, περισσότερες κυρώσεις, με την υπάρχουσα κατάσταση των πραγμάτων, ποιο θα είναι το επόμενο βήμα;» διερωτήθηκε, απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

17:47 Το κινεζικό υπουργείο Αμυνας δήλωσε ότι είναι εντελώς ψευδής ο ισχυρισμός ότι η Κίνα «γνώριζε από πριν» για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για προσπάθεια στιγματισμού της χώρας.

Οι δηλώσεις του υπουργείου έγιναν ως απάντηση σε αναφορές από ξένα ΜΜΕ ότι η Κίνα αγνόησε τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ ότι η Ρωσία θα επιτίθετο στην Ουκρανία.

«Η Κίνα διαφωνεί κάθετα και αντιτίθεται σε αυτούς τους ισχυρισμούς, τους οποίους εκφράζουν οι ΗΠΑ για να «αποποιηθούν των ευθυνών τους και να στιγματίσουν την Κίνα», ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Αμυνας.

Πιστεύεται ευρέως ότι ο ρώσοι αξιωματούχοι είχαν ενημερώσει κινέζους ομολόγους τους, κατά την επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο στις αρχές Φεβρουαρίου με αφορμή την έναρξη των Χειμερικνών Ολυμπιακών Αγώνων.

17:21 Νέο βίντεο από το χτύπημα των Ουκρανών στο ρωσικό αποβατικό πλοίο που ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική θάλασσα.

16:44 Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε δήλωσε ότι δεν αναμένει να υπάρξει απόφαση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

16:39 Είναι ενδεχόμενο ότι η Ρωσία προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πρόσχημα για την χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία απευθύνοντας κατηγορίες στις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους ότι προετοιμάζουν χημική επίθεση, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

16:25 Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την ανάκληση του πρεσβευτή της στην Μόσχα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις προσβλητικές δηλώσεις της πρεσβευτή της Ρωσίας στην Σόφια σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Περισσότερα εδώ.

16:01 Τουλάχιστον έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και 15 ακόμη τραυματίστηκαν σε έναν ρωσικό βομβαρδισμό στο Χάρκοβο, στην βορειοανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο τοπικός κυβερνήτης με ανάρτηση στο Telegram.

«Σύμφωνα με προκαταρκτικό απολογισμό, έξι άμαχοι σκοτώθηκαν και ακόμη 15 τραυματίστηκαν και νοσηλεύονται», έγραψε ο Όλεγκ Σινεγκούμποφ, προσθέτοντας ότι ο βομβαρδισμός έπληξε ένα ταχυδρομείο κοντά στο οποίο οι κάτοικοι της περιοχής ελάμβαναν ανθρωπιστική βοήθεια.

15:48 Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν την Πέμπτη νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Οι κυρώσεις αυτές αφορούν μεταξύ άλλων δεκάδες εταιρείες του τομέα της Άμυνας, 328 μέλη του νομοθετικού σώματος της Δούμας καθώς και τον επικεφαλής της Sberbank, όπως δήλωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών.

Οι συναλλαγές χρυσού στις οποίες εμπλέκεται η Ρωσία ενδέχεται να υπόκεινται σε κυρώσεις από τις αρχές των ΗΠΑ, ανέφερε επίσης σε δήλωση το ΥΠΟΙΚ.

!! 15:02 «Ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και για αυτό το ενδεχόμενο», είπε κατά την άφιξή του στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφορικά με το ενδεχόμενο η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν να κάνει χρήση χημικών όπλων στην Ουκρανία.

Ο Πρωθυπουργός είχε σειρά επαφών με τους ηγέτες κρατών-μελών του ΝΑΤΟ.

14:40 Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζήτησε από τις χώρες του ΝΑΤΟ την παροχή «στρατιωτικής βοήθειας χωρίς περιορισμούς» προς την χώρα του, ώστε να μπορέσει πολεμήσει τον ρωσικό στρατό τον οποίο μέχρι στιγμής αντιμετωπίζει «σε άνισες συνθήκες».

«Για να σώσουμε τους ανθρώπους και τις πόλεις μας, η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, Οπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας», δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος σε βιντεομήνυμά του στο Telegram, το οποίο απευθύνεται στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων του ΝΑΤΟ.

14:07 Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δεχθούν έως και 100.000 Ουκρανούς που εγκαταλείπουν τη χώρα τους για να γλιτώσουν από τη ρωσική εισβολή, δήλωσαν σήμερα στο Reuters δύο πηγές που σημείωσαν ότι επίκειται ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

!! 14:01 Ο Σεργκέι Σοϊγκού είναι εδώ, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων. Να απαντήσει στις φήμες για την κατάσταση της «υγείας» του υπουργού Αμυνας  ή για τη δυσαρέσκεια του Βλαντιμίρ Πούτιν προς το πρόσωπό του επιχείρησε το Κρεμλίνο.

Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα εμφανίζεται ο υπουργός να συμμετέχει κανονικά μέσω τηλεδιάσκεψης στο Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ενημερώνοντας τον ίδιο τον Πούτιν για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Μάλιστα, ο φακός εστιάζει στο πρόσωπό του ώστε να γίνει σαφής η παρουσία του. Πάντως αυτή ήταν η πρώτη δημόσια εμφάνισή του Σοιγκού εδώ και 13 μέρες.

13:22 Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, επιβεβαίωσε ότι ο ρώσος ολιγάρχης και ιδιοκτήτης της Τσέλσι Ρομάν Αμπράμοβιτς είχε βοηθήσει αρχικά στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αλλά η διαδικασία βρίσκεται τώρα στα χέρια των διαπραγματευτικών ομάδων των δύο πλευρών.

«Οντως συμμετείχε στο αρχικό στάδιο», δήλωσε ο Πεσκόφ σε δημοσιογράφους. «Τώρα οι διαπραγματεύσεις γίνονται ανάμεσα στις δύο ομάδες, στους Ουκρανούς και στους Ρώσους».

12:50 Σύμφωνα με την Telegraph, η Shell σκοπεύει να προχωρήσει σε επενδύσεις αξίας 25 δισ. δολαρίων στη Βρετανία, μετά την αποχώρησή της από τη Ρωσία.

12:43 Περισσότερα από τα μισά παιδιά στην Ουκρανία έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τις εστίες τους λόγω της ανασφάλειας και των συγκρούσεων που έχουν ξεσπάσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στις 24 Φεβρουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα η Unicef.

«Στη διάρκεια ενός μήνα πολέμου στην Ουκρανία εκτοπίστηκαν 4,3 εκατομμύρια παιδιά, περισσότερος από τον μισό παιδικό πληθυσμό που εκτιμάται στα 7,5 εκατομμύρια», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η Unicef.

12:31 Η Ουκρανία μάχεται για την ασφάλεια όλης της Ευρώπης και θα πρέπει να γίνει πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο της Σουηδίας μέσω τηλεδιάσκεψης.

«Δεν μαχόμαστε μόνο για τον λαό της Ουκρανίας, αλλά για την ασφάλεια της Ευρώπης και έχουμε αποδείξει ότι αξίζουμε να γίνουμε πλήρη μέλη της ΕΕ», επεσήμανε ο Ζελένσκι.

12:00 Ξεκίνησε η σύνοδος του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, παρουσία του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Στην οικογενειακή φωτογραφία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεις με τους ηγέτες των κρατών-μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

(Brendan Smialowski/ Pool via REUTERS)

11:02 Τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν, εκ των οποίων δύο παιδιά, και έξι τραυματίστηκαν από ρωσικά πλήγματα στην περιοχή Ρουμπίζνε, κοντά στο Λουγκάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσε ο κυβερνήτης της περιφέρειας Σεργκέι Γκαϊντάι.

10:48 Το ουκρανικό Πολεμικό Ναυτικό ανακοίνωσε ότι κατέστρεψε ένα ρωσικό αποβατικό πλοίο το οποίο ήταν αγκυροβολημένο στο λιμάνι της πόλης Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική θάλασσα.

«Το πλοίο μεταφοράς στρατευμάτων Orsk καταστράφηκε στο κατεχόμενο λιμάνι Μπερντιάνσκ. Δόξα στην Ουκρανία!», έγραψε το Πολεμικό Ναυτικό σε μήνυμά του στον λογαριασμό του στο Facebook, συνοδευόμενο από τρεις φωτογραφίες: ένα γενικό πλάνο του πλοίου χωρίς καμία ζημιά και δύο φωτογραφίες από μακριά που δείχνουν καπνό να υψώνεται από το λιμάνι και το πλοίο να φλέγεται, χωρίς ωστόσο αυτό να φαίνεται καθαρά.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, το οποίο επικαλείται το τηλεοπτικό δίκτυο Zvezda του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το πλοίο αυτό μεταφοράς στρατευμάτων και υλικού ανήκε στον Στόλο της Μαύρης Θάλασσας και ήταν το πρώτο ρωσικό πολεμικό πλοίο που έφτασε στο Μπερντιάνσκ στις 21 Μαρτίου.

10:46 Κατ’ ιδίαν συνάντηση είχαν στις Βρυξέλλες, πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Ταγίπ Ερντογάν, με θέμα την κατάσταση στην Ουκρανία.

10:33 «Ο Πούτιν πέρασε την κόκκινη γραμμή της βαρβαρότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Μπόρις Τζόνσον, προσερχόμενος στην Έκακτη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

«Πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους να προστατευτούν», προσέθεσε.

