249
Η Σοφία Σαπέγκα (χωρίς μάσκα) στο δικαστήριο της Λευκορωσίας, την Παρασκευή | Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS

Λευκορωσία: Εξι χρόνια φυλάκιση στη ρωσίδα σύντροφο του Προτάσεβιτς για «υποκίνηση μίσους»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 14:10
Η Σοφία Σαπέγκα (χωρίς μάσκα) στο δικαστήριο της Λευκορωσίας, την Παρασκευή
|Leonid Scheglov/BelTA/Handout via REUTERS

Λευκορωσία: Εξι χρόνια φυλάκιση στη ρωσίδα σύντροφο του Προτάσεβιτς για «υποκίνηση μίσους»

Protagon Team Protagon Team 6 Μαΐου 2022, 14:10

Στις 23 Μαΐου του 2021, συνέβη το ανήκουστο για τα δεδομένα της Ευρώπης: πολεμικά μαχητικά της Λευκορωσίας παρενόχλησαν επιβατική πτήση γεμάτη κόσμο, υποχρέωσαν το αεροπλάνο να προσγειωθεί στην πρωτεύουσα, το Μινσκ, όπου λευκορώσοι πράκτορες απήγαγαν δύο από τους επιβάτες, μπροστά στα έκπληκτα μάτια των υπολοίπων.

Οπως αποδείχθηκε, επρόκειτο για τον Ρομάν Προτάσεβιτς, λευκορώσο δημοσιογράφο, εχθρό του «δικτάτορα» Αλεξάντερ Λουκασένκο, και η σύντροφός του Σοφία Σαπέγκα. Το ζευγάρι έμενε στη Λιθουανία.

Λίγο μετά την σύλληψή τους, ο Προτάσεβις και η Σαπέγκα ανακρίθηκαν και μεταφέρθηκαν σε κατ’οίκον περιορισμό, σε ξεχωριστά διαμερίσματα, στο Μινσκ. Ο 27χρονος Προτάσεβιτς περιμένει ακόμα τη δίκη του, ενώ η 24χρονη φίλη του, ρωσίδα φοιτήτρια, καταδικάστηκε την Πέμπτη σε φυλάκιση έξι ετών για «υποκίνηση μίσους» από δικαστήριο στη δυτική Λευκορωσία, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση Vyasna.

Η ρωσική εφημερίδα Izvestia είχε γράψει ότι η Σαπέγκα συμφώνησε να συνεργαστεί με την ανάκριση και ως εκ τούτου θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μόνο έξι χρόνια φυλάκισης αντί για 12 χρόνια που είναι η μέγιστη ποινή για τις κατηγορίες που της προσάπτονταν.

Το αεροσκάφος ήταν της Ryanair και η πτήση είχε ξεκινήσει από το «Ελ. Βενιζέλος» με προορισμό το Βίλνιους της Λιθουανίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση και πολλές κυβερνήσεις των 27 ξεσηκώθηκαν για την πρωτοφανή στα χρονικά κρατική αεροπειρατεία και αποφάσισαν σειρά από κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος.

Τον Ιανουάριο, οι Αμερικανοί προχώρησαν ένα βήμα παραπέρα, ασκώντας ποινική δίωξη σε τέσσερις λευκορώσους κυβερνητικούς αξιωματούχους, που κατηγορούνται για την κρατική πειρατεία.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...