334
| REUTERS/Yves Herman/Pool

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την ΕΕ για την «κρατική αεροπειρατεία»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 00:14

Κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας από την ΕΕ για την «κρατική αεροπειρατεία»

Protagon Team Protagon Team 25 Μαΐου 2021, 00:14

Η ΕΕ αποφάσισε να κλείσει τον εναέριο της χώρο σε αεροσκάφη των αερογραμμών της Λευκορωσίας και να επιβάλει κυρώσεις στο καθεστώς του προέδρου της χώρας Αλεξάντρ Λουκασένκο που κατηγορείται για την εκτροπή του αεροσκάφους της Ryanair με σκοπό τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς.

Oι ηγέτες των 27 κρατών-μελών, που συνήλθαν στις Βρυξέλλες, ζήτησαν επίσης από τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ να αποφεύγουν τις πτήσεις αεροσκαφών τους πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας και απαίτησαν την «άμεση απελευθέρωση» του Προτάσεβιτς και της συντρόφου του.

Ζήτησαν επίσης  έρευνα από τον Διεθνή Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) για το περιστατικό της αναγκαστικής προσγείωσης του αεροσκάφους της Ryanair στη Λευκορωσία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν χρειάστηκαν παρά μόνο δύο ώρες για την ομόφωνη (όπως προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις) απόφαση, μια ένδειξη ότι η στάση είναι κοινή, έστω και αν δεν ήταν όσο ισχυρή όσο θα επιθυμούσαν κάποιοι.

Ειδικότερα, στα συμπεράσματά του, «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει σθεναρά την εξαναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair στο Μινσκ της  την 23η Μαΐου 2021, που έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των αερομεταφορών, καθώς επίσης και την κράτηση από τις αρχές της Λευκορωσίας του δημοσιογράφου Ραμάν Προτασεβιτς και της φίλης του Σοφία Σαπέγκα».

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά την άμεση απελευθέρωση των δύο, καθώς και την εγγύηση της ελεύθερης μετακίνησής τους.

Ακόμη καλεί:

  • τον ICAO να διερευνήσει επειγόντως αυτό το άνευ προηγουμένου και απαράδεκτο συμβάν
  • το Συμβούλιο να υιοθετήσει πρόσθετες λίστες κατά προσώπων και οντοτήτων το συντομότερο δυνατό, στη βάση του υφιστάμενου καθεστώτος κυρώσεων.
  • το Συμβούλιο να υιοθετήσει περαιτέρω στοχευμένες οικονομικές κυρώσεις και προσκαλεί τον ύπατο εκπρόσωπο και την Επιτροπή να υποβάλουν προτάσεις, χωρίς καθυστέρηση, για αυτό το σκοπό.
  • όλους τους αερομεταφορείς που εδρεύουν στην ΕΕ να αποφεύγουν πτήσεις στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας.
  • το Συμβούλιο να υιοθετήσει τα απαραίτητα μέτρα για να αποκλείσει τις πτήσεις λευκορωσικών αεροσκαφών στον εναέριο χώρο της ΕΕ και να αποτρέψει την πρόσβαση σε αεροδρόμια της ΕΕ πτήσεων που εκτελούνται από αυτά.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εκφράζει την αλληλεγγύη του στη (σσ: γειτονική προς την Λευκορωσία) Λετονία, σε συνέχεια της αδικαιολόγητης απέλασης Λετονών διπλωματών.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...