438
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις γυναικοκτονίες, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη, τον περασμένο Νοέμβριο | EPA/CIRO FUSCO

Ιταλία: «Κουμπί πανικού» σε τηλεφωνικούς θαλάμους για γυναίκες που απειλούνται

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 14:51
Παράσταση διαμαρτυρίας για τις γυναικοκτονίες, στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, στη Ρώμη, τον περασμένο Νοέμβριο
|EPA/CIRO FUSCO

Ιταλία: «Κουμπί πανικού» σε τηλεφωνικούς θαλάμους για γυναίκες που απειλούνται

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2024, 14:51

Στην Ιταλία, οι φωτογραφικοί θάλαμοι εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς και να βρίσκονται σε διάφορα δημόσια σημεία -όπως σταθμοί τρένων, εμπορικά κέντρα κλπ- παρά την κυριαρχία των κινητών και των σέλφι.

Τώρα, η εταιρεία που λειτουργεί 4.000 θαλάμους σε όλη την Ιταλία, ανακοίνωσε ότι πρόκειται να εγκαταστήσει κουτιά που επιτρέπουν στις γυναίκες να πατήσουν ένα κουμπί και να μιλήσουν σε μια γραμμή βοήθειας για τα θύματα βίας και παρενόχλησης.

«Ολοι έχουμε χρησιμοποιήσει τους φωτογραφικούς θαλάμους, ξέρουμε ότι προσφέρουν ιδιωτικότητα και τώρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από γυναίκες που φοβούνται ότι τα τηλέφωνά τους ελέγχονται από έναν βίαιο σύντροφο», δήλωσε η Σιμόνα Μπέλι, επικεφαλής του τμήματος Ανθρώπινου Δυναμικού της Dedem, η οποία σχεδιάζει να εγκαταστήσει τα λεγόμενα «ροζ κουτιά» σε 300 θαλάμους στις μεγάλες πόλεις φέτος.

Οι κλήσεις θα απαντώνται από τους χειριστές της τηλεφωνικής γραμμής βοήθειας 1522 που δημιουργήθηκε από την κυβέρνηση και λειτουργεί από τη φιλανθρωπική οργάνωση Differenza Donna.

Πέρυσι, η φιλανθρωπική οργάνωση δέχθηκε 54.000 κλήσεις.

«Ενας θάλαμος φωτογραφιών είναι ένας κλειστός χώρος που προσφέρει ιδιωτικότητα, ωστόσο βρίσκονται σε γωνίες δρόμων, σε σταθμούς, σε εμπορικά κέντρα -άρα είναι ιδανικοί για τις γυναίκες που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν το τηλέφωνό τους από φόβο μήπως τις ανακαλύψουν ή δεν έχουν καθόλου τηλέφωνο», δήλωσε η Ελίζα Ερκολι, επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης.

«Οταν η Dedem επικοινώνησε μαζί μας με την ιδέα της, συμφωνήσαμε αμέσως να συνεργαστούμε», πρόσθεσε.

Οι κλήσεις στον αριθμό 1522 έχουν αυξηθεί κατακόρυφα μετά τη δολοφονία της φοιτήτριας Τζούλια Τσεκετίν τον Νοέμβριο, η οποία φέρεται να έγινε από έναν πρώην φίλο της, ο οποίος συνελήφθη αφού είχε διαφύγει στη Γερμανία.

Χιλιάδες κόσμου στην κηδεία της Τζούλια Τσεκετίν, στις 5 Δεκεμβρίου, στην Πάντοβα – EPA/MARCO ALBERTINI

Μία από τις 120 γυναίκες που δολοφονήθηκαν στην Ιταλία πέρυσι, η 22χρονη Τσεκετίν, μαχαιρώθηκε από τον πρώην φίλο της, ο οποίος λέγεται ότι «εξοργίστηκε» επειδή είχε αποφοιτήσει νωρίτερα από αυτόν. Ο δράστης της δολοφονίας της ήλεγχε συνέχεια το τηλέφωνό της.

Μετά την ανακάλυψη του πτώματός της, τον Δεκέμβριο, οι κλήσεις στη γραμμή 1522 αυξήθηκαν σε 13.000, από 5.000 τον Οκτώβριο, δήλωσε η Ερκολι.

«Η δολοφονία συγκλόνισε την Ιταλία, καθώς η Τσεκετίν ήταν μια νεαρή γυναίκα που αποφοιτούσε από το πανεπιστήμιο και θα μπορούσε να είναι η φίλη ή η κόρη τόσων πολλών ανθρώπων. Μέχρι τώρα μόνο το 10% περίπου των θυμάτων βίας έχει κάνει έκκληση για βοήθεια, αλλά ο αριθμός αυτός τώρα αυξάνεται», πρόσθεσε.

Οι φωτογραφικοί θάλαμοι, που πρωτοεμφανίστηκαν στη Νέα Υόρκη το 1925, εξακολουθούν να είναι δημοφιλείς στην Ιταλία. Με επτά εκατομμύρια πελάτες πέρυσι, είναι το ιδανικό μέρος για τη γραμμή βοήθειας, δήλωσε η Σιμόνα Μπέλι. Αν μπορέσουμε να βοηθήσουμε έστω και μία γυναίκα, θα έχουμε κάνει τη δουλειά μας, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...