922
Φωτογραφία από πορεία αλληλεγγύης στους καταληψίες στη Θεσσαλονίκη | INTIMEnews

Καταλήψεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» συκοφάντηση των μαθητών, η ΟΛΜΕ σχέδιο τρομοκράτησής τους

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:49
Φωτογραφία από πορεία αλληλεγγύης στους καταληψίες στη Θεσσαλονίκη
|INTIMEnews

Καταλήψεις: Ο ΣΥΡΙΖΑ «βλέπει» συκοφάντηση των μαθητών, η ΟΛΜΕ σχέδιο τρομοκράτησής τους

Protagon Team Protagon Team 28 Σεπτεμβρίου 2020, 15:49

Με περισσότερες από 700 καταλήψεις σχολείων σε όλη τη χώρα (σύμφωνα με το αυτοαποκαλούμενο Συντονιστικό των μαθητών) και τα επεισόδια σε σχολικές μονάδες που τελούν υπό κατάληψη να πληθαίνουν (δείτε τα βίντεο κάτω), μαθητές και εκπαιδευτικοί καλούν σε νέο συλλαλητήριο και συγκέντρωση στα Προπύλαια την Πέμπτη 1η Οκτωβρίου, την ώρα που η ΟΛΜΕ καταγγέλλει με επίσημη ανακοίνωσή της «ενορχηστρωμένο σχέδιο τρομοκράτησης» του μαθητικού κινήματος από την κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ σπεύδει να αγκαλιάσει πολιτικά τους καταληψίες, λέγοντας ότι παλεύουν για το «αυτονόητο» και ότι «συκοφαντούνται».

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Νάσος Ηλιόπουλος, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, έκανε λόγο για μαθητές που «συκοφαντούνται» επειδή υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση – χωρίς βέβαια να εξηγήσει για το πώς γίνεται αυτό όταν, κλείνοντας τα σχολεία, εμποδίζουν το δικαίωμα συμμαθητών τους στη μόρφωση.

«Χιλιάδες μαθητές σε όλη τη χώρα καθημερινά συκοφαντούνται γιατί διεκδικούν το αυτονόητο: Λιγότερα παιδιά ανά τμήμα και περισσότερους εκπαιδευτικούς στα σχολεία. Υπερασπίζονται το δικαίωμα στη μόρφωση και τη δημόσια υγεία», είπε ο κ. Ηλιόπουλος, σε μια εμφανή προσπάθεια της αξιωματικής αντιπολίτευσης να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά το ετήσιο φαινόμενο των καταλήψεων γυμνασίων και λυκείων.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις της γ.γ. του υπουργείου Παιδείας, Αναστασίας Γκίκα, η οποία μιλώντας στο Open, είχε κάνει λόγο για θλιβερή κατάσταση, αλλά και για φαινόμενο που έχει φθίνουσα πορεία!

«Ετυχε το Σαββατοκύριακο να είμαι στην Καλαμάτα. Την Παρασκευή είχαν επτά σχολεία κατάληψη, σήμερα έχουν μόνο δυο. Η πορεία είναι φθίνουσα», ανέφερε ενδεικτικά και εκτίμησε ότι «με διάλογο και συζήτηση θα το λύσουμε».

«Είναι μια άκρως παράνομη πράξη το να καταλαμβάνουμε ένα δημόσιο κτίριο. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί, με δεδομένο ότι έμειναν κλειστά τα σχολεία και τους προηγούμενους μήνες λόγω της πανδημίας του κορονοϊού», υπογράμμισε η κυρία Γκίκα, επαναλαμβάνοντας ότι οι καταλήψεις γίνονται «χωρίς να υπάρχουν ουσιαστικά αιτήματα».

Η ΟΛΜΕ ωστόσο επιμένει και υποστηρίζει από την πλευρά της ότι «τις τελευταίες μέρες παρατηρείται από άκρη σε άκρη της χώρας προσπάθεια τρομοκράτησης των μαθητών που κινητοποιούνται διεκδικώντας ασφαλείς όρους λειτουργίας του σχολείου, μείωση του αριθμού μαθητών σε κάθε τάξη, πρόσληψη εκπαιδευτικών και βοηθητικού προσωπικού, τεστ ανίχνευσης του κορονοϊού σε μαθητές και εκπαιδευτικούς».

Εισαγγελείς, δυνάμεις της αστυνομίας, ορισμένοι δήμαρχοι απειλούν τους αγωνιζόμενους μαθητές, ρίχνουν την ευθύνη σε συναδέλφους εκπαιδευτικούς και διευθυντές σχολείων, προκειμένου να συμμετάσχουν και οι ίδιοι στην καταστολή των κινητοποιήσεων. Αυτό το σχέδιο συνδυάζεται και με την αήθη κατασυκοφάντηση, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από ορισμένα ΜΜΕ, που προσπαθούν να ταυτίσουν τους αγωνιζόμενους μαθητές με αντιδραστικές – σκοταδιστικές αντιλήψεις περί θεωριών συνωμοσίας και τους λεγόμενους «αρνητές της μάσκας», καταγγέλλει επίσης η Ομοσπονδία, χαρακτηρίζοντας αναχρονιστική  τη συζήτηση περί υποκίνησης των μαθητών.

