749
Ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank (αριστερά) και ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, στο πάνελ που συντόνιζε ο Πίτερ Σπίγκελ των FT | VIII DELPHI FORUM/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ EUROKINISSI

Καραβίας (Eurobank) – Μυλωνάς (ΕΤΕ): Γιατί είναι απίθανη μια τραπεζική κρίση στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 09:01
Ο Φωκίων Καραβίας της Eurobank (αριστερά) και ο Παύλος Μυλωνάς της Εθνικής Τράπεζας, στο πάνελ που συντόνιζε ο Πίτερ Σπίγκελ των FT
|VIII DELPHI FORUM/ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ/ EUROKINISSI

Καραβίας (Eurobank) – Μυλωνάς (ΕΤΕ): Γιατί είναι απίθανη μια τραπεζική κρίση στην Ελλάδα

Protagon Team Protagon Team 27 Απριλίου 2023, 09:01

Την πεποίθησή τους ότι το ευρωπαϊκό και δη το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν θα βιώσουν τις αναταράξεις που γνώρισαν οι ΗΠΑ, εξέφρασαν την Τετάρτη ο Φωκίων Καραβίας, διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και Παύλος Μυλωνάς, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σε συζήτηση με θέμα «Ποιες είναι οι προκλήσεις για το ελληνικό και το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών. Οι τοποθετήσεις των επικεφαλής των δύο τραπεζικών ομίλων έγιναν στη σκιά της νέας κρίσης που ξέσπασε στην αμερικανική οικονομία με την First Republic Bank.

«Αυτό που συνέβη στις ΗΠΑ και με την Credit Suisse είναι μάλλον απίθανο να συμβεί στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στην Ελλάδα» τόνισε ο κ. Καραβίας, για να εξηγήσει ακολούθως λέγοντας ότι «στην Ευρώπη έχουμε ισχυρό εποπτικό σύστημα ακόμα περισσότερο μετά την ίδρυση του Single Supervisory Mechanism (SSM), το σύστημά μας έχει τεσταριστεί και έχει επιτύχει στην Ευρώπη και οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν λιγότερα δάνεια με μόχλευση σε σχέση με τις αμερικανικές τράπεζες».

Επίσης ο κ. Καραβίας τόνισε ότι «στην Ελλάδα η ποιότητα των assets δεν έχει επηρεαστεί σε γενικές γραμμές, είναι πολύ μικρή η έκθεση των ελληνικών τραπεζών σε commercial real estate loans (CRELoans). Έχουμε όμως δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο (η πλειοψηφία των στεγαστικών δανείων είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο) και τα παρακολουθούμε πολύ στενά. Δεν έχουμε δει δείγματα ανησυχητικά και έχουμε λάβει δύο μέτρα που είναι πολύ θετικά, οι επιδοτήσεις για τους ευάλωτους και το οριζόντιο πλαφόν στα επιτόκια».

Ο κ. Καραβίας εξέφρασε επίσης την πεποίθηση ότι στην Ελλάδα δε θα υπάρξει πιστωτικό κραχ (credit crunch), αλλά εκτίμησε ότι θα υπάρξει πιστωτική επέκταση, αν και μικρότερη σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.

Κατά τα άλλα ο κ. Καραβίας προέβλεψε ότι τον Μάιο η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων κατά 0,25%.

Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς της ΕΤΕ διαπίστωσε πως «υπάρχει δυναμική στην ελληνική οικονομία – είχαμε υψηλή ανάπτυξη τα έτη 2022 και 2023 – άρα σε αυτό το πλαίσιο δεν θα δούμε σημαντική πτώση στην πιστωτική επέκταση, αντίθετα περιμένουμε ισχυρή επέκταση κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα». Ο επικεφαλής της ΕΤΕ συμφώνησε ότι στην Ευρώπη υπάρχει συνεχής έλεγχος και εποπτεία στα περιουσιακά στοιχεία των τραπεζών. «Στην Ευρώπη οι κανόνες είναι ήδη αυστηροί και γίνονται πιο αυστηροί» τόνισε.

