477
Ολοένα και πλησιάζει (όπως όλοι ελπίζουμε) το εμβόλιο κατά του κορονοϊού | Reuters

Κορονοϊός: Υπογραφή συμφωνίας Κομισιόν με Sanofi-GSK για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 19:29
Ολοένα και πλησιάζει (όπως όλοι ελπίζουμε) το εμβόλιο κατά του κορονοϊού
|Reuters

Κορονοϊός: Υπογραφή συμφωνίας Κομισιόν με Sanofi-GSK για 300 εκατ. δόσεις εμβολίου

Protagon Team Protagon Team 18 Σεπτεμβρίου 2020, 19:29

Σε μία ακόμη συμφωνία, τη δεύτερη κατά σειρά, προχώρησαν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προμήθεια εμβολίων αντιμετώπισης του Covid-19, την ώρα που οι χώρες ανά τον κόσμο επιδίδονται σε κούρσα για την εξασφάλιση του πολύτιμου εμβολίου.

Η συμφωνία προβλέπει τη χορήγηση πιθανού εμβολίου από τις Sanofi και GSK.

Η γαλλική και βρετανική φαρμακευτική έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους για την παρασκευή εμβολίου ανασυνδυασμένης πρωτεϊνης, ευελπιστώντας ότι θα εξασφαλίσουν έγκριση την επόμενη χρονιά.

Sanofi και GSK θα προμηθεύσουν την Ε.Ε. με έως και 300 εκατ. δόσεις του νέου εμβολίου, σύμφωνα με ανάρτηση της Ευρωπαίας επιτρόπου Υγείας, Στέλλας Κυριακίδη, στο Twitter.

Με τη σημερινή συμφωνία επιβεβαιώνεται η ανακοίνωση της 31ης Ιουλίου από τις δύο εταιρείες.

Να θυμίσουμε ότι οι Βρυξέλλες έχουν ήδη συνάψει παρόμοια συμφωνία με την AstraZeneca για τη χορήγηση έως και 400 εκατ. δόσεων εμβολίου για την αντιμετώπιση του κορoνοϊού.

Σε αντάλλαγμα του δικαιώματος για τις δόσεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρηματοδοτήσει μέρος του αρχικού κόστους που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες, ενώ οι δόσεις θα αγορασθούν από τις χώρες της Ε.Ε.

Sanofi και GSK έχουν συνάψει παρόμοια συμφωνία 2,1 δισ. δολαρίων με τις ΗΠΑ για 100 εκατ. δόσεις εμβολίων και με το δικαίωμα από πλευράς της αμερικανικής κυβέρνησης για την αγορά 500 εκατ. δόσεων επιπλέον.

Οι φαρμακευτικές έχουν συμφωνία και με το Ηνωμένο Βασίλειο για την προμήθεια 60 εκατ. δόσεων.

Η Κομισιόν εξακολουθεί να διαπραγματεύεται παρόμοιες συμφωνίες με άλλους παρασκευαστές εμβολίων (Johnson & Johnson, CureVac, Moderna και BioNTech), με τους οποίους έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διερευνητικές συνομιλίες.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε: «Με τη σημερινή σύμβαση με τις Sanofi-GSK, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταδεικνύει για μία ακόμη φορά τη δέσμευσή της να εξασφαλίσει ισότιμη πρόσβαση σε ασφαλή, αποτελεσματικά και προσιτά από οικονομική άποψη εμβόλια όχι μόνο για τους πολίτες της αλλά και για τα φτωχότερα και πλέον ευάλωτα άτομα όλου του κόσμου. Σύντομα θα συναφθούν συμφωνίες και με άλλες εταιρείες και, με τον τρόπο αυτόν, θα δημιουργηθεί ένα πολυσχιδές χαρτοφυλάκιο πολλά υποσχόμενων εμβολίων, που βασίζονται σε διάφορους τύπους τεχνολογιών, πράγμα που θα αυξήσει τις πιθανότητές μας να βρούμε έναν αποτελεσματικό τρόπο αντιμετώπισης του ιού.»

Η Στέλλα Κυριακίδου, από την πλευρά της τόνισε ότι: «Καθώς αρκετές ευρωπαϊκές χώρες αντιμετωπίζουν νέες επιδημικές εξάρσεις μετά τη θερινή περίοδο, ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο είναι πιο απαραίτητο από ποτέ για την αντιμετώπιση αυτής της πανδημίας και των καταστροφικών επιπτώσεών της στις οικονομίες και τις κοινωνίες μας. Αυτή η δεύτερη συμφωνία αποτελεί ακόμη ένα ορόσημο στην ενωσιακή στρατηγική μας για τα εμβόλια. Σήμερα επεκτείνουμε τις δυνατότητές μας για να διασφαλίσουμε ότι οι πολίτες της ΕΕ και οι πολίτες όλου του κόσμου θα μπορέσουν να ξαναρχίσουν σταδιακά την καθημερινή ζωή τους και να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς».