1100
Η Ντούα Λίπα έχει συγκεντρώσει στο site Service95 εκατοντάδες άρθρα για τον πολιτισμό, το στιλ, αλλά και τη γεωπολιτική | Getty

H Nτούα Λίπα που δεν είναι «κανονική» ποπ σταρ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 19:02
Η Ντούα Λίπα έχει συγκεντρώσει στο site Service95 εκατοντάδες άρθρα για τον πολιτισμό, το στιλ, αλλά και τη γεωπολιτική
|Getty

H Nτούα Λίπα που δεν είναι «κανονική» ποπ σταρ

Protagon Team Protagon Team 9 Ιουνίου 2023, 19:02

Η Ντούα Λίπα είναι τραγουδίστρια, εκδότρια, παίρνει συνεντεύξεις, τον περασμένο μήνα έβγαλε και μια σειρά ρούχων σε συνεργασία με την Ντονατέλα Βερσάτσε. Θα κάνει το κινηματογραφικό ντεμπούτο της στον ρόλο μιας γοργόνας στην ταινία «Barbie», ενώ έχει ξεκινήσει και μια λέσχη βιβλίων. Και είναι μόλις 27 ετών…

Η αλβανικής καταγωγής αγγλίδα τραγουδίστρια βρίσκεται στην 21η θέση της λίστας των Sunday Times με τους πλουσιότερους ανθρώπους κάτω των 35 ετών και η περιουσία της υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ. Πολλοί τη συγκρίνουν με την Οπρα Γουίνφρεϊ, η οποία επίσης είναι πάμπλουτη, αλλά φημίζεται και για την αγάπη της για τα βιβλία.

Η Λίπα έχει κυκλοφορήσει μόνο δύο άλμπουμ και το δεύτερο, το «Future Nostalgia», βγήκε πριν από τρία χρόνια. Στο μεταξύ έχει κάνει πολλές συνεργασίες, όπως το τραγούδι «Cold Heart» σε ντουέτο με τον Ελτον Τζον. Τρία χρόνια είναι, όμως, πολύς καιρός για τα δεδομένα της ποπ μουσικής. Σε αυτά τα τρία χρόνια η Λάνα Ντελ Ρέι και η Τέιλορ Σουίφτ έχουν κάνει τρία άλμπουμ η καθεμία τους. Πότε θα βγάλει καινούργια μουσική η Λίπα; «Σύντομα», απαντά η ίδια στους Times, χωρίς να δίνει καμία άλλη πληροφορία, πέραν του ότι «έχει ηχογραφήσει ένα-δυο τραγούδια».

Η τραγουδίστρια και η ομάδα της έχουν συγκεντρώσει στο site Service95 εκατοντάδες άρθρα για τον πολιτισμό, το στιλ, αλλά και τη γεωπολιτική. «Μαζεύουμε ωραίες ιστορίες από όλον τον κόσμο», εξηγεί.

Το site της είναι για την ίδια «ένα καταφύγιο». Λέει ότι το διαδίκτυο είναι γενικά ένα μέρος όπου διάφοροι άνθρωποι λένε πράγματα σε άλλους ανθρώπους που πιστεύουν τα ίδια με αυτούς. Ανησυχεί για τους εφήβους που ζουν τη ζωή τους μέσα στο διαδίκτυο. Με το Service95 προσπαθεί να τους αποσπάσει από τα social media και να τους πάει σε ένα καλύτερο μέρος.