10:04 Μεγάλη πτώση της τάξεως του 2,2% σημείωσαν στην έναρξη της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου στο Παρίσι, οι μετοχές της Renault, εξαιτίας της απόφασης να αναστείλει τελικά τη δραστηριότητά της στη Ρωσία, αλλά και λόγω της ζημιάς στην εικόνα της εταιρείας από την επαμφοτερίζουσα στάση της σχετικά με την παρουσία της στη ρωσική αγορά.

10:00 Ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ λίγη ώρα πριν από την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.

«Ο (ουκρανός) πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα», εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Το ΝΑΤΟ θα συζητήσει επίσης τη σημασία «να επανεκκινήσει τις άμυνές του στην ανατολική του πτέρυγα», σημείωσε ο ίδιος.

08:01 Για χιλιάδες απώλειες του ρωσικού στρατού έκανε λόγο το βρετανικό υπουργείο Άμυνας που έχει καλή και διαβαθμισμένη πληροφόρηση για το τι συμβαίνει στην Ουκρανία.

Στην τελευταία ενημέρωση από το υπουργείο σημειώνεται ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι η Ρωσία έχει υποστεί χιλιάδες απώλειες κατά τον έναν μήνα της εισβολής στην Ουκρανία και είναι πιθανό να επιχειρήσει να κινητοποιήσει εφεδρείες αλλά και στρατιώτες ιδιωτικών εταιρειών όπως και ξένους μισθοφόρους, προκειμένου να καλύψει τα κενά.

07:19 Οι 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκριναν νέα στρατιωτική βοήθεια αξίας 500 εκατομμυρίων ευρώ στην Ουκρανία, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που είναι αφιερωμένη στην εισβολή της Ρωσίας στη γειτονική της χώρα, με προσκεκλημένο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Η ΕΕ θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Ουκρανία καθώς η Ρωσία συνεχίζει να προκαλεί δεινά «στον ουκρανικό πληθυσμό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, ο Τζοζέπ Μπορέλ.

Προηγούμενο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας που εγκρίθηκε είχε αξία άλλων 500 εκατ. ευρώ. Η αποστολή όπλων σε κράτος-μη μέλος της ΕΕ που υφίσταται επίθεση αποτελεί ιστορική πρωτιά.

06:20 Πυρκαγιές που είχαν ξεσπάσει στην αποκλεισμένη ζώνη του κατεστραμμένου πυρηνικού εργοστασίου στο Τσερνόμπιλ έχουν πλέον κατασβεστεί, άλλες όμως δεν έχουν τεθεί ακόμη υπό έλεγχο, ανακοίνωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΙΑΕΑ, Ραφαέλ Γκρόσι, τέσσερις πυρκαγιές κατασβέστηκαν.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ανέφερε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι είχαν εκδηλωθεί επτά φωτιές στην περιοχή, σε έκταση δύο τετραγωνικών χιλιομέτρων, εκτιμώντας πως οφείλονται είτε σε ρωσικούς βομβαρδισμούς είτε σε εμπρησμούς.

Η περιοχή γύρω από το εργοστάσιο όπου έγινε ένα από τα χειρότερα πυρηνικά δυστυχήματα στην ιστορία ελέγχεται από τα ρωσικά στρατεύματα σχεδόν από την έναρξη του πολέμου.

06:02 Οι μάχες συνεχίζονται γύρω από την πολιορκημένη πόλη Ιζιούμ, ενημέρωσε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας της Ουκρανίας μέσω Facebook.

Στην περιφέρεια Ντονέτσκ (ανατολικά) οι περισσότερες μονάδες δέχονται σφοδρά πυρά, ανέφεραν οι ουκρανοί στρατηγοί.

Δείτε την εξέλιξη των μαχών από τις 24 Φεβρουαρίου, σε έναν διαδραστικό χάρτη που δημιούργησε το Sky News.

!! 04:55 Ο ρωσικός στρατός υποχώρησε 30 και πλέον χιλιόμετρα ανατολικά του Κιέβου τις τελευταίες 24 ώρες και άρχισε να στήνει αμυντικές θέσεις σε διάφορα μέτωπα στην Ουκρανία, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας.

«Οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τους Ρώσους στα 55 χιλιόμετρα ανατολικά και βορειοανατολικά του Κιέβου», δήλωσε στον Τύπο ο αξιωματούχος, υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. Την Τρίτη, το Πεντάγωνο εκτιμούσε ακόμη ότι οι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονταν 15 ως 20 χιλιόμετρα από το κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

«Αρχίζουμε να διαπιστώνουμε ότι υποχωρούν και στήνουν αμυντικές θέσεις. Δεν είναι ότι δεν προελαύνουν, είναι πως δεν προσπαθούν να προελάσουν. Παίρνουν αμυντικές θέσεις», παρατήρησε ο αξιωματούχος του Πενταγώνου.

