481
|

Γλυκό μου λόμπι

Avatar Κώστας Αργυρός 26 Μαρτίου 2014, 00:06

Γλυκό μου λόμπι

Avatar Κώστας Αργυρός 26 Μαρτίου 2014, 00:06

«Θα υπερασπιστώ τους πολίτες και τη δημοκρατία απέναντι στην εκτεταμένη επιρροή των λόμπις των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρήσεων».

Η Συμμαχία για τη Διαφάνεια του Λόμπινγκ και υπέρ ενός ρυθμιστικού κώδικα ηθικών αξιών (ALTER-EU) καλεί τους υποψήφιους ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες της Ε.Ε. να υπογράψουν πριν από τις ευρωεκλογές αυτή την απλή πρόταση. Ακούγεται απλοϊκή και προφανώς δεν αρκεί μια τέτοια «ηθικού» μόνο περιεχομένου δήλωση, για να εναντιωθεί κανείς στους γλυκούς πειρασμούς, που θα συναντήσει την ερχόμενη πενταετία στις Βρυξέλλες.

Σε περισσότερες από 15.000 υπολογίζονται οι οργανώσεις εκπροσώπησης συμφερόντων (λόμπις) που δρουν στην «πρωτεύουσα της Ε.Ε.» και όσοι παρακολουθούν τη δράση τους συμφωνούν στο ότι η επιρροή τους τα τελευταία χρόνια ολοένα και αυξάνεται. Υπάρχουν ευτυχώς και οι οργανώσεις, που φτιάχτηκαν για να παρακολουθήσουν τις δραστηριότητές τους, ωστόσο οι προσπάθειες για μια υποχρεωτική καταγραφή τους σε μια σχετική λίστα δεν καρποφόρησαν, και έτσι η δήλωση της δράσης τους παραμένει εθελοντική. Στόχος είναι λοιπόν στην επόμενη Ευρωβουλή, με την εκλογή τουλάχιστον 200 «δεσμευμένων» ευρωβουλευτών να προωθηθούν μέτρα μεγαλύτερου ελέγχου και διαφάνειας όλων αυτών των οργανώσεων εκπροσώπησης συμφερόντων, έτσι ώστε η νομοθεσία να είναι πιο κοντά σε αυτά που έχουν ανάγκη οι πολίτες και όχι μόνο οι μεγάλες εταιρείες.

Ακούγεται συχνά από τους υπερασπιστές του ρόλου του Ευρωκοινοβουλίου ότι τα δύο τρίτα περίπου των αποφάσεων, που εφαρμόζονται στις χώρες της Ε.Ε. λαμβάνονται κατ' αρχήν εκεί. Είναι λογικό λοιπόν οι λομπίστες να έρχονται όλο και πιο κοντά στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και σε αξιωματούχους άλλων θεσμικών οργάνων, που μπορούν να επηρεάσουν αποφάσεις. Οπως δεν είναι καθόλου σπάνιο κάποιοι υψηλόβαθμοι κοινοτικοί υπάλληλοι να μεταπηδούν στη συνέχεια σε κάποια τέτοια «υπηρεσία».

Οι αυστηροί μελετητές του φαινομένου πιστεύουν ότι εξελίξεις, όπως για παράδειγμα η «οπισθοχώρηση» της Ε.Ε. στη μάχη για την προστασία του περιβάλλοντος με πρόσχημα (και) την κρίση ή οι τρικλοποδιές στην προσπάθεια για ένα καλύτερο έλεγχο και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος οφείλονται ακριβώς σε κατορθώματα των «λομπιστών». Αλλά και κάποια πολύ πιο καθημερινά μας ζητήματα, όπως η καθυστέρηση στην υλοποίηση των υποσχέσεων για την κατάργηση του roaming ή οι μάχες για τον τρόπο αναγραφής κάποιων συστατικών πάνω σε τρόφιμα μπορεί να μην είναι καθόλου άσχετα με τις πολλές ώρες παρασκηνιακής δουλειάς κάποιων τέτοιων «μη καταγεγραμμένων παραγόντων των Βρυξελλών».

Μην ξεχνάμε πόσα δισεκατομμύρια τζίρου και κατά συνέπεια κερδών μπορεί να κοστίσει μια «απλή» απόφαση, όπως για την αντικατάσταση των λαμπτήρων φωτισμού σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στο παρελθόν άλλωστε κάποιοι δημοσιογράφοι παγίδεψαν και ευρωβουλευτές (από «νέες» κυρίως χώρες μέλη), που φάνηκαν ιδιαίτερα «πρόθυμοι» να ψηφίσουν κάποια ευνοϊκή για ένα συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο ρύθμιση με το αζημίωτο…

Δεν είναι λοιπόν παράλογο, τώρα που η Ευρώπη εισέρχεται σε μια περίοδο μεγάλων θεσμικών αλλαγών κάποιοι να θέλουν να δεσμεύσουν, έστω ηθικά τους υποψήφιους. Στον κατάλογο των οργανώσεων από διάφορες χώρες, οι οποίες και στηρίζουν την πρωτοβουλία δεν είδαμε ακόμα το όνομα κάποιας ελληνικής ΜΚΟ. Οπως και φυσικά δεν θα βρούμε ποτέ κανέναν Ελληνα ευρωβουλευτή να παραδέχεται, ότι μπήκε ποτέ σε κάποιον τέτοιο γλυκό πειρασμό…

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News