425
Ο Σουλτς σε δηλώσεις μετά την ανεπιτυχή αναμέτρηση στο Ζάαρ. Τώρα έχει τις μάχες σε δύο ακόμα κρατίδια όπου πολλά θα κριθούν για το μέλλον του | REUTERS/Hannibal Hanschke

Κέρδισε τις συμπάθειες, χάνει τις ψήφους ο Σουλτς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 15:06
Ο Σουλτς σε δηλώσεις μετά την ανεπιτυχή αναμέτρηση στο Ζάαρ. Τώρα έχει τις μάχες σε δύο ακόμα κρατίδια όπου πολλά θα κριθούν για το μέλλον του
|REUTERS/Hannibal Hanschke

Κέρδισε τις συμπάθειες, χάνει τις ψήφους ο Σουλτς

Protagon Team Protagon Team 3 Μαΐου 2017, 15:06

Κάποια στιγμή οι έρωτες τελειώνουν – και οι πραγματικοί και οι πολιτικοί, όπως αυτός των Γερμανών με τον Μάρτιν Σούλτς.

Για πολλά χρόνια εκτός κεντρικής πολιτικής σκηνής, αλλά όχι στο περιθώριο, ο Σουλτς άφησε το Ευρωκοινοβούλιο στις αρχές του 2017 για να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας των Σοσιαλδημοκρατών. Τα ποσοστά εκτοξεύτηκαν και έφεραν το SPD του Σουλτς σχεδόν στα ίδια ποσοστά με το CDU της Ανγκελα Μέρκελ, ενώ η «Σουλτς-μανία» καλά κρατούσε.

Το πάρτι όμως άρχισε να παίρνει τέλος. Τα αποτελέσματα στις εκλογές του μικρού κρατιδίου Ζάαρ τον περασμένο μήνα έδειξαν ότι το SPD δεν κατάφερε να κεφαλαιοποιήσει τις καλές επιδόσεις σε όλη τη χώρα, ενώ και τα ποσοστά του υποψήφιου άρχισαν να παίρνουν την κατιούσα.

Ολα αυτά, όπως γράφει η Deutsche Welle, ενώ έρχονται αυτήν την Κυριακή 7 Μαΐου οι εκλογές στο Σλέσβιχ-Χολστάιν και μία εβδομάδα αργότερα στη Ρηνανία-Βεστφαλία, το πολυπληθέστερο κρατίδιο της χώρας με 13 εκατ. κατοίκους, βαρόμετρο για τον συσχετισμό των κομμάτων και σε επίπεδο χώρας.

Το κρατίδιο, έπειτα από ένα σύντομο διάλειμμα το 2005, εκλέγει συνεχώς από το 1967 είτε αμιγώς σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα. Τελευταία σφυγμομέτρηση φέρνει τον υποψήφιο από το CDU Αρμιν Λάσετ στο ίδιο ποσοστό με τη δημοφιλή πρωθυπουργό Χανελόρε Κραφτ από το SPD που ενδέχεται να επικρατήσει εκμεταλλευόμενη το μπόνους από το αξίωμά της.

Ολα όμως παραμένουν ανοιχτά στη Ρηνανία όσο ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα υπέρ της Αγκελα Μέρκελ.

Δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του Stern-RTL δείχνει ότι σε εθνικό επίπεδο το SPD έπεσε και πάλι κάτω από το 30% και συγκεντρώνει πλέον το 28% των ερωτηθέντων ενώ σταθερό με 36% παραμένει το ποσοστό των CDU/CSU. Εάν οι γερμανοί ψηφοφόροι μπορούσαν να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο θα επέλεγαν με 46% την Μέρκελ, ποσοστό τρεις μονάδες μεγαλύτερο από την προηγούμενη εβδομάδα, και με 28% τον Σουλτς.

Ωστόσο, η δημοσκόπηση έχει και άλλα σημεία που μπορεί να ανησυχήσουν το SPD. Το κόμμα δεν φαίνεται να πείθει ότι μπορεί να διαχειριστεί τα προβλήματα της χώρας και στη σφυγμομέτρηση επιστρέφει σε ποσοστά πριν από την υποψηφιότητα Σουλτς: μόνο το 11% των ερωτηθέντων εξέφρασε εμπιστοσύνη στο κόμμα, ενώ το 32% εμπιστεύεται περισσότερο το CDU/CSU

«Φαίνεται ότι το SPD με τον νέο πρόεδρό του και υποψήφιο καγκελάριο, κέρδισε μεν σε συμπάθειες, αλλά έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά του για να γίνει πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα», εκτιμά ο Μάνφρεντ Γκίλνερ, επικεφαλής του Ινστιτούτου Forsa.

Δεν χάθηκαν λοιπόν όλα για το κόμμα, εξάλλου ως τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ο πολιτικός χρόνος είναι πολύς. Ωστόσο, πρόκειται για τα χειρότερα αποτελέσματα σφυγμομέτρησης από τα μέσα Φεβρουαρίου για το SPD και, καμιά φορά, οι εντυπώσεις ανατρέπονται πιο δύσκολα από τα ποσοστά.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...