403
Ο Τζο Μπάιντεν ζητεί μείωση των τιμών βενζίνης από τους πωλητές καυσίμων | EPA/Chris Kleponis / POOL

Καβγάς Μπέζος – Μπάιντεν στο Twitter για την τιμή της βενζίνης

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 14:29
Ο Τζο Μπάιντεν ζητεί μείωση των τιμών βενζίνης από τους πωλητές καυσίμων
|EPA/Chris Kleponis / POOL

Καβγάς Μπέζος – Μπάιντεν στο Twitter για την τιμή της βενζίνης

Protagon Team Protagon Team 4 Ιουλίου 2022, 14:29

Με τον Τζο Μπάιντεν τα έβαλε ο Τζεφ Μπέζος κατηγορώντας τον στο Twitter ότι είτε παραπλανά τον αμερικανικό λαό ή ο ίδιος απατάται επειδή κάλεσε τους πωλητές καυσίμων να μειώσουν άμεσα τις τιμές τους.

«Το μήνυμά μου προς τις εταιρείες που διοικούν τα πρατήρια καυσίμων και ορίζουν τις τιμές στην αντλία είναι απλό: βρισκόμαστε σε καιρό πολέμου και παγκόσμιου κινδύνου», ανέφερε ο αμερικανός πρόεδρος στο Twitter το Σάββατο. «Μειώστε τις τιμές που χρεώνετε στην αντλία ώστε να αντανακλά το κόστος που καταβάλλετε για το προϊόν. Και κάντε το τώρα».

O δισεκατομμυριούχος ιδρυτής του Amazon αντέδρασε στο ίδιο μέσο, λέγοντας ότι πρόκειται «είτε για παραπλάνηση, ή βαθιά παρανόηση βασικών δυναμικών της αγοράς. Ο πληθωρισμός είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα για να συνεχίζει ο Λευκός Οίκος να κάνει δηλώσεις σαν κι αυτή».

Η ανάφλεξη των λιανικών τιμών των καυσίμων, σύμβολο της ευρύτερης ανόδου του κόστους ζωής στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, βυθίζει τη δημοτικότητα του Δημοκρατικού προέδρου, ο οποίος προσάπτει συχνά στους πετρελαϊκούς κολοσσούς ότι κερδοσκοπούν και δεν κάνουν καμιά προσπάθεια να επιλύσουν το πρόβλημα.

Αυτοί οι τελευταίοι αντιτείνουν πως αύξησαν την παραγωγή τους και τη λειτουργία των διυλιστηρίων τους, αλλά οι τιμές ορίζονται στην παγκόσμια αγορά και υπόκεινται σε δυναμικές πέραν του δικού τους ελέγχου.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν-Πιερ, έσπευσε να υπερασπιστεί τον Μπάιντεν, παρατηρώντας, και αυτή μέσω Twitter, ότι «οι τιμές του πετρελαίου μειώθηκαν κατά περίπου 15 δολάρια τον περασμένο μήνα», αλλά μολαταύτα αυτές στα πρατήρια «ελάχιστα μειώθηκαν». «Δεν πρόκειται για “βασικές δυναμικές της αγοράς”. Πρόκειται για μια αγορά που βλάπτει τον αμερικανό καταναλωτή», πρόσθεσε.

Το γαλόνι (τα 3,8 λίτρα) βενζίνης στις ΗΠΑ ξεπέρασε στις αρχές Ιουνίου το συμβολικό όριο των 5 δολαρίων για πρώτη φορά. Μειώθηκε κάπως έκτοτε, αλλά παραμένει μακριά από τα 3,10 δολάρια όπου βρισκόταν πριν από έναν χρόνο.

Ο Τζον Κέρμπι, που ανέλαβε πρόσφατα συντονιστής επικοινωνίας του Λευκού Οίκου για τα στρατηγικά ζητήματα, επίσης υπερασπίστηκε, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο συντηρητικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox, τη θέση του Τζο Μπάιντεν.

«Ο πρόεδρος εργάζεται πάρα πολύ σκληρά, σε διάφορα μέτωπα (…) για να μειωθούν οι τιμές» στην αντλία, διαβεβαίωσε, προτού αναφερθεί μεταξύ άλλων στην πρότασή του να ανασταλεί ο ομοσπονδιακός φόρος κατανάλωσης καυσίμων –που υπόκειται στην έγκριση του Κογκρέσου– καθώς και στην απόφασή του να αποδεσμευτούν μεγάλες ποσότητες από τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ.

Ασφαλώς ο Μπάιντεν «γνωρίζει πως αυτό δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα, αλλά θα βοηθούσε εάν όλοι συνεργάζονταν και καταφέρναμε να μειώσουμε τις τιμές κατά περίπου ένα δολάριο το γαλόνι», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News