819
Η Νίκη Κεραμέως στις δηλώσεις της από το υπουργείο Παιδείας, υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη | George Vitsaras / SOOC

Κεραμέως: 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής – ξεχάστε την τέταρτη Νομική στην Πάτρα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 10:52
Η Νίκη Κεραμέως στις δηλώσεις της από το υπουργείο Παιδείας, υπό το βλέμμα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη
|George Vitsaras / SOOC

Κεραμέως: 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής – ξεχάστε την τέταρτη Νομική στην Πάτρα

Protagon Team Protagon Team 12 Ιουλίου 2019, 10:52

Ογδόντα λεπτά κράτησε η σύσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας –ήταν η πρώτη επίσκεψη του Πρωθυπουργού σε υπουργείο, ενδεικτική του ενδιαφέροντος που δίνει ο ίδιος στα θέματα της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Μετά τη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν η υπουργός Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός για θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και ειδικής αγωγής Σοφία Ζαχαράκη, ο υφυπουργός για θέματα ανώτατης εκπαίδευσης Βασίλης Διγαλάκης, καθώς επίσης και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη ο οποίος συνόδευε τον Πρωθυπουργό, έγιναν δηλώσεις.

Η κυρία Κεραμέως ανακοίνωσε τις άμεσες κινήσεις του υπουργείου: προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής, ακύρωση του σχεδίου για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, δεν αλλάζει το εξεταστικό σύστημα αλλά θα υπάρξουν βελτιωτικές κινήσεις στο υφιστάμενο σύστημα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, ρύθμιση για κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου στο πρώτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αμέσως μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Προχωράνε κανονικά οι προσλήψεις 4.500 εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής. Εχουμε ήδη κάνει επαφές με το ΑΣΕΠ προκειμένου η διαδικασία να προχωρήσει όσο πιο γρήγορα γίνεται», τόνισε η υπουργός.

Ειδικά για το θέμα της ίδρυσης τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα, την οποία είχε προαναγγείλει ο Κώστας Γαβρόγλου, η κυρία Κεραμέως δήλωσε: «Μετά από αναλυτική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό, όπως ξέρετε ήταν και προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης, (αποφασίστηκε) να μην προχωρήσει η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα. Συνεπώς σήμερα, θα ανακληθεί η απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης για σύσταση επιτροπής που θα μελετούσε τα προγράμματα σπουδών της νέας Νομικής της Πάτρας. Θα εκδοθεί υπουργική απόφαση, βάσει της οποίας θα ανακληθεί αυτή η επιτροπή. Διευκρινίζουμε ότι δεν είναι θέμα Πάτρας. Θα μπορούσε η τέταρτη Νομική να έχει ιδρυθεί οπουδήποτε. Είναι θέμα τέταρτης Νομικής. Η χώρα μας έχει χιλιάδες ανέργους δικηγόρους. Το βασικό μέλημα της κυβέρνησής μας είναι να γεφυρώσει το χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ αφενός εκπαίδευσης και αφετέρου πραγματικών αναγκών της αγοράς εργασίας. Δεν είναι θέμα της Πάτρας, θα μπορούσε αυτή η Νομική να είναι στην Κρήτη, στη Ρόδο. Είναι ζήτημα ότι δεν χρειάζεται η χώρα μας τέταρτη Νομική».

Η κυρία Κεραμέως είπε ότι με τον Πρωθυπουργό συζητήθηκε το ζήτημα της δίχρονης προσχολικής αγωγής, κάτι που είχε επιχειρήσει να εισάγει ο προκάτοχός της, χωρίς καν να έχει ελέγξει αν υπάρχουν αίθουσες. Η νέα υπουργός είπε: «Οπως είναι γνωστό είμαστε υπέρ της δίχρονης προσχολικής αγωγής, πλην όμως πρέπει να ελέγξουμε ότι υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές και το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό για να υλοποιηθεί αυτή η αλλαγή. Θα προβούμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες με γνώμονα να μην μείνει κανένα παιδί εκτός οποιασδήποτε δομής».

