499
Νίκος Ξυδάκης εναντίον Πάνου Καμμένου ύστερα από τριάμισι χρόνια κοινής πορείας σε υπουργικά έδρανα και Βουλή | CreativeProtagon

Ξυδάκης: Ο Καμμένος μας κάνει ζημιά – κάλεσμα σε Ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 12:24
Νίκος Ξυδάκης εναντίον Πάνου Καμμένου ύστερα από τριάμισι χρόνια κοινής πορείας σε υπουργικά έδρανα και Βουλή
|CreativeProtagon

Ξυδάκης: Ο Καμμένος μας κάνει ζημιά – κάλεσμα σε Ποτάμι

Protagon Team Protagon Team 11 Οκτωβρίου 2018, 12:24

«Ο κ. Πάνος Καμμένος κάνει ζημιά στην κυβέρνηση αλλά και στην εθνική προσπάθεια για τη διπλωματική αναβάθμιση της χώρας, για να ξαναστήσουμε μια χώρα με υγιή διοίκηση και έναν παραγωγικό ιστό που θα κρατάει τα παιδιά μας εδώ και δεν θα περιπέσει η πατρίδα μας σε δημογραφικό μαρασμό». 

Οχι, αυτό δεν το είπε κάποιος βουλευτής της αντιπολίτευσης, της ΝΔ, του ΚΙΝΑΛ ή έστω ο Βασίλης Λεβέντης. Το είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, ο οποίος ανακάλυψε –ύστερα από τριάμισι χρόνια συνύπαρξης (στα υπουργικά έδρανα και στη Βουλή)– ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ κάνει ζημιά στην εθνική προσπάθεια…

Μιλώντας στον ραδιοσταθμό «24/7» ο κ. Ξυδάκης (πρώην αν. υπ Πολιτισμού και Εξωτερικών και από το 2016 κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ) παρατήρησε ότι «είναι κάποιες ενέργειες που αν τις κάνεις χωρίς θεσμικό τρόπο ενώ έχεις θεσμικό ρόλο, τότε δυσκολεύεται να σε πάρει ο ξένος συνομιλητής σου σοβαρά. Οταν θέματα εξωτερικής πολιτικής, άμυνας και ασφάλειας τα συναρτάς με το δικό σου πολιτικό μέλλον μπορεί να διολισθήσεις σε ένα θεσμικό άτοπο».

Κατά τον κ. Ξυδάκη, οι προτάσεις Καμμένου «ξεπερνούν το χρονικό ορίζοντα οποιασδήποτε θητείας αιρετού. Εκπνέει η κοινοβουλευτική περίοδος υπάρχει πίεση και άγχος. Το πράγμα γίνεται δύσκολο όταν αυτό το άγχος οδηγεί σε συμπεριφορές που φτάνουν στα όρια έλλειψης θεσμικής κομψότητας. Ο κ. Καμμένος παρενέβη σε θέματα που είναι ευθύνη του Πρωθυπουργού. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό του για να σας πω τι θέλει να κάνει. Εχει διαμηνυθεί από τον Πρωθυπουργό ότι μπορεί να βρεθεί πλειοψηφία στη Βουλή για να κυρωθεί η Συμφωνία των Πρεσπών και για να συνεχίσει η κυβέρνηση.

» Είμαστε τακτικοί σύμμαχοι, είναι ένα εργαλείο δεδηλωμένης αυτή η συμμαχία, αν ο ένας εταίρος θεωρεί ότι έχουν εκλείψει οι λόγοι αυτής της συμμαχίας μπορεί να φύγει και ο άλλος εταίρος μπορεί να συνεχίσει. Η πολιτική είναι πάντα πόκερ αλλά είναι μερικά πράγματα που δεν τα παίζεις. Δεν πέφτουν οι κυβερνήσεις για μεγάλα εθνικά θέματα, τότε διαμορφώνονται άλλες συναινέσεις», προσέθεσε υπαινισσόμενος ότι μπορεί να αναζητηθεί νέα δεδηλωμένη από την παρούσα Βουλή – από ποιους άραγε;

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε ότι κλείνει η ιστορική περίοδος που υπαγόρευσε τη συνεργασία με τους ΑΝΕΛ και ότι δεν συντρέχουν πια οι λόγοι που την επέβαλαν το 2015, απευθύνοντας παράλληλα πρόσκληση προς τους βουλευτές του Ποταμιού: «Αν θέλεις να βοηθήσεις τη Συμφωνία των Πρεσπών βοηθάς για λίγο και την κυβέρνηση» είπε χαρακτηριστικά, ενώ προειδοποίησε τον κ. Καμμένο ότι «προσπαθώντας να αποδυναμώσεις την κυβέρνηση μπορεί τελικά να την δυναμώσεις».

ΣΥΡΙΖΑ + Ποτάμι = ;

Τυπικά το Ποτάμι έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη αριθμεί μόλις έξι βουλευτές, εκ των οποίων οι δύο (Γρηγόρης Ψαριανός και Γιώργος Αμυράς) έχουν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να στηρίξουν την κυβέρνηση για το Σκοπιανό. Ετσι μένουν τέσσερις. O ΣΥΡΙΖΑ αριθμεί 145 βουλευτές και έχει τη δεδηλωμένη χάρη στους επτά βουλευτές των Ανεξ. Ελλήνων.

Αν φύγουν οι ΑΝΕΛ (που τώρα κάνουν «ζημιά»), μαζί με τους τέσσερις του Ποταμιού ο ΣΥΡΙΖΑ αθροίζει 149 βουλευτές. Χρειάζεται άλλους δύο. Και αυτοί μάλλον υπάρχουν, είτε από τους ΑΝΕΛ (βλ. Παπαχριστόπουλος) είτε από τη δεξαμενή των ανεξάρτητων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...