260
Περαστικοί έξω από υποκατάστημα της First Republic Βank στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης | Spencer Platt/Getty Images

ΗΠΑ: Ετοιμη για «κανόνι» και η First Republic Bank

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 20:57
Περαστικοί έξω από υποκατάστημα της First Republic Βank στο Μανχάταν της Νέας Υόρκης
|Spencer Platt/Getty Images

ΗΠΑ: Ετοιμη για «κανόνι» και η First Republic Bank

Protagon Team Protagon Team 26 Απριλίου 2023, 20:57

H καλιφορνέζικη τράπεζα First Republic Bank κινδυνεύει να χρεοκοπήσει, καθώς από την αρχή του έτους οι μετοχές της έχουν χάσει το 95% της αξίας τους. Η ζημία υπολογίζεται σε 21 δισ. δολάρια. Οι μετοχές της τράπεζας σημείωσαν πτώση την Τετάρτη 26 Απριλίου, μία ημέρα αφ’ ότου έχασαν τη μισή τους αξία, την Τρίτη 25 Απριλίου!

Το φαινόμενο οφείλεται σε μαζικές πωλήσεις επενδυτών που πανικοβλήθηκαν στη σκέψη ότι με τη First Republic μπορεί να τριτώσει το κακό της πτώχευσης μετά τα «κανόνια» της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Η τιμή της μετοχής της τράπεζας υποχώρησε 49,4% στις 25 Απριλίου και περαιτέρω 32% την πρώτη ώρα συναλλαγών την Τετάρτη. Οι τελευταίες πληροφορίες από τις ΗΠΑ θέλουν τις ρυθμιστικές αρχές, το υπουργείο Οικονομικών και τους τραπεζίτες να συζητούν επιλογές διάσωσης της τράπεζα, ωστόσο παραμένει ασαφές αν η αμερικανική κυβέρνηση τη θεωρεί αρκετά σημαντική από συστημικής απόψεως ώστε να παρέμβει.

Οι επενδυτές τρομοκρατήθηκαν από την αποκάλυψη της τράπεζας, την περασμένη Δευτέρα, ότι οι καταθέτες απέσυραν περισσότερα από 100 δισ. δολάρια κατά τη διάρκεια της κρίσης του περασμένου μήνα, εγείροντας ανησυχίες για τη σταθερότητα της First Republic.

Οι εκροές κεφαλαίων ήταν «άνευ προηγουμένου», δήλωσαν τραπεζικά στελέχη. Η προβληματική τράπεζα είπε ότι σχεδιάζει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της, να αναδιαρθρώσει τον ισολογισμό της και να απολύσει έως και το ¼ του εργατικού δυναμικού της, που αριθμούσε περίπου 7.200 υπαλλήλους στο τέλος του 2022.

Οπως συνέβη και με τη Silicon Valley Bank, ένα μεγάλο μερίδιο των πελατών της First Republic είναι πλούσιοι και έχουν λογαριασμούς που υπερβαίνουν το όριο των εγγυημένων από τη Federal Deposit Insurance Corp καταθέσεων (250.000 δολάρια).

Ακολουθήστε το Protagon στο Google News

Διαβάστε ακόμη...

Διαβάστε ακόμη...