Οσον αφορά στο εξεταστικό σύστημα, η υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά: «Οπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, δεν θέλουμε να αιφνιδιάσουμε κανέναν. Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές δεν χρωστούν κάτι επειδή αλλάζουν οι κυβερνήσεις. Συνεπώς δεν θα αλλάξει το εξεταστικό σύστημα ως ισχύει σήμερα στους βασικούς του άξονες. Συνεπώς τα παιδιά τα οποία εισάγονται τώρα στη Γ’ Λυκείου θα εξεταστούν στο σύστημα το οποίο ψηφίστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Πλην όμως θα προβούμε άμεσα σε βελτιωτικές κινήσεις που στόχο θα έχουν να διορθώσουν στρεβλώσεις του νυν συστήματος και ειδικά θα προβούμε σε έναν εξορθολογισμό της ύλης, η κάλυψη της οποίας δεν είναι εφικτή αυτή τη στιγμή».

Από την πλευρά του, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε:

«Θα προχωρήσουμε με ταχύτητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία και διασύνδεση με την αγορά εργασίας».

«Είναι μεγάλη χαρά που ξεκινώ τον κύκλο των επισκέψεων από το υπουργείο Παιδείας, θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία και καλή δύναμη στη νέα ηγεσία του υπουργείου. Δεν έχω κρύψει ποτέ ότι η Παιδεία αποτελεί για μένα απόλυτη πολιτική προτεραιότητα, θα προχωρήσουμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στην εφαρμογή του σχεδίου μας για ποιοτική δημόσια παιδεία και διασύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά εργασίας», ανέφερε ο Πρωθυπουργός.

Στη συνέχεια εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στους εκπαιδευτικούς που επιτελούν με αυταπάρνηση και με αγάπη το καθήκον τους λέγοντας πως «είναι σύμμαχοι μας στην προσπάθεια που θα καταβάλλουμε για όσο το δυνατόν καλύτερη Παιδεία για να μπορέσουν τα παιδιά μας να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός δύσκολου κόσμου που αλλάζει συνεχώς».

«Εμφαση μας πάντα είναι το αποτέλεσμα και όχι η επικοινωνία, το αποτέλεσμα για το πώς θα κάνουμε καλύτερη τη ζωή για την Ελληνίδα και τον Ελληνα με έμφαση πάντα στα παιδιά μας», κατέληξε.

Τσίπρας: «Η ΝΔ τιμωρεί έναν ολόκληρο νομό»

Οπως αναμενόταν, η ανακοίνωση της κυρίας Κεραμέως για ακύρωση του σχεδίου ίδρυσης Νομικής Σχολής στην Πάτρα προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης. Μάλιστα τον ρόλο του επικριτή ανέλαβε προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, όπως και ο κ. Μητσοτάκης, ήταν υποψήφιος βουλευτής στην Αχαΐα.

«Ηξερα ότι δυσαρεστήθηκε η ΝΔ με το εκλογικό αποτέλεσμα στην Αχαΐα, αλλά δεν περίμενα ότι θα έσπευδε να τιμωρήσει έναν ολόκληρο νομό, με πρωταγωνιστικό ρόλο στη πανεπιστημιακή εκπαίδευση της πατρίδας μας» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, για να προσθέσει: «Η κατάργηση της νεοσύστατης Νομικής Σχολής στην Πάτρα δείχνει εύγλωττα το ριζικά διαφορετικό σχέδιό μας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Εμείς φτιάχνουμε νέα ποιοτικά Δημόσια πανεπιστημιακά τμήματα και σχολές, η ΝΔ τα κλείνει προκειμένου να ανοίξουν ιδιωτικά. Δήθεν για να μη φεύγουν τα παιδιά μας έξω. Βαθιά υποκρισία».

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...