Στη λέσχη βιβλίου της η Λίπα επιλέγει ένα βιβλίο και καλεί τους θαυμαστές της να το διαβάσουν και να το κουβεντιάσουν. Οι σύνδεσμοι που ανεβάζει δεν οδηγούν σε μεγάλες πολυεθνικές εκδοτικές εταιρείες, αλλά σε μικρά, τοπικά βιβλιοπωλεία. «Είχα μεγάλη και πολύ θετική ανταπόκριση» λέει. «Διάφοροι μού λένε ότι τα παιδιά τους ξεκίνησαν να διαβάζουν βιβλία επειδή ασχολήθηκα εγώ με τα βιβλία. Είναι ωραίο να ενθαρρύνεις τις νεότερες γενιές να διαβάζουν, κάτι που ίσως δεν είναι τόσο στη νοοτροπία τους, εξαιτίας των social media. Ξέρω ότι το διάβασμα βρίσκεται σε παρακμή, αλλά εγώ διαβάζω παντού».

Η πρώτη επιλογή της ήταν το βιβλίο του Σκωτσέζου Ντάγκλας Στούαρτ «Shuggie Bain», το οποίο κέρδισε βραβείο Μπούκερ. Η Λίπα, μάλιστα, πήρε και συνέντευξη από τον Στούαρτ. Επέλεξε το βιβλίο επειδή «εξερευνά το θέμα της τοξικής αρρενωπότητας, της queer ταυτότητας και των εξαρτήσεων». Η ίδια λέει ότι έχει μια αδυναμία σε ευαίσθητα θέματα. Ενα άλλο αγαπημένο της βιβλίο είναι το «A Little Life» της Hanya Yanagi-hara, μια αφήγηση για τη σεξουαλική κακοποίηση και τον αυτοτραυματισμό.

Το πρώτο βιβλίο που επέλεξε στη λέσχη βιβλίου της η Ντούα Λίπα ήταν το «Shuggie Bain» του Σκωτσέζου Ντάγκλας Στούαρτ, το οποίο κέρδισε βραβείο Μπούκερ

Πέρα από τη μουσική και τα βιβλία, η Λίπα ασχολείται και με άλλα πράγματα. Είναι οικοδέσποινα στο podcast «At Your Service», που φιλοξενεί καλεσμένους όπως ο Πέδρο Αλμοδόβαρ και η Μόνικα Λεβίνσκι, αλλά και τη νικήτρια του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης, Νάντια Μουράντ.

Οι επιλογές της αντανακλούν με κάποιον τρόπο τις πολιτικές θέσεις της. «Δεν θα καλούσα ποτέ τον Τραμπ» λέει. «Επιλέγω ανθρώπους από τους οποίους οι ακροατές μου μπορούν να μάθουν κάτι. Δεν θέλω να πουλήσω ακτιβισμό, αλλά δεν θέλω και να κάνω clickbait». Οσο για το site της, θα μπορούσε να γίνει πολιτικό εργαλείο; «Οσο κι αν ενδιαφέρομαι για την πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο, θέλω να μείνω μακριά από τους πολιτικούς».

Το 2019 υποστήριξε τον Τζέρεμι Κόρμπιν. «Τώρα όμως θα ήμουν πιο επιφυλακτική στο να κάνω κάτι τέτοιο. Είναι διαφορετικό να μιλάς για πολιτική, αλλά πλέον έχω συνειδητοποιήσει ότι όσο κι αν θέλεις να πιστέψεις σε κάποιον, στο τέλος θα σε απογοητεύσει».

Γεννημένη το 1995, τρία χρόνια αφότου οι γονείς της, Αλβανοί του Κοσόβου, έφυγαν από τη χώρα, η Λίπα μεγάλωσε στο Χάμστεντ, στο βόρειο Λονδίνο. Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο εκεί, η οικογένειά της μετακόμισε ξανά στην Πρίστινα, όταν το Κόσοβο ανακήρυξε την ανεξαρτησία του. Η ίδια επέστρεψε στο Λονδίνο για να συνεχίσει τις σπουδές της μετά από λίγα χρόνια, αλλά διατηρεί πολύ ισχυρούς δεσμούς με τις ρίζες της. Πέρυσι έγινε πρέσβειρα επί τιμή του Κοσόβου και της δόθηκε η αλβανική υπηκοότητα.

