596
Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση, τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς η «φυσούνα» των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες | SOOC

Κορονοϊός: Ανησυχούν για «φαινόμενο ακορντεόν» στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2020, 13:04
Δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση, τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς η «φυσούνα» των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες
|SOOC

Κορονοϊός: Ανησυχούν για «φαινόμενο ακορντεόν» στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 18 Απριλίου 2020, 13:04

Φόβους για το λεγόμενο «σύνδρομο του ακορντεόν» στην εξέλιξη των κρουσμάτων του κορονοϊού στη χώρα μας –όπου ο αριθμός κρουσμάτων και θανάτων μπορεί να ανοιγοκλείνει ανά εβδομάδες– εκφράζουν κυβερνητικοί παράγοντες που μίλησαν στο «Βήμα της Κυριακής».

Επικαλούνται μάλιστα περιπτώσεις όπως αυτές του Βελγίου και της Πορτογαλίας που καταγράφουν μεγάλο αριθμό νεκρών, παρότι απέφυγαν τις μοιραίες καθυστερήσεις άλλων χωρών, όπως η Βρετανία, η Γαλλία και η Ιταλία.

 «Οταν έγιναν οι πρώτες συσκέψεις υπό τον κ. Δ. Τσιόδρα, εκφράζονταν φόβοι για 20πλασια θύματα από αυτά που έχουν καταγραφεί ως σήμερα και υπήρχαν ανησυχητικές εκτιμήσεις για τουλάχιστον 2.000-3.000 νεκρούς. Μας απασχολούσε τότε τι θα γίνει με τις ΜΕΘ που ήταν εξαιρετικά λίγες, υπήρξαν απόψεις για μετατροπή γυμναστηρίων σε νοσηλευτικές μονάδες, αλλά και αγωνία για τον τρόπο διαχείρισης των νεκρών.

»Υπήρχαν τότε οι σκέψεις να ενεργοποιηθούν τέσσερα φορητά νεκροτομεία-ψυγεία μεγάλης χωρητικότητας, σύμφωνα με σχέδιο για μαζικές απώλειες που υπήρχε στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004.

»Επιπλέον, θα ενεργοποιείτο ένας αντίστοιχος ψυχόμενος χώρος, χωρητικότητας 150 περίπου ατόμων, στο Σχιστό», ανέφεραν οι εν λόγω πηγές που επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ του (εδώ) ο δημοσιογράφος της εφημερίδας, Βασίλης Λαμπρόπουλος.

Τελικά όμως, σημείωναν, «η χώρα μας κατόρθωσε –λόγω των κυβερνητικών μέτρων και του φοβήτρου της Ιταλίας– να ξεπεράσει με εξαιρετικά λίγα κρούσματα και σχετικά μικρό αριθμό νεκρών την επιδημία και τα ελληνικά σενάρια του Φεβρουαρίου δεν είχαν τελικά αντίκρισμα».

«Ωστόσο –υπογραμμίζουν οι εν λόγω κυβερνητικοί παράγοντες– δεν πρέπει να κάνουμε το λάθος να υποτιμήσουμε την κατάσταση. Υπάρχει πάντα ο “φόβος του ακορντεόν” της επιδημίας, όπου η “φυσούνα” των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να ανοίγει και να κλείνει ανά μερικές εβδομάδες. Κι έτσι να υπάρχουν εξάρσεις της νόσου του Αγίου Πνεύματος ή πλέον μέσα στο καλοκαίρι, όπου μια νέα καραντίνα, με τον διασκορπισμό των Ελλήνων και ενός αριθμού ξένων τουριστών σε θέρετρα, θα είναι σχεδόν αδύνατη. Καθότι πολλοί ξεχνούν ότι στα τέλη Φεβρουαρίου η χώρα μας είχε μόνο έξι κρούσματα και έντεκα ημέρες αργότερα έκλεινε σχολεία και καταστήματα έχοντας 100 περίπου κρούσματα, αποφεύγοντας οριακά τον εφιάλτη με χιλιάδες νεκρούς άλλων χωρών. Εχει υπολογισθεί ότι αν τα μέτρα καθυστερούσαν μόνο 24-48 ώρες, τα κρούσματα και ίσως οι θάνατοι θα ήταν κατά 40% περισσότεροι. Αν η χώρα καθυστερούσε περαιτέρω για μερικά 24ωρα, θα ζούσαμε τον εφιάλτη άλλων χωρών. Κάτι όμως που μπορεί να συμβεί τους επόμενους μήνες».

Η ανησυχία έγκειται στο γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν μέχρι και τρεις-τέσσερις αυξομειώσεις των κρουσμάτων της νόσου το επόμενο τρίμηνο. Με το «ακορντεόν» να… ανοίγει στα τέλη Απριλίου λόγω αύξησης της κυκλοφορίας τις εορταστικές ημέρες, στα τέλη Μαΐου λόγω «απρόσεκτης» άρσης των μέτρων περιορισμού, το καλοκαίρι λόγω τουρισμού, πολυδιάσπασης κ.λπ. και τον Οκτώβριο, όταν αυτός ο κίνδυνος ελλοχεύει για όλον τον πλανήτη.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα του λεγόμενου «ακορντεόν», σε κρούσματα και θύματα, αποτελούν οι περιπτώσεις του Βελγίου και της Πορτογαλίας.

Οταν το Βέλγιο έκλεινε τα σχολεία, τα καταστήματα κ.λπ. στις 13 Μαρτίου, σημειώνεται στο δημοσίευμα του «Βήματος», είχαν μόλις 559 κρούσματα –με μικρές διαφορές με την Ελλάδα– και μόλις τρεις θανάτους, όμως ο αριθμός αυτός έχει εκτοξευθεί λόγω της συγκεκριμένης μικρής καθυστέρησης σε 35.000 κρούσματα και σε 4.500 θανάτους.

Αντίστοιχα, στην Πορτογαλία έκλεισαν τα σχολεία και τα εστιατόρια στις 12 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν μόλις 78, και τα καταστήματα στις 19 Μαρτίου, όταν τα κρούσματα ήταν 786 με τέσσερις νεκρούς. Και όμως, η συγκεκριμένη χώρα έφτασε σήμερα να έχει περίπου 18.500 κρούσματα, με περισσότερους από 600 θανάτους.

Και αυτό, καταλήγει το δημοσίευμα, είναι ένα δείγμα του κινδύνου που διατρέχει και η Ελλάδα στην οποία υπολογίζεται ότι υπάρχουν συνολικά περίπου 8.000-10.000 αφανείς φορείς του ιού – κάτι που σημαίνει πως αν αυξηθεί η κυκλοφορία στους δρόμους κατά 40%-50%, θα καταγραφεί ραγδαία αύξηση κρουσμάτων.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News