908
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιθεωρεί τιμητικό άγημα στις εκδηλώσεις μνήμης στον Τύμβο Μακεδονίτισσας | Facebook

Κύπρος 1974: Ο Αναστασιάδης για τα 43 χρόνια πόνου, απογοήτευσης, απώλειας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 12:52
Ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επιθεωρεί τιμητικό άγημα στις εκδηλώσεις μνήμης στον Τύμβο Μακεδονίτισσας
|Facebook

Κύπρος 1974: Ο Αναστασιάδης για τα 43 χρόνια πόνου, απογοήτευσης, απώλειας

Protagon Team Protagon Team 20 Ιουλίου 2017, 12:52

Να μην πάνε χαμένα τα 43 χρόνια πόνου, απογοήτευσης και απώλειας ζήτησε ο κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, με αφορμή τη θλιβερή 43η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, την 20η Ιουλίου του 1974.

«Μετρώντας κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα χρόνια της εισβολής, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μετρούμε τον πόνο, την απογοήτευση, την απώλεια. Την απώλεια της πατρίδας, των ανθρώπων, των μνημείων, αλλά όχι της μνήμης», έγραψε σε σχόλιό του στο Facebook. «Η μνήμη είναι εκεί, ισχυρή και ακλόνητη να στηρίζει την πίστη στην επιστροφή, τον αγώνα για τη δημιουργία μίας πατρίδας ελεύθερης, απαλλαγμένης από κατοχικά στρατεύματα που να ανήκει πραγματικά στους πολίτες της», τόνισε.

 

Μετρώντας κάθε χρόνο τέτοια μέρα τα χρόνια της εισβολής, δεν κάνουμε τίποτε άλλο παρά να μετρούμε τον πόνο, την…

Geplaatst door Νίκος Αναστασιάδης (Nicos Anastasiades) op Donderdag 20 juli 2017

Ο κ. Αναστασιάδης υπογράμμισε ότι «χρωστάμε σε πολλούς», αναφερόμενος σε αυτούς «που πολέμησαν και χάσαμε αλλά και σε αυτούς που πολέμησαν και είναι δίπλα μας φέροντας την αναπηρία και τις ουλές του πολέμου ως σημάδια πόνου και περηφάνιας». 

«Σε όλους αυτούς , οφείλουμε τον πιο μεγάλο φόρο τιμής, γιατί αποτελούν το πρότυπο μας και γι αυτούς οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι», είπε δίνοντας την υπόσχεση ότι «η θυσία τους, ο πόνος τους, δεν θα παν χαμένα, αλλά η δική τους μνήμη και αγώνας θα αποτελούν το φάρο που θα μας καθοδηγεί σε όλες μας τις πράξεις για το καλό της πατρίδας».

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σχολίασε ότι «δεν ξεχνάμε τα θύματα, δεν λησμονούμε τις συνέπειες της κατοχής». 

Η άλλη εκδοχή του Ακιντζί

Στα Κατεχόμενα η επέτειος «γιορτάστηκε» με μία μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του τουρκοκύπριου Μουσταφά Ακιντζί. Παρουσιάζοντας τη δική του εκδοχή της εισβολής, ο ίδιος επέρριψε ευθύνες στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας ότι τότε η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά «δεν είχαν την πολυτέλεια να τηρήσουν σιωπηλή στάση απέναντι στις εξελίξεις». Μάλιστα υποστήριξε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε να επέμβει στα εσωτερικά δρώμενα της Κύπρου για να ανοίξει ο δρόμος για τη δημιουργία μιας νέας δομής, ενός νέου συνεταιρισμού, ο οποίος θα στηριζόταν στη συνεργασία δυο ιδρυτικών κρατών».

Σε τηλεοπτικό μήνυμα, ο κ. Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι τον δρόμο για να ξεκινήσει η συζήτηση γύρω από τις εγγυήσεις και την ασφάλεια τον «άνοιξε μόνο η τουρκοκυπριακή πλευρά και όχι η ελληνοκυπριακή ή η Ελλάδα»!

Οσο για τη στάση της τουρκοκυπριακής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις που έλαβαν χώρα -και ναυάγησαν- στην Ελβετία, τόνισε: «Φυσικά δεν μπορούσαμε να υιοθετήσουμε την αρχή “μηδέν στρατός- μηδέν εγγυήσεις”». Σύμφωνα με τον κ. Ακιντζί, στο Κραν Μοντανά η λύση δεν ήταν εφικτή, παρά το γεγονός ότι η τ/κ πλευρά και η Αγκυρα πραγματοποίησαν ανοίγματα στα πεδία του εδαφικού και των εγγυήσεων, εξαιτίας της στάσης που τήρησε η ε/κ πλευρά. «Η ε/κ πλευρά επιλέγει να εστιάσει σε κάποια σημεία του Σχεδίου Ανάν, αγνοώντας στοιχεία του σχεδίου, τα οποία δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα της» υποστήριξε.

Πάντως αναφέρθηκε στο όραμα των Τουρκοκυπρίων που είναι να γίνουν «ένας από τους ίσους εταίρους» και έκανε λόγο για λύση που θα ενώσει την Κύπρο σε δύο ίσως συνιστώσες πολιτείες.

Στο πλευρό του, στην παρέλαση στο κατεχόμενο τμήμα της Λευκωσίας, βρέθηκε και ο τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επέλεξε αυτή την ημέρα για να εξαπολύσει απειλές και προειδοποιήσεις στην κυπριακή κυβέρνηση. Προειδοποίησε ότι οι διεργασίες για την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι «άκαιρες και επικίνδυνες», προσθέτοντας παράλληλα ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει να προστατεύει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Εκκληση του Νίκου Κοτζιά

Εκκληση στη διεθνή κοινότητα «να επαναφέρει στη μνήμη της τις εγκληματικές συνέπειες της παράνομης τουρκικής εισβολής και το συνεχιζόμενο δράμα της Κύπρου» απηύθυνε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Επεσήμανε την ενότητα της ελληνικής και κυπριακής δημοκρατίας στον αγώνα «προκειμένου να απαλλαγεί η Κύπρος από τα τουρκικά στρατεύματα, να αποκατασταθούν τα δικαιώματα των προσφύγων, αλλά και να δοθεί η δυνατότητα στους Τουρκοκύπριους να ζήσουν σε ένα δημοκρατικό κράτος χωρίς την μπότα των τουρκικών στρατευμάτων».

«Το οφείλουμε ως φόρο τιμής στους πεσόντες αδελφούς μας, Κυπρίους και Ελλαδίτες, και όλους τους ηρωικούς υπερασπιστές της Κύπρου, που αντιμετώπισαν τις δυνάμεις του Τούρκου εισβολέα, στη σκληρή και άνιση αναμέτρηση του 1974» συνεχίζει ο υπουργός Εξωτερικών.

Μίλησε για την αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς που απομακρύνει την ελπίδα για άμεση λύση του Κυπριακού, αλλά τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα φαίνεται πλέον να συνειδητοποιεί ότι η επανενωμένη Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό σύγχρονο κράτος, πλήρως κυρίαρχο, πλήρως ανεξάρτητο και εδαφικά ακέραιο. «Σε ένα τέτοιο κράτος δεν έχουν θέση κατοχικά στρατεύματα, ούτε αναχρονιστικές δουλείες του παρελθόντος, όπως ο “εγγυητικός” ρόλος τρίτων κρατών, που έδωσε το πρόσχημα στην Τουρκία να εισβάλει στην Κύπρο και να κατέχει έκτοτε, με στρατεύματα, το 37% του εδάφους της», τόνισε ο έλληνας υπουργός.

Μητσοτάκης: «Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους θυσιάστηκαν στην Κύπρο»

«Αποτίουμε φόρο τιμής σε όσους πολέμησαν και όσους θυσιάστηκαν στην Κύπρο, με τη βαθιά πεποίθηση ότι ο αγώνας τους για την πατρίδα θα δικαιωθεί», τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας ότι η 43η επέτειος οφείλει να ενισχύει την πίστη και τη συντεταγμένη προσπάθεια για να αποκατασταθεί η Δικαιοσύνη, η εθνική κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα στο σύνολο του νησιού.

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό απέδειξαν ότι η Τουρκία δεν είναι ακόμα έτοιμη να συμβάλει ουσιαστικά και δημιουργικά στην προσπάθεια επίλυσης ενός ζητήματος που για 43 χρόνια αποτελεί ανοικτή πληγή στην ιστορία», πρόσθεσε επισημαίνοντας ότι «Κύπρος και Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την επανεκκίνηση της προσπάθειας για οριστική, λειτουργική και βιώσιμη ευρωπαϊκή λύση».

Ανακοίνωση του Ποταμιού

«Η επανένωση της διχοτομημένης Κύπρου είναι μονόδρομος. Επανένωση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του κοινοτικού κεκτημένου. Με πλήρη ισονομία για τις δύο κοινότητες. Με ουσιαστική προσπάθεια συμφιλίωσής τους, παρά το αίμα που έχει χυθεί. Και με τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους, τον λαό της Κύπρου, να αποφασίζουν οι ίδιοι- και μόνον οι ίδιοι- για την τύχη της χώρας τους», τόνισε σε ανακοίνωση το Ποτάμι, τονίζοντας: «Δεν αρκούν πια οι καταδίκες, η λύση επείγει». 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...