648
Μια από τις πολλές τηλεδιασκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς του. Δίπλα του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος | ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κι όμως κάποιοι υπουργοί δεν ήθελαν να ακυρωθούν τα καρναβάλια!

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 22:00
Μια από τις πολλές τηλεδιασκέψεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους υπουργούς του. Δίπλα του ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Ακης Σκέρτσος
|ΙΝΤΙΜΕΝΕWS/ΓτΠ/ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Κι όμως κάποιοι υπουργοί δεν ήθελαν να ακυρωθούν τα καρναβάλια!

Protagon Team Protagon Team 4 Απριλίου 2020, 22:00

Μια εικόνα του τι συμβαίνει στο Μέγαρο Μαξίμου τις ημέρες της καραντίνας και των τηλεδιασκέψεων, στις ημέρες του κορονοϊού, έδωσαν «Τα Νέα Σαββατοκύριακο».

Στο αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Δημήτρη Δουλγερίδη, περιγράφηκε η καθημερινή ρουτίνα του Κυριάκου Μητσοτάκη —ο οποίος, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, διατηρεί για τον εαυτό του τις αμετακίνητες συνήθειες της πρωινής γυμναστικής, της ανάγνωσης εφημερίδων και ιστοτόπων και των πρώτων reports— με έμφαση στη «μάχη του κορονοϊού» που ξεκινάει στις 8.30 π.μ., ενώ φιλοξενήθηκαν και δηλώσεις του Πρωθυπουργού.

«Εχουμε χάσει την αίσθηση του χρόνου. Δεν υπάρχουν Σάββατα, δεν υπάρχουν Κυριακές. Υπάρχει μόνο μια καθημερινή ρουτίνα, η οποία αναπόφευκτα περιστρέφεται γύρω από την προσήλωση στην αντιμετώπιση του κορονοϊού». 

Ο κ. Μητσοτάκης περιγράφηκε από «Τα Νέα» ως ένας Πρωθυπουργός που «είναι διαθέσιμος σε εβδομαδιαία βάση 24 ώρες το 24ωρο», αυτό που οι Αγγλοσάξονες συντομογραφούν με ένα 24/7 και που είναι συνεχώς σε συσκέψεις με όλο το επιτελείο του στο Μαξίμου, με το υπουργείο Υγείας, τον Σωτήρη Τσιόδρα και τους κορυφαίους υπουργούς, κυρίως τον Χρήστο Σταϊκούρα, τον Αδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Βρούτση.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ωστόσο, έχει μια εικόνα που περιέγραψαν «Τα Νέα» με τον κ. Μητσοτάκη στο Μαξίμου, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, «πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά ότι “είναι ταυτόχρονα σπρίντερ και δρομέας αντοχής”» και κάποια στιγμή πρέπει να χτυπήσει το χέρι στο τραπέζι.

Αυτό πρέπει να συνέβη αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα, καθώς ο Πρωθυπουργός χρειάστηκε συχνά να ζυγίσει τις «ενίοτε ασύμμετρες εκτιμήσεις των υπουργών». Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, αναφέρθηκε ότι ορισμένοι υπουργοί δεν συμφωνούσαν με την αναστολή των αποκριάτικων εκδηλώσεων. Στο ρεπορτάζ αναφέρθηκε ότι η σχετική απόφαση ελήφθη στις 24 Φεβρουαρίου. Για την Ιστορία, η ακύρωση των καρναβαλικών εκδηλώσεων ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια στις 27 Φεβρουαρίου (εδώ). Και ως γνωστόν, παρά τις απαγορεύσεις, χιλιάδες Πατρινοί είχαν παρελάσει την 1η Μαρτίου (εδώ).

Σε άλλο σημείο του ρεπορτάζ, περιγράφηκε το στιλ διοίκησης του κ. Μητσοτάκη:

«Η αίσθηση που μεταδίδει προς τους συνεργάτες του είναι ενός ανθρώπου με αυτοέλεγχο, που γνωρίζει τη μεγάλη εικόνα, αλλά επιλέγει να οργανώνει τον χρόνο του μόλις σε βάθος 48ώρου. “Σπάει τα προβλήματα σε μικρότερα”, κατά την έκφραση συνομιλητή του, από εκείνους που “κρατούν την αναπνοή τους” εντός του Μεγάρου Μαξίμου για να μη χαλαρώσει ο μηχανισμός. Πίσω από το γραφείο του – και μπροστά από τον πίνακα του Κωνσταντίνου Παρθένη με την Παναγία και τον Χριστό – συγκεντρώνει όσο το δυνατόν περισσότερα δεδομένα. Προσφεύγει ο ίδιος στις πηγές ενημέρωσης για να διαμορφώσει εικόνα, επιδεικνύοντας πάγια καχυποψία προς τη δημοσιοϋπαλληλική ιεραρχία. Από τα αναγνώσματα της περιόδου ξεχωρίζει το “Epidemics and society” του Φρανκ Σνόουντεν (Yale University Press, 2019), όπου o καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι επιδημίες επηρεάζουν όχι μόνο την επιστήμη, αλλά και τη θρησκεία, την τέχνη και τον πόλεμο. Η ροή πληροφόρησης, εξάλλου, από διεθνείς επιστήμονες για τα νεότερα τεστ φαρμάκων και τις επιδημιολογικές καμπύλες, οι συζητήσεις μέσω skype με ευρωπαίους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές, είναι συνεχείς. Οπως και οι δίαυλοι με τον Σ. Τσιόδρα και τον Ν. Χαρδαλιά.

«Είναι ένα μοντέλο διαχείρισης που παρέχει «οξυγόνο» στα υποσυστήματά του, ώστε να προσαρμόζονται κάθε φορά στο πολιτικό momentum. Από νωρίς άλλωστε ο Κ. Μητσοτάκης έχει τοποθετήσει «επιταχυντές» της νεότερης γενιάς, όπως ο Ηλίας Μόσιαλος και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που επέβαλε το 13303 ως την ψηφιακή κλειδαριά της εποχής μας. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί τη στρατηγική για ένα κράτος υπηρεσιών (service state) έναντι του κράτους – επιτηρητή (surveillance state), που υιοθέτησαν εξαρχής χώρες της Ασίας για τον εντοπισμό κρουσμάτων. Η συνταγή προϋπάρχει της διαχείρισης: “κάντε την κρίση ευκαιρία” για να γίνει ευκολότερη η λειτουργία κράτους και επιχειρήσεων. Μετατρέψτε το τραύμα σε εμπειρία».

Ενα άλλο σημείο, με πιο προσωπικό ενδιαφέρον, είναι αυτό στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις στιγμές που περνάει όταν επιστρέφει στο σπίτι. «Σε προσωπικό επίπεδο, το μόνο καλό αυτής της κατάστασης είναι ότι καθόμαστε κάθε βράδυ μαζί όλη η οικογένεια. Εγώ, η Μαρέβα και τα τρία παιδιά μας. Είχαμε καιρό να περάσουμε μαζί τόσο χρόνο», ανέφερε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...