Την εν λόγω συζήτηση, συντόνισε ο επικεφαλής των Financial Times στις ΗΠΑ, Πίτερ Σπίγκελ, ο οποίος κλείνοντας τη συζήτηση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «ήταν ευχάριστο που ήρθα στην Ελλάδα για τα καλά νέα του τραπεζικού συστήματος από τις ΗΠΑ, όπου κυριαρχούν τα κακά νέα για τις τράπεζες».

Κουτεντάκης (Πειραιώς): Διπλός ο ρόλος των τραπεζών

Οι τράπεζες αποτελούν πλέον αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής εμπειρίας των πελατών καθώς επεκτείνουν συνεχώς το ρόλο τους. Πέρα από τη χορήγηση δανείων, προσφέρουν όλο και περισσότερες σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες και λειτουργούν συμβουλευτικά, απαντώντας στις ανάγκες των πελατών τους, επισήμανε ο Βασίλης Κουτεντάκης, ανώτερος γενικός διευθυντής, Chief Retail Banking της Τράπεζας Πειραιώς, μιλώντας στο Delphi Forum και στο πάνελ με θέμα «Responding to the New Reality in Financial Institutions».

Ο κ. Κουτεντάκης σημείωσε ότι ο ρόλος των τραπεζών είναι διπλός: στο κομμάτι των συναλλαγών και στο συμβουλευτικό κομμάτι. Πρόκειται για τομείς όπου και οι ανάγκες των καταναλωτών είναι διαφορετικές και ο ανταγωνισμός είναι έντονος τόσο από τράπεζες, όπως και από fintechs.

Στο σκέλος των συναλλαγών, οι συνήθειες των καταναλωτών αλλάζουν με πολύ γοργό ρυθμό, με τη χρήση του κινητού τηλεφώνου να βρίσκεται στο επίκεντρο, και με την πρόκληση να εντοπίζεται στην ανάγκη οι συναλλαγές να γίνονται με ασφάλεια, γρήγορα και φθηνά, τόνισε ο κ. Κουτεντάκης.

Οι τράπεζες, αντιμετωπίζοντας τον έντονο ανταγωνισμό, και από fintechs, έχουν αναπτύξει μέσω της τεχνολογίας νέα προϊόντα και υπηρεσίες, βελτιώνοντας την εμπειρία του πελάτη και έχοντας διευρυμένο ρόλο, πέραν της χορήγησης δανείων, πρόσθεσε. «Εχουμε προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που μπορώ να πω ότι βρισκόμαστε πιο μπροστά από τους νέους παίκτες της αγοράς που είναι ανταγωνιστές μας», ανέφερε.

Οσο αφορά το συμβουλευτικό κομμάτι, ο ρόλος των τραπεζών είναι σημαντικός καθώς το περιβάλλον γίνεται όλο και πιο περίπλοκο. Καταρχάς στις επενδύσεις που έχουν γίνει πολύ σύνθετες, όσο και σε πεδία όπως, για παράδειγμα, τα δάνεια προς επιχειρήσεις που επιδιώκουν την κάλυψη διαφορετικών αναγκών, μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, του Ταμείου Ανάκαμψης, δανείων για χρηματοδότηση επενδύσεων, μεταξύ άλλων, ώστε χρειάζονται συμβουλές και καθοδήγηση.

Οι πελάτες ζητούν συμβουλευτικές υπηρεσίες και οι τράπεζες έχουν αναπτύξει εργαλεία και τεχνογνωσία για τους υποστηρίξουν σε όλο το φάσμα των αναγκών τους, είπε ο κ. Κουτεντάκης, φέρνοντας ως πρόσθετο παράδειγμα τομέα που είναι αναγκαίες οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, τις τραπεζοασφάλειες.

Οι τράπεζες δίνουν σημαντική προστιθέμενη αξία στους πελάτες τους και ανταγωνίζονται με επιτυχία τους νέους παίκτες της αγοράς, υπογράμμισε ο επικεφαλής λιανικής τραπεζικής της Τράπεζας Πειραιώς.

 

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...