03:48 Ο αυστραλός πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον δήλωσε σήμερα ότι εκφράζει τις ενστάσεις και τις ανησυχίες του για τη συμμετοχή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στη σύνοδο των G20 που προγραμματίζεται να διεξαχθεί στην Ινδονησία εφέτος.

«Η ιδέα ότι θα καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο οι ΗΠΑ είναι ήδη σε θέση να καταγγέλλουν για εγκλήματα πολέμου, για μένα παραπάει», τόνισε ο συντηρητικός πρωθυπουργός στον Τύπο.

02:10 «Αν η Ρωσία προκληθεί από το NATO, δεν ξέρω… είμαστε μια πυρηνική δύναμη, γιατί όχι;». Ο αν. πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι γίνεται ένας ακόμη ρώσος αξιωματούχος που επισείει την πιθανότητα πυρηνικής σύρραξης στην Ουκρανία. Είχαν προηγηθεί ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ και ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

01:43 Μόνο η Κίνα -που έχει και αυτό τη σημασία του- ψήφισε μαζί με τη Ρωσία σχέδιο που κατέθεσε η Μόσχα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την πρόσβαση στην ανθρωπιστική βοήθεια και την προστασία του άμαχου πληθυσμού στην Ουκρανία.

Στο σχέδιο δεν γινόταν αναφορά στον ρόλο της Ρωσίας στην κρίση και έτσι δεν πέρασε.

Στην ψηφοφορία που διεξήχθη στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, υπέρ τάχθηκαν μόνο η Ρωσία και η Κίνα. Τα υπόλοιπα 13 μέλη επέλεξαν την αποχή.

«Εάν η Ρωσία ενδιαφερόταν για την ανθρωπιστική κρίση, θα σταματούσε να βομβαρδίζει παιδιά και θα έβαζε τέλος στις τακτικές πολιορκίας. Αλλά δεν το έκανε», δήλωσε η πρεσβευτής της Βρετανίας στον ΟΗΕ Μπάρμπαρα Γούντγουορντ.

01:00 Σε νέο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του, ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε να οργανωθούν διαδηλώσεις σε όλο τον κόσμο, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης και ηρωικής αντίστασης του λαού του.

«Υποστηρίξτε την Ουκρανία, την ελευθερία, τη ζωή. Βγείτε στις πλατείες και στους δρόμους σας για να σας δουν και να σας ακούσουν όλοι», παρότρυνε. «Φωνάξτε ότι οι άνθρωποι μετράνε, η ελευθερία μετράει, η Ουκρανία μετράει», συνέχισε. «Η Ρωσία άρχισε πόλεμο εναντίον της ελευθερίας», πρόσθεσε, επιχειρηματολογώντας ότι η Μόσχα «προσπαθεί να συντρίψει την ελευθερία όλων των ανθρώπων στην Ευρώπη και στον κόσμο».

00:56 Το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραδώσει άλλους 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους στην Ουκρανία, διπλασιάζοντας τις παραδόσεις όπλων μετά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Παρά την «εξαιρετικά θαρραλέα» αντίσταση των Ουκρανών, «δεν μπορούμε και δεν πρόκειται να μην αντιδράσουμε και να αφήσουμε τους Ρώσους να κονιορτοποιούν ουκρανικές πόλεις», ανέφερε ο Μπόρις Τζόνσον πριν από τις συνόδους του NATO και της G7 στις Βρυξέλλες, έναν μήνα μετά το ξέσπασμα του πολέμου.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θα συνεργαστεί με τους συμμάχους (του) για να αυξηθεί η στρατιωτική και οικονομική υποστήριξη στην Ουκρανία, να ενισχυθούν οι άμυνές της καθώς αντιστρέφει τον ρου αυτής της μάχης», πρόσθεσε.

00:12 Ο υπ. Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα εξέφρασε ικανοποίηση για την απόφαση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault να αναστείλει τελικά τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Μόσχα, μερικές ώρες αφού ο ίδιος κάλεσε σε παγκόσμιο «μποϊκοτάζ» των προϊόντων της εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απόφασης της εταιρείας να συνεχίσει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία.

«Χαιρετίζω την ανακοίνωση του ομίλου Ρενό για την αναστολή των βιομηχανικών δραστηριοτήτων της στη Ρωσία. Υπεύθυνη χειρονομία με δεδομένη τη βάρβαρη επίθεση της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας», έγραψε ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών στα αγγλικά στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Λίγο νωρίτερα η Renault είχε ανακοινώσει ότι αναστέλλει άμεσα τις «δραστηριότητες του εργοστασίου της στη Μόσχα» και μελετά «τις πιθανές επιλογές σχετικά με τη συμμετοχή της» στη ρωσική θυγατρική της AvtoVAZ.

Διαβάστε: Η 28η ημέρα του πολέμου, όπως συνέβη, λεπτό προς λεπτό

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...