Η αλβανικής καταγωγής αγγλίδα τραγουδίστρια στην εβδομάδα μόδας στο Μιλάνο, τον περασμένο Φεβρουάριο (Getty)

Την ίδια εποχή, η υπουργός Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Σουέλα Μπρέιβμαν, είπε ότι οι «αλβανοί εγκληματίες» εισβάλλουν στη χώρα. «Πόνεσε» λέει η Λίπα. «Ολα αυτά που λέγονται για τους μετανάστες. Πάντα αισθανόμουν ότι το Λονδίνο ήταν ένα χωνευτήρι πολιτισμών. Είναι δομικό στοιχείο της πόλης. Οπότε, όταν ακους την κυβέρνηση να μιλάει για τους Αλβανούς, για παράδειγμα, πονάει. Είναι κοντόφθαλμο και μικρονοϊκό, αλλά είναι ο τρόπος που σκέφτονται πολλοί άνθρωποι. Οσο κι αν προσπαθούμε να αλλάξουμε τη ρητορική, πάντα θα υπάρχουν εκείνοι που θα σκέφτονται ότι οι μετανάστες έρχονται στη χώρα μας και μάς παίρνουν τις δουλειές. Ομως οι μετανάστες που έχουν έρθει εδώ, έχουν κερδίσει τα μεροκάματά τους με τη σκληρή δουλειά τους. Χρειάζεται περισσότερη ενσυναίσθηση, διότι οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να αφήσουν τις χώρες τους, δεν το κάνουν επειδή το θέλουν».

Ολα αυτά είναι πράγματα που δεν ανήκουν στον λαμπερό κόσμο της ποπ μουσικής. Οπως έγραψε ένας κριτικός, «μαθαίνω πράγματα για αυτήν για τα οποία πρέπει να τη συγχαρώ». Πάντως η ίδια καταφέρνει να κρατάει τη μουσική της μακριά από τους υπόλοιπους προβληματισμούς της. Οταν ρωτήθηκε αν θα μπορούσε να μετατρέψει τα ζητήματα που την απασχολούν σε τραγούδια, είπε: «Μου αρέσει η ιδέα ότι η μουσική ζει στη φαντασία, μακριά από τον πραγματικό κόσμο».

Εκανε μόνο μια εξαίρεση. Το κομμάτι της του 2020 «Boys will Be Boys» αφορούσε την παρενόχληση που υφίστανται οι γυναίκες από τους άνδρες, από ένα απλό φιλί μέχρι τον φόβο ότι θα τους επιτεθούν στον δρόμο. «Απαιτείται από τους άνδρες», λέει, «να είναι δυνατοί, να μη δείχνουν τα συναισθήματά τους. Εμείς, λοιπόν, ως γυναίκες, επιτρέπεται να είμαστε ευάλωτες και να κλαίμε. Αυτό μπορεί να είναι επιβλαβές για τις γυναίκες, αλλά είναι επίσης λυτρωτικό. Είναι πιο δύσκολο για τους άνδρες, γιατί τους έχουν μάθει ότι δεν πρέπει να δείχνουν συναισθήματα. Ετσι, η κατάθλιψη είναι πολύ διαδεδομένη μεταξύ των ανδρών. Ο μισογυνισμός θα υπάρχει για πολύ καιρό, επομένως πρέπει να συνεχίσουμε τη συζήτηση».

Η Ντούα Λίπα στέλνει ένα newsletter στους αναγνώστες του ιστοτόπου της κάθε Πέμπτη. Τον Μάιο του 2022 αυτό περιελάμβανε έναν οδηγό του Αμστερνταμ, κάτι που ονομάζεται Clit Test, ένα άρθρο για τη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστίνης, εξτένσιον μαλλιών και όσα πρέπει να δείτε σε ένα φεστιβάλ βιβλίου. Υπάρχει κάτι για όλους; «Προσπαθούμε» λέει γελώντας.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...