Με νέα ανακοίνωσή της εξάλλου, η ΟΛΜΕ επιτίθεται στην υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, για την κατάθεση της τροπολογίας που αφορά τις εκλογές  ανάδειξης των υπηρεσιακών συμβουλίων των εκπαιδευτικών, οι οποίες εφεξής, βάσει της νέας διάταξης, θα γίνονται Σάββατο (περισσότερα εδώ) ώστε να μη διακόπτονται τα μαθήματα στα σχολεία.

Η ΟΛΜΕ μιλά για αιφνιδιασμό και μεταξύ άλλων απορρίπτει την ηλεκτρονική ψηφοφορία και ζητάει αναβολή εκλογών για τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΟΛΜΕ:

«Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ καταγγέλλει την πολιτική ηγεσία του Υπ. Παιδείας γιατί, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες της ομοσπονδίας μας για άμεση συνάντηση για τα σοβαρά τρέχοντα εκπαιδευτικά θέματα καθώς και για το σημαντικό ζήτημα της δυνατότητας και των όρων διεξαγωγής των εκλογών για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια (ΥΣ) σε συνθήκες πανδημίας, όχι μόνο την αρνήθηκε, αλλά προχώρησε αιφνιδιαστικά και χωρίς κανένα διάλογο στην κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, σχετικά με τις διαδικασίες και τις εκλογές για τα Υ.Σ. (ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΔΕ και ΠΥΣΔΕ). Η συστηματική απαξίωση των συνδικαλιστικών φορέων και η προκλητική έλλειψη κάθε διαλόγου και δημοκρατικής διαδικασίας, ακόμα και για ζητήματα που τους αφορούν άμεσα, όπως είναι αυτό της επιλογής αιρετών εκπροσώπων στα Υ.Σ., αποκαλύπτει για μία ακόμη φορά τις αντιδημοκρατικές διαθέσεις του ΥΠΑΙΘ και της κυβέρνησης ενάντια στα συνδικάτα και το δημόσιο σχολείο.

Όσον αφορά στην τροπολογία του ΥΠΑΙΘ, αποδεικνύεται και πάλι ότι η κυβέρνηση εργαλειοποιεί την πανδημία για να περάσει τα πιο αντιλαϊκά και αντεργατικά σχέδιά της. Το Δ.Σ. της ΟΛΜΕ :

1. Απορρίπτει κάθετα την ηλεκτρονική ψηφοφορία, με την οποία επιχειρείται μια επικίνδυνη τομή στον πυρήνα των συνδικαλιστικών διαδικασιών και του δικαιώματος του “συνέρχεσθαι” και θα δράσει ενάντια στην εφαρμογή της.

Η ηλεκτρονική ψηφοφορία:

  • δεν εγγυάται το αδιάβλητο της διαδικασίας, τη μυστικότητα της ψηφοφορίας και την προστασία των προσωπικών δεδομένων,
  • δεν διασφαλίζει τη βασική αρχή της ψηφοφορίας κατά μόνας,
  • ψηφιοποιεί τις δημοκρατικές διαδικασίες,
  • οδηγεί στην απομείωση της ζωντανής διαδικασίας (διάλογος, ζύμωση, ανταλλαγή απόψεων) και την απομαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων και του συνδικαλιστικού κινήματος καταργώντας την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων
  • έχει μεγάλες δυσκολίες στην εφαρμογή της στις περιπτώσεις τόσο μεγάλου αριθμού εκλογέων
  • αποτελεί πιλότο εφαρμογής της στις εκλογές των συνδικαλιστικών ενώσεων, που θα οδηγήσει στον έλεγχο και τη χειραγώγηση του σ/κ, στο φακέλωμα όσων συνδικαλίζονται.

Είναι ενδεικτικό ότι χώρες πολύ πιο εξελιγμένες τεχνολογικά δεν έχουν εφαρμόσει την ηλεκτρονική ψηφοφορία, γιατί, πάρα τις πολυετείς έρευνες, δεν έχουν ξεπεραστεί τα παραπάνω προβλήματα.

2. Απαιτεί, για τη διασφάλιση μαζικής συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες των ΥΣ, να διεξάγονται οι εκλογές για τα ΥΣ εργάσιμη ημέρα, με ή χωρίς άδεια. Αλλωστε, η ΟΛΜΕ ουδέποτε ζήτησε άδεια για τη μέρα διεξαγωγής εκλογών για τα ΥΣ, η άδεια δινόταν με πρωτοβουλία του ΥΠΑΙΘ, το οποίο έχει και την ευθύνη για τις συγκεκριμένες εκλογές.

3. Με δεδομένο ότι η ΟΛΜΕ θεωρεί απαραίτητη, για ουσιαστικές συνδικαλιστικές διαδικασίες, την αυτοπρόσωπη παρουσία των εκλογέων στα εκλογικά τμήματα και επειδή εν μέσω πανδημίας, και λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν διασφαλίζει τους όρους για την ασφαλή διεξαγωγή τους, αυτό είναι ανέφικτο, ζητάμε αναβολή των εκλογών για τα ΥΣ και παράταση των θητειών των εν ενεργεία αιρετών, έως ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν τη διενέργεια των εκλογών ασφαλή».

 

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...